Istaknuto
11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

08.10.2017.

Zadnja tri mjeseca 2017. godine očekuje nas veliki broj raznolikih glazbenih sadržaja, od premijernog koncerta kultnog islandskog sastava Sigur Ros u Domu sportova do novih sezona popularnih programa kao što su MIMO, ZEZ, Good Vibrations, Začarana Močvara i drugi.

Vizart

Izložba ikonografija kralja Ladislava I. Svetog

22.03.2013. Žana Amidžić
Foto:mgz.hr

Foto:mgz.hr

U četvrtak, 28. ožujka 2013.,  u 18 sati u  Velikoj dvorani Matice hrvatske (odjel za likovne umjetnosti MH)  u Zagrebu će se održati predavanje Dubravke Botice na temu  Ikonografija svetog kralja Ladislava u umjetničkim narudžbama u zagrebačkoj biskupiji u 17. i 18. stoljeću – oživljavanje lokalnoga kulta u (srednjo)europskom kontekstu.

Za nas Hrvate Ladislav I. Ugarski, zvan Sveti,  vrlo je značajan kralj jer je u Zagrebu osnovao biskupiju čime je ovaj grad postao kulturno i vjersko središte hrvatskog naroda, ali i došljaka. Proučavanjem ovoga kralja dolazi se do proučavanja  kulturnog identiteta hrvatske prošlosti.

Ako nešto više želite saznati o povijesti zagrebačke biskupije, razvoju tadašnje Hrvatske, načinu života kao i samome Ladislavu I. Ugarskom, uputite se u Veliku dvoranu Matice Hrvatske i upotpunite svoje dosadašnje znanje.

Komentari