Istaknuto
09.01.2018.

"Fantom u operi" Andrewa Lloyda Webbera na Broadwayu je premijerno zaigrao 9. siječnja 1988. godine. Riječ je o najdugovječnijem brodvejskom mjuziklu koji oduševljava u svakom aspektu. Ovaj kazališni spektakl odražava i razlike između američkog i europskog pristupa kulturnim sadržajima.

06.01.2018.

Animirani filmovi nisu samo za djecu, a u ovoj filmolisti donosimo izbor filmova koji zadivljuju svojom pričom, animacijom i originalnošću.

Vizart

Izložba ikonografija kralja Ladislava I. Svetog

22.03.2013. Žana Amidžić
Foto:mgz.hr

Foto:mgz.hr

U četvrtak, 28. ožujka 2013.,  u 18 sati u  Velikoj dvorani Matice hrvatske (odjel za likovne umjetnosti MH)  u Zagrebu će se održati predavanje Dubravke Botice na temu  Ikonografija svetog kralja Ladislava u umjetničkim narudžbama u zagrebačkoj biskupiji u 17. i 18. stoljeću – oživljavanje lokalnoga kulta u (srednjo)europskom kontekstu.

Za nas Hrvate Ladislav I. Ugarski, zvan Sveti,  vrlo je značajan kralj jer je u Zagrebu osnovao biskupiju čime je ovaj grad postao kulturno i vjersko središte hrvatskog naroda, ali i došljaka. Proučavanjem ovoga kralja dolazi se do proučavanja  kulturnog identiteta hrvatske prošlosti.

Ako nešto više želite saznati o povijesti zagrebačke biskupije, razvoju tadašnje Hrvatske, načinu života kao i samome Ladislavu I. Ugarskom, uputite se u Veliku dvoranu Matice Hrvatske i upotpunite svoje dosadašnje znanje.

(Visited 38 times, 1 visits today)

Komentari