Istaknuto
17.08.2018.

Ove godine već smo imali prilike gledati nekoliko kvalitetnih hrvatskih naslova, a što u nastavku gledamo na velikom platnu donosimo u jesenskom pregledu.

16.08.2018.

Iako zadnjih godina nije u naponu snage, Madonna je kroz 35 godina karijere definirala glazbenu scenu kakvu poznajemo danas. Njezin 60. rođendan prilika je da se podsjetimo na veliku karijeru koja je promijenila svijet.

Vizart

Izložba remek-djela čiji kupci trebaju biti na oprezu

06.08.2013. Eleonora Glišić
Foto: screenshot/ fordhamnotes.blogspot.com

Foto: screenshot/ fordhamnotes.blogspot.com

Prilikom ulaska na izložbu “Caveat Emptor” u Center Galleryu Sveučilišta u Fordhamu vjerojatno biste u trenutku prepoznali izvješene radove. Kultna remek-djela proslavljena od majstora poput Chagalla, Warhola, Gauguina i De Kooninga krase zidove, a opet, zasigurno niste čuli niti za jednog od stvoritelja ovih radova. Upravo tako, “Caveat Emptor” zapravo znači “Neka kupac bude na oprezu”, a istoimena izložba obuhvaća krivotvorine anonimnih autora koje je zaplijenio FBI. Mnoge od izloženih krivotvorina zavarale su stručnjake na putu do dražbe u Christie’su i Sotheby’su. Talent, koji je očit u djelima nepoznatih krivotvoritelja, prema riječima kustosa Daniela Smalla, varira od prolaznog do izvanrednog. Iako su radovi ovih anonimusa proglašeni lažnima, pravila za spoznavanje autentičnosti djela konstatno se mijenjaju.

Foto: screenshot/ fordhamnotes.blogspot.com

Foto: screenshot/ fordhamnotes.blogspot.com

Jedan od autora izložbe, Stephen Apicella-Hitchcock, izjavio je da posjetitelji mogu svjedočiti, u neku ruku, sobi trofeja, ili pak izlaganju dokaza zamaskiranom u jednostavnu izložbu slika. Ovo nije prva izložba krivotvorenih djela. I prošle je godine javnost mogla prisustvovati izložbi “Faux Real” čija je glavna zvijezda bio vrlo plodan umjetnik i krivotvoritelj Mark Landis. “Caveat Emptor” obuhvaća, uz već spomenute, navodne radove Jamesa E. Butterswortha, Tsuguhara Foujitaa, Juana Grisa, Henria Matissea, Mauricea Prendergasta, Rembrandta van Rijna, Pierrea Augustea Renoira i Halea Woodruffa.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Komentari