Istaknuto
16.08.2018.

Iako je zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

04.08.2018.

O skandaloznoj i pravno upitnoj smjeni Nataše Rajković s mjesta programske voditeljice Kulture SC-a te budućnosti Teatra &TD upitali smo za komentar istaknute, nagrađivane i cijenjene hrvatske kazališne redatelje koji su tijekom karijere djelovali u legendarnom kazalištu u Savskoj 25.

Vizart

Izložba ikonografija kralja Ladislava I. Svetog

22.03.2013. Žana Amidžić
Foto:mgz.hr

Foto:mgz.hr

U četvrtak, 28. ožujka 2013.,  u 18 sati u  Velikoj dvorani Matice hrvatske (odjel za likovne umjetnosti MH)  u Zagrebu će se održati predavanje Dubravke Botice na temu  Ikonografija svetog kralja Ladislava u umjetničkim narudžbama u zagrebačkoj biskupiji u 17. i 18. stoljeću – oživljavanje lokalnoga kulta u (srednjo)europskom kontekstu.

Za nas Hrvate Ladislav I. Ugarski, zvan Sveti,  vrlo je značajan kralj jer je u Zagrebu osnovao biskupiju čime je ovaj grad postao kulturno i vjersko središte hrvatskog naroda, ali i došljaka. Proučavanjem ovoga kralja dolazi se do proučavanja  kulturnog identiteta hrvatske prošlosti.

Ako nešto više želite saznati o povijesti zagrebačke biskupije, razvoju tadašnje Hrvatske, načinu života kao i samome Ladislavu I. Ugarskom, uputite se u Veliku dvoranu Matice Hrvatske i upotpunite svoje dosadašnje znanje.

(Visited 44 times, 1 visits today)

Komentari