Istaknuto
23.08.2017.

Riječka četvorka Silk Milk definirana je kao instrumental progressive funk rock bend, sviraju autorske skladbe i u tome uživaju. Ozbiljni su što se tiče pristupa stvaranju glazbe, no u tome uvijek nađu mjesta za zabavu. Dok pripremaju debitantski EP, upoznajte ih malo bolje u intervjuu.

20.08.2017.

Dadaizam, kao umjetnički pokret, na svojim marginama skriva imena umjetnica koja zaslužuju da se svjetlo i pozornost skrene na njihov rad.

Vizart

Izložena egzotična kolekcija Cartierovog nakita

23.02.2013. Marta Lučić
Foto: facebook.com/thephotodiner

Foto: facebook.com/thephotodiner

Tko se 22. veljače našao u australskom Muzeju suvremene umjetnosti u Sydneju, zasigurno se, sa sjajem u očima, na trenutak osjećao kao zvijezda. Posjetitelji muzeja imali su priliku, i to samo taj dan, vidjeti Naturellment’ kolekciju nakita cijenjene francuske kuće Cartier. Kolekcija je inspirirana prirodom i egzotikom njene flore i faune. Dočekani ljubičastim tepihom, u znaku raskoša ceremonije otvaranja ekskluzivne izložbe, gosti su mogli uživati u sjaju više od 40 dragulja. Svaki od njih pod svojim, posebno dizajniranim, unikatnim staklenim zvonom. Za mistični osjećaj prirode, zaslužno je okruženje nakita bogatim cvjetnim aranžmanima, sve u tonovima ljubičaste, kao znaka dragog kamena ametista. Bogatstvo dragog kamenja su, uz ametist, upotpunili ružičasti safiri, smaragdi, rubini i dijamantni listići. U središtu izložbenog postava je bio Cartierov zaštitni znak, velika bijela pantera izrađena od 152-karatnog safira. Izložena pantera je izrađena još 1949. za vojvotkinju od Windsora. Inače, panteru kao dio nakita karakteriziraju tamne točkice od oniksa i safira.

Za panteru, kao zaštitni znak kuće, zaslužna je dizajnerica nakita Jeanne Toussaint, koju ju je sam vlasnik Louis Cartier, zaposlio prije drugog svjetskog rata. Njenom snažnom ličnošću i izgrađenim karakterom zadobila je nadimak „pantera“, a budući da je do 1933, svojim radom i kreativnošću, zauzela vodeće mjesto za posao oko nakita, postala je zaštitni znak same kuće. Francuska kuća sa sjedištem u Parizu postoji još od 1847., kada ju je utemeljio Louis Cartier. Osim po nakitu, poznata je i po satovima, parfemima i mnogim raskošnim modnim dodatcima. Cartier je ovom kolekcijom proslavio vlastitu strast prema prirodi, iskazao joj poštovanje, zahvaljujući joj na ključnom izvoru inspiracije za motive nakita (zmije, leptiri, palme, pantere…)

 

Komentari