Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Na izložbi “Salon cipela” u MUO korača se putevima nadrealizma

27.04.2017. Anja TomljenovićFoto: muo.hr

Jedna prostorija Muzeja za umjetnost i obrt na određeno je vrijeme postala mali Salon cipela. Međutim, trendseterice mogu odahnuti i spremiti novčanike jer u pitanju nije nikakva rasprodaja, već izložba novosadskog autora Bane Milenkovića. Uostalom, izložene cipele teško da bi ikome mogle pristajati, a možemo reći da se ni Pepeljuga ne bi u njima usrećila.

Estetika prije funkcionalnosti

Milenkovićeve cipele na tragu su nadrealističkog eksperimentiranja u skulpturi Salvadora Dalíja ili koketiranja s modnim dodacima Else Schiaparelli. Radi se o keramičkim objektima koji se istovremeno poigravaju medijem u kojemu su nastale i primarnom funkcijom koja se zanemaruje u korist estetske. Bilo da se radi o balerinkama, klompama, štiklama ili sandalama, sve one izgledaju kao da su na trenutak od topljenja i gubljenja u vlastitoj masi. Mekani obrisi te različite boje i oblici sadrže nešto simpatično i duhovito u tom nedostatku funkcionalnosti. Neke prelaze gotovo u potpunosti u apstrakciju i svedene su na liniju u prostoru, a bez važnog konteksta kojim su okružene, bile bi nerazumljive.

Foto: muo.hr

Keramički pladnjevi, tanjuri i zdjele

Dodatak izložbi je mozaik crteža i kolaža koji na različite načine tematiziraju (većinom ženske, vjerojatno zato jer postoji mali milijun modela) cipele. Autorov osebujan stil nastavlja se i u drugom, manjem dijelu izložbe kojemu je u fokusu mini serija uporabnih predmeta poput pladnjeva, tanjura i zdjela. Izloženi predmeti ukrašeni su motivima stiliziranih životinja koje su izvedene u jednostavnoj formi. Tako je keramika na ovoj izložbi, umjesto u službi dekorativnih figura koje uglavnom samo skupljaju prašinu na našim policama (kako to obično biva), u prvi plan stavila zaštitni znak Carrie Bradshaw. Razgledavanje čitave izložbe neće vam oduzeti previše vremena, tako da vam neće biti žao ako skrenete u Muzej. Osim toga, ako redovito pratite kulturna događanja, primijetit ćete kako je ona ujedno još jedan pokazatelj tematske i likovne raznovrsnosti te interesa sudionika na umjetničkoj sceni u regiji.

Izložba Salon cipela u Muzeju za umjetnost i obrt može se razgledati do 14. svibnja.

(Visited 30 times, 1 visits today)
Što misliš o ovoj izložbi?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 2.500 out of 5)

Komentari