Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Izmišljene knjige koje je moguće kupiti

09.04.2013. Paula Osojnik

Foto: ziher.hr

Književnost je kao umjetnost svoje korijene pustila i na televiziji. Tome u prilog svjedoči činjenica kako su mnogi autori poznatih serija u radnju odlučili ubaciti i nešto književnosti, ponajprije na način da netko od protagonista serije, u istoj napiše knjigu. Tako su svi ljubitelji Californicationa zasigurno čuli za knjigu Hanka Moodya, naslova God Hates Us All, a obožavatelji serije How I Met Your Mother  pak za književno djelo poznatog šarmera Barneya Stinsona. Kako bilo, ‘pročešljavši’ poznatim televizijskim serijama, izdvojili smo iz njih izmišljene knjige koje je u stvarnosti zaista moguće kupiti.

Već spomenuta serija Californication, kroz zabavne epizode prati ponekad nevjerojatne događaje u životu Hanka Moodya. On je srednjovječni rastavljeni pisac koji se ponekad ne može oduprijeti svojim slabostima, stoga je nerijetko pijan, drogiran ili u društvu, ponekad čak nekoliko lijepih žena. Iako labilnih okolnosti, Hankova inspiracija ipak mu daje pogona za pisanje knjiga.  Tako Moody u seriji izdaje privijenac God Hates Us All, a nakon toga djela South Of Heaven,Seasons In The Abyss, Fucking & Punching i tako dalje. Sve njegove knjige nazvane su po albumima Slayera. God Hates Us All, stvarno je djelo Davida Duchovnya, koji je utjelovio Hanka, ali i autora Jonathana Grotensteina, talentiranog pisca i kockara, koji je u ovoj knjizi na humorističan i ciničan način objedinio Hankove zgode svakodnevnog burnog života koje uključuju neprestano razočaravanje roditelja, pomalu ludu bivšu djevojku, opijate, padanje u duboke emocionalne krize, ali i puno zabavnih događaja Moddyevog promjenjivog životnog puta. Knjiga je izdana 2009.-e godine, a u seriji je ekranizirana u hit film Crazy Little Thing Called Love.

Foto: facebook.com

Još jedan od izmišljenih televizijskih likova čiji su fikcionalni memoari pretvoreni u stvarnu knjigu jest i Roger Sterling, kojeg je u seriji Mad Man (Momci s Madisona) utjelovio John Slattery. Jedanaesta epizoda četvrte sezone donosi objavu knjige naslova Sterling’s Gold: Wit and Wisdom of an Ad Man. Djelo je u stvarnosti objavljeno u studenom 2010. godine, broji 176 stranica i objedinjuje mnoge izreke po kojima je Sterling poznat, kao na primjer “Remember, when God closes a door, he opens a dress”.

Ljubitelji krimi dramskih uradaka, zasigurno su čuli za televizijsku seriju Castle koja uz uzbudljive i neobične slučajeve prati život protagonista Richarda Castlea, najprodavanijeg autora kriminalističkih romana. Njegova su djela u seriji brojna, a u stvarnosti je njegov ciklus knjiga s glavnom junakinjom Nikki Heat počeo s objavljivanjem 2009. godine. Tada je izdana prva knjiga iz kolekcije, Heat Wave, koja govori o upoznavanju i suradnji Castlea i Nikki. Sljedeće godine izlazi druga knjiga po redu, naziva Naked Heat, a 2011. godine i treće djelo Heat Rises. Posljednja knjiga nosi naslov Frozen Heat te je izdana 2012.

Izašavši iz dramske tematike zavirila sam i među humoristične serije te otkrila da se i među njima krije par književnih djela koja su zaista objavljena. Američki ‘sitcom’ How I Met Your Mother naveliko je poznat i zbog karizmatičnog, vječnog neženja Barneya Stinsona. U seriji je napisao nekoliko knjiga, a neke od njih su objavljene. Autor Matt Kuhn je u suradnji s duhovitim Stinsonom napisao djela poput The Playbook  te BroOn The Go, detaljne vodiče u nalaženju djevojaka, kao i glavne zakonitosti muških prijateljstva. Izdavači Simon & Schuster su izdali sva Barneyeva djela u studenom 2012-e godine.

Foto: ziher.hr

Knjige svoje granice šire izvan knjižara, a navedena objavljena djela svjedoče o tome kako bogatstvo ove umjetnosti ne poznaje granice. Zanimljive, duhovite i svakako poznate knjige iz serija možda neće oduševiti svakoga, no mora se priznati kako bi bilo nadasve interesantno čitati Moodyeve i Castleove životne doživljaje ili se pak opustiti uz lagani ritam memoara Rogera Sterlinga.

(Visited 290 times, 1 visits today)

Komentari