Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Knjige

Izmišljene knjige koje je moguće kupiti

09.04.2013. Paula OsojnikVrijeme čitanja: 3 minute

Foto: ziher.hr

Književnost je kao umjetnost svoje korijene pustila i na televiziji. Tome u prilog svjedoči činjenica kako su mnogi autori poznatih serija u radnju odlučili ubaciti i nešto književnosti, ponajprije na način da netko od protagonista serije, u istoj napiše knjigu. Tako su svi ljubitelji Californicationa zasigurno čuli za knjigu Hanka Moodya, naslova God Hates Us All, a obožavatelji serije How I Met Your Mother  pak za književno djelo poznatog šarmera Barneya Stinsona. Kako bilo, ‘pročešljavši’ poznatim televizijskim serijama, izdvojili smo iz njih izmišljene knjige koje je u stvarnosti zaista moguće kupiti.

Već spomenuta serija Californication, kroz zabavne epizode prati ponekad nevjerojatne događaje u životu Hanka Moodya. On je srednjovječni rastavljeni pisac koji se ponekad ne može oduprijeti svojim slabostima, stoga je nerijetko pijan, drogiran ili u društvu, ponekad čak nekoliko lijepih žena. Iako labilnih okolnosti, Hankova inspiracija ipak mu daje pogona za pisanje knjiga.  Tako Moody u seriji izdaje privijenac God Hates Us All, a nakon toga djela South Of Heaven,Seasons In The Abyss, Fucking & Punching i tako dalje. Sve njegove knjige nazvane su po albumima Slayera. God Hates Us All, stvarno je djelo Davida Duchovnya, koji je utjelovio Hanka, ali i autora Jonathana Grotensteina, talentiranog pisca i kockara, koji je u ovoj knjizi na humorističan i ciničan način objedinio Hankove zgode svakodnevnog burnog života koje uključuju neprestano razočaravanje roditelja, pomalu ludu bivšu djevojku, opijate, padanje u duboke emocionalne krize, ali i puno zabavnih događaja Moddyevog promjenjivog životnog puta. Knjiga je izdana 2009.-e godine, a u seriji je ekranizirana u hit film Crazy Little Thing Called Love.

Foto: facebook.com

Još jedan od izmišljenih televizijskih likova čiji su fikcionalni memoari pretvoreni u stvarnu knjigu jest i Roger Sterling, kojeg je u seriji Mad Man (Momci s Madisona) utjelovio John Slattery. Jedanaesta epizoda četvrte sezone donosi objavu knjige naslova Sterling’s Gold: Wit and Wisdom of an Ad Man. Djelo je u stvarnosti objavljeno u studenom 2010. godine, broji 176 stranica i objedinjuje mnoge izreke po kojima je Sterling poznat, kao na primjer “Remember, when God closes a door, he opens a dress”.

Ljubitelji krimi dramskih uradaka, zasigurno su čuli za televizijsku seriju Castle koja uz uzbudljive i neobične slučajeve prati život protagonista Richarda Castlea, najprodavanijeg autora kriminalističkih romana. Njegova su djela u seriji brojna, a u stvarnosti je njegov ciklus knjiga s glavnom junakinjom Nikki Heat počeo s objavljivanjem 2009. godine. Tada je izdana prva knjiga iz kolekcije, Heat Wave, koja govori o upoznavanju i suradnji Castlea i Nikki. Sljedeće godine izlazi druga knjiga po redu, naziva Naked Heat, a 2011. godine i treće djelo Heat Rises. Posljednja knjiga nosi naslov Frozen Heat te je izdana 2012.

Izašavši iz dramske tematike zavirila sam i među humoristične serije te otkrila da se i među njima krije par književnih djela koja su zaista objavljena. Američki ‘sitcom’ How I Met Your Mother naveliko je poznat i zbog karizmatičnog, vječnog neženja Barneya Stinsona. U seriji je napisao nekoliko knjiga, a neke od njih su objavljene. Autor Matt Kuhn je u suradnji s duhovitim Stinsonom napisao djela poput The Playbook  te BroOn The Go, detaljne vodiče u nalaženju djevojaka, kao i glavne zakonitosti muških prijateljstva. Izdavači Simon & Schuster su izdali sva Barneyeva djela u studenom 2012-e godine.

Foto: ziher.hr

Knjige svoje granice šire izvan knjižara, a navedena objavljena djela svjedoče o tome kako bogatstvo ove umjetnosti ne poznaje granice. Zanimljive, duhovite i svakako poznate knjige iz serija možda neće oduševiti svakoga, no mora se priznati kako bi bilo nadasve interesantno čitati Moodyeve i Castleove životne doživljaje ili se pak opustiti uz lagani ritam memoara Rogera Sterlinga.

(Visited 348 times, 3 visits today)

Komentari