Istaknuto
13.07.2017.

Osim što Šimek aktivno radi na novim materijalima, publiku će počastiti dvostrukim nastupom na Ferragosto JAM festivalu u Orahovici. Na Izštekanom stageu predstavlja se u solo izdanju, dok će sa svojim matičnim bendom She Loves Pablo nastupiti na glavnoj pozornici kao support metal divovima braći Cavalera, osnivačima čuvene Sepulture. Povodom tih nastupa i novog singla razgovarali s jednim od najboljih vokala hrvatske scene.

09.07.2017.

U skrivenim ambijentima diljem Lijepe naše i ovog nas ljeta čekaju najpoznatiji dramski naslovi, opere i baleti. Provjerite što sve nude Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Kazalište Ulysses, Riječke ljetne noći, Histrioni i Ljetne noći Teatra Exit.

Vizart

Izložba karikatura “Kaldrma na asfaltu” u ULUPUH-u

03.07.2016. Petra PlivelićFoto: Press

Izložba karikatura pod nazivom Kaldrma na asfaltu čiji je autor Borivoj Dovniković Bordo, velemajstor karikature otvara se ovog utorka u 19 sati u galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj ulici.

Foto: Press

Foto: Press

Borivoj Dovniković Bordo je važan pripadnik Zagrebačke škole animiranog filma, s brojnim nagradama na najznačajnijim festivalima animacije u Europi i svijetu. Usporedno s filmom on podjednako intenzivno radi i u stripu, ilustraciji i grafičkom dizajnu, a od najranijih početaka do danas stvara karikature.

Foto: Press

Foto: Press

Izložba će predstaviti dio opusa u kojem Bordo kao velemajstor karikature govori o nama i društvu u kojem živimo. Njegove karikature prokazuju nasilne, lažljive i nepravedne strukture ovoga svijeta. Izložba je putovanje kroz njegovo stvaralaštvo na području karikature, od samih početaka sredinom 20. stoljeća do danas, s naglaskom na karikature koje je crtao posljednjih 20 godina.

Foto: Press

Foto: Press

„Bordo iz desetljeća u desetljeće u svom prepoznatljivom crtačkom izrazu i grafičkoj lakoći objavljuje sve britkije i britkije karikature, sa širokim spektrom bavljenja, ukazujući i najčešće kritizirajući kako relevantne društvene teme, tako i politička zbivanja i socijalnu stvarnost koja nas okružuje. Jednom riječju, radi se o jedinstvenoj kronici našeg života“, napisao je Veljko Krulčić u predgovoru izložbi.

Foto: Press

Foto: Press

Borivoj Dovniković Bordo rođen je 1930. u Osijeku. U Zagrebu studira na Akademiji likovnih umjetnosti, a istovremeno počinje objavljivati karikature u satiričkom tjedniku Kerempuh. Već iduće godine u listu se pridružuje grupi kolega koji pokreću crtani film u Hrvatskoj, odnosno u tadašnjoj Jugoslaviji, pa napušta studije i potpuno se posvećuje filmskoj animaciji. Danas je jedan od istaknutih pripadnika Zagrebačke škole animiranog filma, s brojnim osvojenim nagradama. Uz rad na filmu, stvara i stripove, ilustracije, a bavi se i grafičkim dizajnom, no ipak karikatura mu je do danas ostala stalna aktivnost. Objavljivao ih je u Kerempuhu,  beogradskom Ježu te u drugim zagrebačkim listovima poput Identiteta, Novosti, Prosvjete i Hrvatske ljevice. Od 2012. u zagrebačkom tjedniku Novosti njegove karikature imaju stalnu rubriku – Bordoline, a izdao je i album karikatura pod naslovom Istočno od raja. Svoje karikature izlagao je na više samostalnih i zajedničkih izložbi širom Hrvatske, a dio njih, i u okviru svojih ostalih grafičkih radova, na izložbama diljem svijeta.

Foto: Press

Foto: Press

Izložba će se moći pogledati do 16. srpnja, radnim danom od 10 do 17 i od 18 do 21 sat, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Komentari