Istaknuto
15.11.2017.

Gorillaz su u sklopu europske turneje na kojoj promoviraju album "Humanz" stigli i do Budimpešte gdje su nas podsjetili zašto toliko volimo njihov zarazni spoj funka, hip hopa, gospela i popa. S novim albumom svoj su glazbeni izričaj proširili i na dance glazbu i house ritmove te parter sportske arene pretvorili u plesni podij.

14.11.2017.

Miki ima novi album koji će promovirati u Tvornici kulture! Na novom albumu repa o nogometu, jazzu i palačinkama, a sličan asortiman pizdarija pronaći ćete i ovom razgovoru. O glumcima, plejmejkerima i stolarima pričali smo šetajući kroz Namu, jer se u njoj, kao i u Mikijevim pjesmama, može naći milijun svega.

Vizart

Izložena egzotična kolekcija Cartierovog nakita

23.02.2013. Marta Lučić
Foto: facebook.com/thephotodiner

Foto: facebook.com/thephotodiner

Tko se 22. veljače našao u australskom Muzeju suvremene umjetnosti u Sydneju, zasigurno se, sa sjajem u očima, na trenutak osjećao kao zvijezda. Posjetitelji muzeja imali su priliku, i to samo taj dan, vidjeti Naturellment’ kolekciju nakita cijenjene francuske kuće Cartier. Kolekcija je inspirirana prirodom i egzotikom njene flore i faune. Dočekani ljubičastim tepihom, u znaku raskoša ceremonije otvaranja ekskluzivne izložbe, gosti su mogli uživati u sjaju više od 40 dragulja. Svaki od njih pod svojim, posebno dizajniranim, unikatnim staklenim zvonom. Za mistični osjećaj prirode, zaslužno je okruženje nakita bogatim cvjetnim aranžmanima, sve u tonovima ljubičaste, kao znaka dragog kamena ametista. Bogatstvo dragog kamenja su, uz ametist, upotpunili ružičasti safiri, smaragdi, rubini i dijamantni listići. U središtu izložbenog postava je bio Cartierov zaštitni znak, velika bijela pantera izrađena od 152-karatnog safira. Izložena pantera je izrađena još 1949. za vojvotkinju od Windsora. Inače, panteru kao dio nakita karakteriziraju tamne točkice od oniksa i safira.

Za panteru, kao zaštitni znak kuće, zaslužna je dizajnerica nakita Jeanne Toussaint, koju ju je sam vlasnik Louis Cartier, zaposlio prije drugog svjetskog rata. Njenom snažnom ličnošću i izgrađenim karakterom zadobila je nadimak „pantera“, a budući da je do 1933, svojim radom i kreativnošću, zauzela vodeće mjesto za posao oko nakita, postala je zaštitni znak same kuće. Francuska kuća sa sjedištem u Parizu postoji još od 1847., kada ju je utemeljio Louis Cartier. Osim po nakitu, poznata je i po satovima, parfemima i mnogim raskošnim modnim dodatcima. Cartier je ovom kolekcijom proslavio vlastitu strast prema prirodi, iskazao joj poštovanje, zahvaljujući joj na ključnom izvoru inspiracije za motive nakita (zmije, leptiri, palme, pantere…)

 

Komentari