Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Knjige

Najprodavaniji naslovi u godini iza nas

11.01.2016. Tanja BrajkovićFoto: Facebook.com/Oceanmore

Iako ponekad statistike ne znače mnogo, a niti onaj famozni bestselling kod mnoštva stvari, valja se i na njih malo osvrnuti.

Što se prodaje određenih knjižnih naslova u 2015. godini tiče, niti oni ne bi trebali biti iznimka od ovog zaključka iz prve rečenice. Bilo je hit-naslova, najprodavanijih naslova, no ne znači da su se oni jedini čitali, niti da su formom ili sadržajem kvalitetniji od nekih drugih i starijih naslova. Ali eto, narod to voli pa narod to masovno i čita. Pa bolje da se čita i troši na knjige, nego da se uopće ne čita! To je, ujedno, i moj stav o bestseller knjigama.

Nobelovka Alice Munro, jako popularan autor među tinejdžerima John Green, sad već epski J.R.R.Tolkien i J.K.Rowling, samo su neka od imena za čije su se uratke vadile zadnje ili predzadnje novčanice iz novčanika.

Raspitala sam se malo i iz prve ruke dobila informacije od određenih nakladnika i o tome što se najbolje prodavalo i za što su se čitatelji najviše zanimali.

Izdavačka kuća Oceanmore izdvojila je romane Moja borba Norvežanina Karla Ove Knausgaarda; obiteljski roman na skandinavski način, Javne tajne i Dragi život Alice Munro, za koju sada već i ptice na grani znaju te roman hrvatskog autora Ede Popovića Mjesečev meridijan koji nam kazuje koliko je malo potrebno čovjeku kako bi živio miran i spokojan život. Puno manje nego što možemo zamisliti.

Algoritam je imao malo drugačiju priču u protekloj godini. Prodaja naslova iz njegove edicije kretala se od starijih, nama jao dobro poznatih, do onih najnovijih naslova. Što da kažem kada je o Hobbitu ili Harry Potteru riječ, osim da kod njih bestseller uvijek ostaje bestseller. Naprodavaniji kada su izašli u prodaju, najprodavaniji i danas. To se nije promijenilo.

Dakle, Harry Potter i kamen mudraca J.K.Rowling te Hobbit J.R.R.Tolkien ostali su prvi na listama najprodavanijih knjiga, no osim njih, ovdje se našao i Vodič do sretnog psa Cesara Milana, jednog od najslavnijih stručnjaka kada je dresura pasa u pitanju koji se prije nekoliko godina popularizirao serijalom Šaptač psima koji je puno pomogao svima onima koji vole životinje i posjeduju pse kao kućne ljubimce ili ih dresiraju za razna pseća natjecanja.

Gregov dnevnik/ Sumorna stvarnost i Ljetna žega Jeffa Kinneya klincima su opet bili zanimljivi pa su ih najviše i kupovali. Ništa zato jer i ja bih ih kupovala da me vrate malo u dane kada sam išla u školu i uživala u odrastanju. To su lijepi i zanimljivi dječji naslovi.

Foto: Facebook.com/Algoritam

Foto: Facebook.com/Algoritam

Ako se osvrnem na strane knjige, a osvrnut ću se jer Algoritam ih posjeduje jako puno, mladi su dosta kupovali i čitali slavnog Johna Greena i njegove naslove The Fault in our Stars te roman Looking for Alaska. Prekrasni su to naslovi za mladu populaciju, no čitaju ih i oni stariji i oduševljeni su. Jedan o ljubavi dvoje tinejdžera koja prolazi kroz kušnje teške i smrtonosne bolesti jednog od njih, a drugi o želji za avanturom života što je počesta filozofija bilokojeg mladenačkog uma.

Ovom tekstu bih, radi statistike, pridodala i najčitanije naslove naklade Fraktura. Nikoga ne čudi da je prvi na popisu Larssonov nasljednik, Šveđanin David Langercrantz i njegov roman Što nas ne ubije. Četvrti je to nastavak iz serijala Millennium o protagonistima Lisbeth Salander i Mikaelu Blomkvistu koji su nam poznati iz serijala Muškarci koji mrze žene. Zatim, ovdje se našao i prekrasan putopis autora Ceesa Nootebooma Skitnje do Santiaga, o hodočasničkom putovanju drevnim tragovima španjolske prošlosti, a od naših autora ovdje su bili Slavenka Drakulić i njezin novi roman Dora i Minotaur te Miljenko Jergović s naslovom Sarajevo, plan grada.

Bilo je ovdje jako zanimljivih knjiga svih vrsta, a nadam se da će nam ova nova, 2016. godina po pitanju odabira naslova za iščitavanje biti još bolja i plodnija, ali i da će u njoj izaći još intrigantniji romani i priče kojima nikako nećemo moći reći ne.

Pročitajte i što se najviše posuđivalo u zagrebačkim knjižnicama prošle godine!

(Visited 229 times, 1 visits today)

Komentari