Istaknuto
17.10.2018.

U rubrici Nova glazba redovito izdvajamo najzanimljivije aktualne singlove i videospotove, a vi birate svog favorita.

16.10.2018.

The Cure, bend koji je u 40 godina dostigao vrh i tu se utaborio, na vlastiti zahtjev nastupa na Exit festivalu.

Vizart

Izložba Tomislav Torjanac: Svijet mašte iznimnog ilustratora

14.12.2013. Eleonora Glišić
Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Tomislav Torjanac, pobjednik četvrtog hrvatskog bijenala ilustracije, poznato je ime među umjetnicima mlađe generacije ilustratora. Ovaj svjetski afirmirani ilustrator koji je uvjerljivo oživio mnoge likove iz djela autora Etgara Kereta, Jamesa Joycea i Yanna Martela, u Klovićevim dvorima izložio je 108 radova. Izložba je raspoređena u pet dvorana, prikazujući u svakoj jedan dio Torjančeva opusa.

Torjanac, inače diplomirani grafički dizajner, koristi se računalnom doradom koja u konačnici ostaje nezamjetna. Ilustracije slika uljenim bojama na drvenim podlogama prilično velikog formata fotografira i unosi u računalo, te digitalno dorađuje dodajući poneki detalj. U završnoj fazi svog rada grafički oblikuje slikovnicu (postavljanje elemenata naslovnice i sl.). Kombinacijom stare tehnike, ulja na drvu, i nove, digitalnog medija, dobiva očaravajuće rezultate koje su prepoznali mnogi.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Većina njegovih djela su ilustracije, a za samu izložbu Torjanac je odlučio počastiti posjetitelje i serijom sanjivih radova pod nazivom “Somno”, koji su izloženi u zasebnoj dvorani uz ambijentalnu glazbenu podlogu koju je skladao Damir Urban. U dvorani se nalazi i krevet koji poziva posjetitelje da se opuste i uplove u Torjančev svijet mašte.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Dio koji nas na samome početku uvuče u priču o indijskom tinejdžeru Piscinu “Piju” Molitoru Patelu i njegovom supatniku Richardu Parkeru iz djela “Pijev život” Yanna Martela, impresivnom ilustracijom i živopisnim bojama ostavlja snažan dojam. Niz slika omogućava da upoznamo čitavo djelo, a oni koji su ga s užitkom već pročitali ili pogledali na filmu, lako se prisjećaju poznatih dijelova i scena. Torjanac je 2006. godine počeo raditi na ilustriranju izdanja ove knjige koja je do tada bila prodana u više od pet milijuna primjeraka i prevedena na 40-ak jezika. Unatoč takvom pritisku, vrlo je uspješno izvršio svoj zadatak, a britansko izdanje ilustriranog “Pijeva života” nagrađeno je prvom nagradom na “British Book Design and Production Awards 2008” u kategoriji “Limited Edition/Fine Binding”. Zanimljivo je kako je ilustrator cijelu priču prikazao iz perspektive glavnog lika, upravo onako kako teče i naracija u knjizi. Niti u jednom trenutku ne vidimo Pija Patela, samo povremeno njegove ruke i noge.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

No, “Pijev život” nije jedina Torjančeva ilustratorska uspješnica. U ostalim su dvoranama prikazani radovi objavljeni u voljenim dječjim slikovnicama “Kako živi Antuntun” i “Grga Čvarak”. U ove simpatične i šaljive priče Torjanac je ukomponirao i svoja sjećanja iz mladosti, kasnih sedamdesetih, suptilno ubacujući motive poput postera na zidu Grge Čvarka koji prikazuju grupe ABBA, Bee Gees, natpis i slika iz filma “Love story” na Grginoj majici te milicijski auto. Na sličan način oni oštrijeg oka mogu zamijetiti i sitne črčkarije zbog kojih nam se čini kao da je neko dijete pastelom ili bojicom šaralo po dinamičnim ilustracijama slikovnice “Skakači” Hansa Christiana Andersena.

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Foto: Ziher.hr/Eleonora Glišić

Mali i veliki obožavatelji ovom su izložbom dobili priliku uživo vidjeti djela, otisnuta u slikovnici, iz jedne nove, osobnije perspektive. U izloženim je radovima očigledna ljubav s kojom se ilustrator upustio u oslikavanje priča u koje se prethodno uživio. Ukoliko niste posvjedočili ovoj vrijednoj izložbi, imate priliku učiniti to još ovaj vikend u Galeriji Klovićevi dvori.

(Visited 326 times, 1 visits today)

Komentari