Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Izložba karikatura “Kaldrma na asfaltu” u ULUPUH-u

03.07.2016. Petra PlivelićFoto: Press

Izložba karikatura pod nazivom Kaldrma na asfaltu čiji je autor Borivoj Dovniković Bordo, velemajstor karikature otvara se ovog utorka u 19 sati u galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj ulici.

Foto: Press

Foto: Press

Borivoj Dovniković Bordo je važan pripadnik Zagrebačke škole animiranog filma, s brojnim nagradama na najznačajnijim festivalima animacije u Europi i svijetu. Usporedno s filmom on podjednako intenzivno radi i u stripu, ilustraciji i grafičkom dizajnu, a od najranijih početaka do danas stvara karikature.

Foto: Press

Foto: Press

Izložba će predstaviti dio opusa u kojem Bordo kao velemajstor karikature govori o nama i društvu u kojem živimo. Njegove karikature prokazuju nasilne, lažljive i nepravedne strukture ovoga svijeta. Izložba je putovanje kroz njegovo stvaralaštvo na području karikature, od samih početaka sredinom 20. stoljeća do danas, s naglaskom na karikature koje je crtao posljednjih 20 godina.

Foto: Press

Foto: Press

„Bordo iz desetljeća u desetljeće u svom prepoznatljivom crtačkom izrazu i grafičkoj lakoći objavljuje sve britkije i britkije karikature, sa širokim spektrom bavljenja, ukazujući i najčešće kritizirajući kako relevantne društvene teme, tako i politička zbivanja i socijalnu stvarnost koja nas okružuje. Jednom riječju, radi se o jedinstvenoj kronici našeg života“, napisao je Veljko Krulčić u predgovoru izložbi.

Foto: Press

Foto: Press

Borivoj Dovniković Bordo rođen je 1930. u Osijeku. U Zagrebu studira na Akademiji likovnih umjetnosti, a istovremeno počinje objavljivati karikature u satiričkom tjedniku Kerempuh. Već iduće godine u listu se pridružuje grupi kolega koji pokreću crtani film u Hrvatskoj, odnosno u tadašnjoj Jugoslaviji, pa napušta studije i potpuno se posvećuje filmskoj animaciji. Danas je jedan od istaknutih pripadnika Zagrebačke škole animiranog filma, s brojnim osvojenim nagradama. Uz rad na filmu, stvara i stripove, ilustracije, a bavi se i grafičkim dizajnom, no ipak karikatura mu je do danas ostala stalna aktivnost. Objavljivao ih je u Kerempuhu,  beogradskom Ježu te u drugim zagrebačkim listovima poput Identiteta, Novosti, Prosvjete i Hrvatske ljevice. Od 2012. u zagrebačkom tjedniku Novosti njegove karikature imaju stalnu rubriku – Bordoline, a izdao je i album karikatura pod naslovom Istočno od raja. Svoje karikature izlagao je na više samostalnih i zajedničkih izložbi širom Hrvatske, a dio njih, i u okviru svojih ostalih grafičkih radova, na izložbama diljem svijeta.

Foto: Press

Foto: Press

Izložba će se moći pogledati do 16. srpnja, radnim danom od 10 do 17 i od 18 do 21 sat, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

(Visited 94 times, 1 visits today)

Komentari