Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Vizart

Izložba u Galeriji SC uspješno je uokvirila prirodu

18.03.2016. Anja Tomljenović
Foto: Damir Žižić
Vrijeme čitanja: 3 minute

U sklopu programa Oni dolaze… u tijeku je izložba Uokvirivanje prirode autorskog dvojca Ozrena Kecerina i Vladimira Novaka u Galeriji SC. Obojica su trenutno na diplomskoj godini u klasi prof. art. Slavomira Drinkovića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i izložba je rezultat suradnje koja je ostvarena na tragu zajedničkog interesa za istraživanje kiparskog potencijala u prirodnim materijalima.

Svaki od autora predstavlja dva rada koji tematiziraju prirodu i promišljanje o njenom svijetu u (ne)ovisnoj koegzistenciji s ljudskim. Prirodno surovi materijali poput trske, hrastovine i ilovače oblikovali su izložbeni postav koji uokviruje, prema riječima autora kataloga Daria Vugera, u smislu „osvjetljavanja mogućnosti zamišljanja na mjestu prezentacije, pokušaju izvođenja iz mjesta kako bi se istom pogledu ponudilo novo svjetlo (novi svijet) gledanja“. I zaista, pri ulasku u Galeriju zatekne vas osjećaj kako ste upravo kročili u neobično smirujuć prostor u kojemu je svijet koji se jedva primjetno razvija i samostalno diše.

Foto: Damir Žižić

Foto: Damir Žižić

Rad Iz Središća dole v Rit Vladimira Novaka sastoji se od velikog svežnja trski koji počiva na masovnoj konstrukciji od hrastovine, suočavajući tako dva različita prirodna materijala u zanimljivoj igri koja, ovisno o interpretaciji i značenju u pojedinom kontekstu, otvara i prostor za metaforičko tumačenje. Trska je biljka koja je prilično osjetljiva, krhka zbog svoje neobične visine, ljulja se i savija pod naletima vjetra, ali ipak ne puca, što omogućuje čitanje u metaforičkom ključu koji podsjeća na čovjekovu izdržljivost i sve one životne situacije u kojima čovjek ipak ostaje „na svojim nogama“.

Foto: Ozana Masnec

Foto: Ozana Masnec

Međutim, osim igre s metaforičkim iščitavanjem, trska je u ovom radu upotrijebljena i zbog svog biološkog svojstva. Možda je relativno nepoznata činjenica kako je trska prirodni pročišćivač metala, odnosno prirodni hiperakumulator koji u sebe upija toksične tvari i na taj način pročišćuje tlo stajaćih i tekućih voda sjeveroistočne Hrvatske. Vladimir Novak koristi motiv trske upravo kako bi u svom radu preispitao odnos čovjeka i prirode. Njegov drugi rad Tihi razgovor otisak je trske u betonu koji transformira nešto krhko u trajan, čvrst materijal i tim činom suprotstavlja kvalitetu lakog, prirodnog materijala i težinu, postojanost i tvrdoću umjetno stvorenog materijala. Ponovno je moguće iščitati poigravanje s elementom prirode koja je, u ovom slučaju, zadržala organičku vibrantnost u grubom, urbanom, ljudskom proizvodu.

Foto: Ozana Masnec

Foto: Ozana Masnec

Nadalje, Ozren Kecerin u radu Zemlja ispituje proces sušenja i konstantnog raspadanja zemlje. Ilovača iz njegovog rodnog Ivanić-Grada oblikovana je i položena na hrastove grede i prepuštena utjecaju vremena, čije se djelovanje na njoj konkretno pokazuje u različitim fazama propadanja. I dok je zemlja prepuštena samoj sebi i u neko dogledno vrijeme će se vratiti u svoj izvorni oblik (blato), i ovdje je zgodno primijetiti poveznicu s čovjekovim bivanjem u prirodi i egzistencijom na ovoj zemaljskoj kugli. Osim toga, može se reći kako rad crpi znanje iz tradicionalnog građenja šibljem i blatom. Drugi Kecerinov rad je Bez naziva i oblikom asocira na čamčiće od hrastovine koji su postavljeni iznad promatrača i u prostoru galerije djeluju pomalo nadrealistički. Toplina dobro postavljenog osvjetljenja pridonosi ugođaju mirnoće i stabilnosti u prostoru.

Izložba Uokvirivanje prirode potiče na različite interpretacije, kako postava, tako i pojedinih radova, koje se sve ujedinjuju na tragu propitivanja odnosa čovjeka i prirode. Je li život prirode istovjetan sa životom umjetničkog stvaranja i mogu li se te dvije stvari neposredno prožimati, brzo provjerite do 19. ožujka u Galeriji SC.


(Visited 206 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 4.400 out of 5)

Komentari