Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Izložba Plakatiranje u jednom od napuštenih prostora Ilice

06.05.2017. Ziher.hrFoto: Vizkultura.hr

U nedjelju 7. svibnja u 19 sati u sklopu Projekta Ilica: Readymade Ilica, na lokaciji jednog od brojnih praznih prostora najpoznatije zagrebačke ulice, točnije u dvorišnoj zgradi u Ilici 69 (Britanski trg) bit će otvorena izložba Plakatiranje.

Plakatiranje je projekt u trajanju portala Vizkultura, a riječ je o kolekciji autorskih plakata koje za Vizkulturu rade domaći i regionalni autori, dizajneri, ilustratori i vizualni umjetnici. Koncept projekta Plakatiranje je da svakog tjedna jedan izabrani autor ili tim autora dizajniraju plakat aktualne društveno-kulturno-umjetničke tematike osmišljen isključivo za ovaj projekt. Svaki plakat se, iz tjedna u tjedan, osim na portalu Vizkultura objavljuje i u javnom prostoru – u izlogu Kina Europa u prolazu sestara Baković u Zagrebu. Projekt u kontinuitetu traje već četiri godine i danas broji preko 170 autorskih plakata. Na izložbi u sklopu Projekta Ilica bit će predstavljeno 52 plakata nastala tijekom 2016. i 2017. godine.

Foto: Marta Tuta – Glad

Umjetničke i autorske radove u kolekciji Plakatiranje čine kulturno, društveno pa i politički angažirani plakati, sarkastični i ironični komentari svakodnevice i strukovnih problematika,  autorska viđenja pojedinih aktualnih situacija, vizualno i dizajnerski “upakirani” stavovi i  autorske percepcija kulture, društva i javnog prostora ili pak poetična i osobna razmišljanja autora, artikulirana kroz formu plakata. Tehnike u kojima su plakati dizajnirani obuhvaćaju autorske ilustracije i crteže, parole, stavove i izjave elaborirane u tipografski snažna, raznolika i(li) osebujna rješenja, kolaže, fotografije, fotografske montaže i koloristički izazovna rješenja.

Raspon brojnih autora koji su do sada sudjelovali u projektu seže od etabliranih te strukovno nagrađivanih imena s domaće i regionalne dizajnersko-umjetničke scene, pa sve do mladih (ne)otkrivenih autora, ilustratora, dizajnera, slikara i ostalih umjetnika, koji su kroz ovaj projekt dobili medijski prostor i priliku za autorsko izražavanje. Projekt Plakatiranje pokrenut je sa stavom da plakat kao forma autorskog izražavanja gubi prisutnost i važnost, osobito uslijed novih formi digitalne sadašnjosti i online komunikacije pa se kroz ovu kolekciju na neki način oživljava medij plakata kao potentnog  autorskog ‘oružja’ komunikacije, verbalizacije, isticanja, problematiziranja, ismijavanja i kritike. Vizkulturina kolekcija Plakatiranje kroz svoju arhivu plakata jasno, hrabro, kritički, a često i duhovito, ocrtava i portretira situacije, probleme i nezaobilazne teme s kulturno-umjetničke, društvene te (neizbježne) političke scene u Hrvatskoj, stvarajući preciznu vizualnu arhivu događanja u Republici Hrvatskoj unazad proteklih par godina, kroz jezik suvremenih vizualnih umjetnika, dizajnera i ostalih autora.

Foto: Iva Maria Jurić –
Filmski plakat

Autori čiji će radovi biti predstavljeni na izložbi u sklopu Projekta Ilica su; Marija Ančić , Mario Aničić, Ivana Armanini, Benussi&theFish, Bernharda Xilko, Dora Bilandžić, Marita Bonačić, Srđa Dragović, Glitchboy 2000, Martina Granić, Dorja Horvatić & Vita Vrebac, Iva Hrvatin, Nemanja Jehlička (Lorem Ipsum Studio), Iva Maria Jurić, Tea Jurišić, Vedran Kolac, Marko Koržinek, Anja Leko, Agata & Apolonija Lučić, Lunar, Marichoo, Ivan Mesaroš, Metaklinika, Ivan Milas & Goran Radošević, Andrija Mudnić, Marinko Murgić, Krunoslav Nemčić, Neumnoživi, Negra Nigoević & Dražen Novak, Marin Nižić, Nobl. (Ivor Tomljanović & Luka Juras), Tea Pavić, Sara Pavleković Preis, Jelena Perišić, Vanja Perković, This Town Needs Posters + Artomat, Luka (Maji) Predragović, Mane Radmanović,  Razum&Osjećaji, Miro Roman, Maja Rožman, Melinda Šefičić, Siniša Sudar (Studio Sudar), Ana Sladetić, Vedran Štimac, Švicarska, Ivan Tudek,  Marta Tuta,  Mladen Udovičić, Ozana Ursić, Jakov Vilović, Maša Vukmanović i Dominik Vuković. Kustos i inicijator projekta je Ivan Dorotić, glavni urednik i pokretač portala Vizkultura.

Projekt Plakatiranje bio je izlagan na samostalnoj izložbi u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva, na Izložbama hrvatskog dizajna 1314 i 1516 u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, SOS Festivalu u Sarajevu, Creative Startup konferenciji u Rijeci, Međunarodnom festivalu dizajna Dan D u Zagrebu, umjetničkom sajmu Artomat u Domu HDLU-a u Zagrebu, Weekend Media Festivalu u Rovinju te Kući za ljude i umjetnost Lauba u Zagrebu.

(Visited 80 times, 1 visits today)

Komentari