Istaknuto
17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

16.10.2018.

The Cure, bend koji je u 40 godina dostigao vrh i tu se utaborio, na vlastiti zahtjev nastupa na Exit festivalu.

Knjige

Izložba nakita „Književnost oko vrata“ – sinergija ljepote pisane riječi i ručno izrađenog nakita

27.07.2014. Tijana Živko
Foto: facebook.com

Foto: facebook.com

U galeriji Lož u Medulinu od 18. do 26. srpnja imali smo priliku posjetiti zanimljivu izložbu nakita pod nazivom Književnost oko vrata autorice Maje Čerljenko. Ono što je zanimljivo i privlači pozornost je to što se ne radi samo o izradi nakita, već je u rad spojena ljubav prema književnosti i prema izradi nakita. Autorica je inspiraciju pronašla u knjigama i književnosti, kako stranoj tako i hrvatskoj, ali i zavičajnoj. Radi se o sinergiji ljepote pisane riječi i ručno izrađenog umjetničkog nakita.

Maja Čerljenko diplomirala je kroatistiku i talijanistiku, deset se godina bavi izradom nakita, a ljubav prema knjigama gaji cijeli život. Naglašava da su te su dvije ljubavi nastale odvojeno, a ona ih je pokušala ujediniti u želji da mladima na takav način prenese ljepotu knjiga i ljubav prema njima.

Nakit izrađuje od polimerne gline, perlica, žice te kombinacija jednog, drugog i trećeg. Knjige koje se mogu naći u nakitu se različite – od dječjih knjiga do raznih knjiga za odrasle. Tako su u nakit prenesena djela i likovi poput Maloga princa, Durice, Crnog mačka, Kafkina Preobražaja, Drakuličine Fride ili o boli, zatim Romeo i Julija, Mala sirena i razni drugi.

Nakit Maje Čerljenko može se pronaći u Muffin fashion storeu u Puli, a u budućnosti, s istom tematikom nakita, autorica planira sudjelovati na Hand made festu.

 

 

 

 

(Visited 237 times, 1 visits today)

Komentari