Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Vizart

Izložba rijetko viđenih plakata Alphonsea Muchae otvara se u Pragu

09.04.2013. Sunčana Bošnjak Brkić
Foto: www.facebook.com/Obecní dům

Foto: www.facebook.com/Obecní dům

U srijedu, 10. 4.  se u praškom izložbenom prostoru Obecní dům otvara izložba plakata češkog art nouveau umjetnika Alphonsea Muchae, a trajat će do srpnja.
Obecní dům je veličanstvena zgrada koja je i sama izgrađena u razdoblju art nouveaua, a u njenoj dekoraciji sudjelovao je i sam Mucha. Na izložbi će posjetioci imati priliku vidjeti privatnu kolekciju tenisačke zvijezde Ivana Lendla, rođenog u bivšoj Čehoslovačkoj. Lendl, koji je kasnije postao državljanin SAD-a će po prvi puta svoju kolekciju, koja se sastoji od čak 116 postera, pokazati javnosti.

www.facebook.com/Alphonse Mucha

www.facebook.com/Alphonse Mucha

Alphonse Mucha po mnogima je otac pokreta Art Nouveau.  Između 1894. i 1935. godine, kada je bio aktivan na umjetničkoj sceni, stvorio je mnoštvo plakata, reklama, ilustracija, dizajna nakita i kazališnih scenografija. Sam pokret art nouveau težio je tome da umjetnost postane dostupna svima, te je spajao umjetnost i industriju. Česti motivi umjetnika art nouveaua bili su portreti mladih žena, čije bujne kose lepršaju okružene stiliziranim cvijećem. Mucha je postigao izuzetan komercijalni uspjeh sa svojim plakatima, no smatrao je da je zadaća umjetnosti prikazati uzvišene ideje i duhovnost, te mu nije osobito godilo da ostane upamćen samo po ilustracijama.

(Visited 113 times, 1 visits today)

Komentari