Istaknuto
11.05.2018.

Cinkuši su jedno od najorginalnijih, najunikatnijih i najkreativnijih hrvatskih glazbenih imena. Iza njih su četiri studijska i jedan live album, a 20 godina karijere proslavit će velikim koncertom 11. svibnja u Tvornici kulture.

08.05.2018.

Sven Popović razgovarao je s Lucijom Butković povodom objavljivanja svoje druge knjige i prvog romana "Uvjerljivo drugi" (Fraktura, 2018.). U intervjuu su dotaknute njegove glavne preokupacije – generacijske i individualne egzistencijalne strepnje, književnost, glazba i snoviti gradski pejzaž.

Vizart

Izložba remek-djela čiji kupci trebaju biti na oprezu

06.08.2013. Eleonora Glišić
Foto: screenshot/ fordhamnotes.blogspot.com

Foto: screenshot/ fordhamnotes.blogspot.com

Prilikom ulaska na izložbu “Caveat Emptor” u Center Galleryu Sveučilišta u Fordhamu vjerojatno biste u trenutku prepoznali izvješene radove. Kultna remek-djela proslavljena od majstora poput Chagalla, Warhola, Gauguina i De Kooninga krase zidove, a opet, zasigurno niste čuli niti za jednog od stvoritelja ovih radova. Upravo tako, “Caveat Emptor” zapravo znači “Neka kupac bude na oprezu”, a istoimena izložba obuhvaća krivotvorine anonimnih autora koje je zaplijenio FBI. Mnoge od izloženih krivotvorina zavarale su stručnjake na putu do dražbe u Christie’su i Sotheby’su. Talent, koji je očit u djelima nepoznatih krivotvoritelja, prema riječima kustosa Daniela Smalla, varira od prolaznog do izvanrednog. Iako su radovi ovih anonimusa proglašeni lažnima, pravila za spoznavanje autentičnosti djela konstatno se mijenjaju.

Foto: screenshot/ fordhamnotes.blogspot.com

Foto: screenshot/ fordhamnotes.blogspot.com

Jedan od autora izložbe, Stephen Apicella-Hitchcock, izjavio je da posjetitelji mogu svjedočiti, u neku ruku, sobi trofeja, ili pak izlaganju dokaza zamaskiranom u jednostavnu izložbu slika. Ovo nije prva izložba krivotvorenih djela. I prošle je godine javnost mogla prisustvovati izložbi “Faux Real” čija je glavna zvijezda bio vrlo plodan umjetnik i krivotvoritelj Mark Landis. “Caveat Emptor” obuhvaća, uz već spomenute, navodne radove Jamesa E. Butterswortha, Tsuguhara Foujitaa, Juana Grisa, Henria Matissea, Mauricea Prendergasta, Rembrandta van Rijna, Pierrea Augustea Renoira i Halea Woodruffa.

(Visited 62 times, 1 visits today)

Komentari