Istaknuto
17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

16.10.2018.

The Cure, bend koji je u 40 godina dostigao vrh i tu se utaborio, na vlastiti zahtjev nastupa na Exit festivalu.

Vizart

Na izložbi “Salon cipela” u MUO korača se putevima nadrealizma

27.04.2017. Anja TomljenovićFoto: muo.hr

Jedna prostorija Muzeja za umjetnost i obrt na određeno je vrijeme postala mali Salon cipela. Međutim, trendseterice mogu odahnuti i spremiti novčanike jer u pitanju nije nikakva rasprodaja, već izložba novosadskog autora Bane Milenkovića. Uostalom, izložene cipele teško da bi ikome mogle pristajati, a možemo reći da se ni Pepeljuga ne bi u njima usrećila.

Estetika prije funkcionalnosti

Milenkovićeve cipele na tragu su nadrealističkog eksperimentiranja u skulpturi Salvadora Dalíja ili koketiranja s modnim dodacima Else Schiaparelli. Radi se o keramičkim objektima koji se istovremeno poigravaju medijem u kojemu su nastale i primarnom funkcijom koja se zanemaruje u korist estetske. Bilo da se radi o balerinkama, klompama, štiklama ili sandalama, sve one izgledaju kao da su na trenutak od topljenja i gubljenja u vlastitoj masi. Mekani obrisi te različite boje i oblici sadrže nešto simpatično i duhovito u tom nedostatku funkcionalnosti. Neke prelaze gotovo u potpunosti u apstrakciju i svedene su na liniju u prostoru, a bez važnog konteksta kojim su okružene, bile bi nerazumljive.

Foto: muo.hr

Keramički pladnjevi, tanjuri i zdjele

Dodatak izložbi je mozaik crteža i kolaža koji na različite načine tematiziraju (većinom ženske, vjerojatno zato jer postoji mali milijun modela) cipele. Autorov osebujan stil nastavlja se i u drugom, manjem dijelu izložbe kojemu je u fokusu mini serija uporabnih predmeta poput pladnjeva, tanjura i zdjela. Izloženi predmeti ukrašeni su motivima stiliziranih životinja koje su izvedene u jednostavnoj formi. Tako je keramika na ovoj izložbi, umjesto u službi dekorativnih figura koje uglavnom samo skupljaju prašinu na našim policama (kako to obično biva), u prvi plan stavila zaštitni znak Carrie Bradshaw. Razgledavanje čitave izložbe neće vam oduzeti previše vremena, tako da vam neće biti žao ako skrenete u Muzej. Osim toga, ako redovito pratite kulturna događanja, primijetit ćete kako je ona ujedno još jedan pokazatelj tematske i likovne raznovrsnosti te interesa sudionika na umjetničkoj sceni u regiji.

Izložba Salon cipela u Muzeju za umjetnost i obrt može se razgledati do 14. svibnja.

(Visited 41 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 2.500 out of 5)

Komentari