Istaknuto
19.07.2018.

Tri autorska projekta, jedna opera, jedan mjuzikl, praizvedba jednog suvremenog hrvatskog teksta i uprizorenje jednog klasičnog naslova - to su najbolje predstave u sezoni 2017./18. koje se izdvajaju po svojoj kvaliteti, originalnosti, izvrsnoj režiji i glumačkim ostvarenjima.

18.07.2018.

Prošle godine počeli smo praksu filmova i albuma starih deset godina, tako i ove nastavljamo s filmskim naslovima, ovaj put iz 2008. godine.

Vizart

Izložba rijetko viđenih plakata Alphonsea Muchae otvara se u Pragu

09.04.2013. Sunčana Bošnjak Brkić
Foto: www.facebook.com/Obecní dům

Foto: www.facebook.com/Obecní dům

U srijedu, 10. 4.  se u praškom izložbenom prostoru Obecní dům otvara izložba plakata češkog art nouveau umjetnika Alphonsea Muchae, a trajat će do srpnja.
Obecní dům je veličanstvena zgrada koja je i sama izgrađena u razdoblju art nouveaua, a u njenoj dekoraciji sudjelovao je i sam Mucha. Na izložbi će posjetioci imati priliku vidjeti privatnu kolekciju tenisačke zvijezde Ivana Lendla, rođenog u bivšoj Čehoslovačkoj. Lendl, koji je kasnije postao državljanin SAD-a će po prvi puta svoju kolekciju, koja se sastoji od čak 116 postera, pokazati javnosti.

www.facebook.com/Alphonse Mucha

www.facebook.com/Alphonse Mucha

Alphonse Mucha po mnogima je otac pokreta Art Nouveau.  Između 1894. i 1935. godine, kada je bio aktivan na umjetničkoj sceni, stvorio je mnoštvo plakata, reklama, ilustracija, dizajna nakita i kazališnih scenografija. Sam pokret art nouveau težio je tome da umjetnost postane dostupna svima, te je spajao umjetnost i industriju. Česti motivi umjetnika art nouveaua bili su portreti mladih žena, čije bujne kose lepršaju okružene stiliziranim cvijećem. Mucha je postigao izuzetan komercijalni uspjeh sa svojim plakatima, no smatrao je da je zadaća umjetnosti prikazati uzvišene ideje i duhovnost, te mu nije osobito godilo da ostane upamćen samo po ilustracijama.

(Visited 116 times, 1 visits today)

Komentari