Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Glazba

Izvještaj: 150. Akustika u riječkom Tunelu uz čarobni glas ljupke Luce

09.12.2015. Anja NežićFoto: Ziher.hr

U riječkom je Tunelu jučer, 8. prosinca, održano jubilarno 150. izdanje Akustike koje je u klub ispod pruge dovelo mladu kantautoricu Luciju Ćustić-Luce, ali i mnogobrojne njene obožavatelje koji su napravili pravu gužvu u malom Tunelu. Luce je u pratnji Vinka Ergotića na gitari (Vinko je inače i koautor pjesama poput Nakon dana tog i Sama ostajem) u akustičnom izdanju publici predstavila svoj EP prvijenac „U bojama“, izvele neke još neobjavljene pjesme, ali i otpjevala nekoliko obrada svojih glazbenih uzora kojima se svakim novim uratkom neodoljivo približava.

Samozatajna djevojka bujne kovrčave kose plijeni pozornost svojim upečatljivim, jakim i ugodnim glasom koji jednostavno puni prostor. Mnogi je uspoređuju s velikom svjetskom divom Adele, ali moj je dojam kako Luce nema tu notu komercijalnosti koju Adele pakira u svaku pjesmu. Luce je autor u svakom smislu, njeni su stihovi primjeri zanimljive lirike koja bi jednako vrijedila i kad bi se samo čitala, a ne i slušala. Ima tu žicu kakvu je primjerice imao Arsen Dedić i vjerujem kako ćemo od ove djevojke čuti još jako puno izuzetno kvalitetne glazbe koja neće biti stvorena samo kako bi se dobro prodavala, nego i kako bi svatko tko je sluša mogao u njoj naći sebe.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Akustične su verzije pjesama s „U bojama“ jučer bile sve samo ne crno-bijele. Nakon dana tog, Sama ostajem ili Na oblaku (odsvirana dvaput) Luce je izvela sa šarolikim spektrom emocija i svojim punim bogatim vokalom kojemu i ne trebaju popratni glazbeni instrumenti. Ona je mlada sramežljiva Josipa Lisac, a to u potpunosti postaje jasno u trenutku kada kreće izvođenje O jednoj mladosti i kad se svi počinjemo ježiti i u potpunosti uživati u svakom taktu i svakoj riječi. Nema tu ni govora o imitaciji neprikosnovene dive i njene interpretacije, Luce spomenutu numeru donosi na svoj način i to tako da bi nekog stranca koji ne poznaje opus Josipe Lisac u potpunosti mogli uvjeriti da je to zapravo Lucina pjesma. Ista je stvar i s Da sam ja netko legendarnih Indexa. Činjenica da je Lucija za uzore odabrala upravo spomenute izvođače i da svojim radom sigurno korača u njihovom smjeru potvrda je svih epiteta i pohvala koje su joj kritičari pripisali i koje itekako zaslužuje.

Jučer smo imali priliku čuti i još neobjavljene pjesme poput Vijori i Otkucaja. Ako možemo suditi prema pilot reakcijama publike u Tunelu i tim se pjesmama smiješi jednako sretna sudbina kakvu je doživjela i Možda mi koju su jučer svi znali i pjevali. Uz prskalice koje su dodatno začinile proslavu velikog rođendana Akustike, Lucin je akustični nastup bio vjerojatno najbolji poklon koji je taj program mogao dobiti. Vjerujem kako je i Luce zadovoljna odazivom i reakcijama okupljenih u Tunelu, a sigurna sam da se baš nitko od te publike ne bi bunio kada bi uskoro ponovno vidjeli Luce u Rijeci  i to u pratnji benda, ali i u nekom većem prostoru poput recimo Pogona kulture.

(Visited 217 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(9 votes, average: 3.556 out of 5)

Komentari