Istaknuto
13.07.2017.

Osim što Šimek aktivno radi na novim materijalima, publiku će počastiti dvostrukim nastupom na Ferragosto JAM festivalu u Orahovici. Na Izštekanom stageu predstavlja se u solo izdanju, dok će sa svojim matičnim bendom She Loves Pablo nastupiti na glavnoj pozornici kao support metal divovima braći Cavalera, osnivačima čuvene Sepulture. Povodom tih nastupa i novog singla razgovarali s jednim od najboljih vokala hrvatske scene.

09.07.2017.

U skrivenim ambijentima diljem Lijepe naše i ovog nas ljeta čekaju najpoznatiji dramski naslovi, opere i baleti. Provjerite što sve nude Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Kazalište Ulysses, Riječke ljetne noći, Histrioni i Ljetne noći Teatra Exit.

Vizart

Izložba “Lekcija 1”: Parazit u MSU-u

25.12.2015. Antonia VukičevićFoto: Foto: facebook.com/MSUzagreb

U Muzeju suvremene umjetnosti od 8. prosinca u prostoru za povremene izložbe traje izložba “Lekcija 1“. U ovoj varijanti pregledne izložbe “Brda i doline i mineralni resurs” Tadeja Pogačara & P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja suvremene umjetnosti izloženoj u Modernoj galeriji u Ljubljani prošle godine prikazan je izbor najvažnijih projekata posljednjih desetljeća koja su obilježila suvremenu umjetničku produkciju.
Tadej Pogačar slovenski je umjetnik i osnivač P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja suvremene umjetnosti. Sam Muzej je mobilan i virtualan organizam bez vlastitog prostora, upravo kako nam i sam njegov naziv govori, parazitski preuzima prostor postojećih institucija iskorištavajući njihove resurse. U svom radu ponajviše se zanima za teme poput neo-neo kolonijalizma, samoorganiziranja urbanih manjina uradi sam arhitekture, transformacije javnih prostora i sličnog.

Foto: facebook.com/MSUzagreb

Foto: facebook.com/MSUzagreb

Izložba “Lekcija 1” donosi niz različitih djela i projekata. Moj osobni interes najviše su zaokupili “Oprez, žena u gradu!”, “MONAPOLI- Igra trgovine ljudima” i “Kraljevi ulice”.

Oprez, žena u gradu!” predstavlja rad prikazan na posteru plana grada Ljubljane. Ovaj rad otvara problematiku same percepcije žena u društvu, ističući kako su nazivi ulica odraz određene političke moći, nakon čega se uočava problem ne postojanja ni jedne ulice koja nosi ime žene u centru slovenske prijestolnice. Ovaj rad, na neki način, budi pitanje u kojoj mjeri je postignuta ravnopravnost spolova, te koliko je duboko ukorijenjen seksizam u našem društvu.

Izložak “MONAPOLI- Igra trgovine ljudima” izvrstan je prikaz kako nešto toliko kapitalističko poput igre Monopoly možemo pretvoriti u nešto potpuno suprotno. Djelo prati okvire same igre, no igrača postavlja u svijet trgovine seksualnim robljem. U njoj on dobiva informacije o važnim lokacija, aktivističkim organizacijama i organiziranim skupinama koje se bave prodajom roblja. Kroz igru igraču nije cilj akumulirati što veće bogatstvo, već mu se pružaju mogućnosti poput otvaranja sigurnih kuća, podržavanje boraca za prava seksualnih radnika ili čak spasiti seksualnog roba iz Moldavije. Ovaj rad na potpuno nov način pokušava osvijestiti i upoznati zajednicu s problemima ropstva i seksualne eksploatacije.

Foto: facebook.com/MSUzagreb

Foto: facebook.com/MSUzagreb

“Kraljevi ulice” još jedan rad koji svakako vrijedi pogledati. Zanimljive fotografije prate javni umjetnički projekt sa željom osvještavanja javnosti o lokalnoj zajednici beskućnika. Fotografije ruku beskućnika bude u promatraču želju da se i sam upozna za sličnim problemima u svojoj zajednici.
Izložba nudi još mnoštvo radova koji su svakako zanimljivi i na vizualnoj, ali i na intelektualnoj razini. Ovakav postav savršeno se uklapa u ovo prosinačko vrijeme obasuto porukama ljubavi i mira, samo što na puno dubljoj razini razmatra probleme našeg vremena.

Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 3.500 out of 5)

Komentari