Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Glazba

Izvještaj – Adicts: Konfeti, baloni od sapunice i punk!

12.04.2014. Borna Molnar-ErhatićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto:Robert Pavić

Foto:Roberto Pavić

Kiša se osjećala u zraku, no atmosfera prije koncerta bila je obećavajuća. Park preko puta Tvornice bio je ispunjen irokezama i chelsicama, kožnjacima i martama, petolitrenim kanistrima i ostalim punk folklorom. Lijepo je za vidjeti da je žicanje za upad i priče poput „Na putu do Zagreba četiri su nas puta izbacili iz vlaka!“ i „Joj super mi je tu cugati kod Tvornice, tu je najbolje grmlje za pišanje!“ još uvijek prilično uobičajene. Izgleda da punk ipak nije mrtav. Ili barem punkeri nisu.

Na Facebook stranicama Tvornice mogla se pročitati prilično senzacionalistička najava koja je obećavala spektakl koja nadilazi granice uobičajenog punk koncerta. Da je ovo potonje istinito, potvrdilo se već na samom početku koncerta. Dok se publika još skupljala pred pozornicom, svjetla su se zamračila i DJ benda pustio je remiks Blurove pjesme „Girls&Boys“. Osim nas nekolicine entuzijasta, publika je prilično mlako reagirala. Valjda su punkeri došli slušati isključivo Adictse. Nakon što se DJ pokazao kao promašaj, počinje dramatična sintesajzer glazba i lightshow, a u kulminaciji napetosti na pozornicu se penju članovi benda obučeni u Clockwork Orange uniforme. Frontmen Monkey u svom je prepoznatljivom Joker odjelu i  fešta počinje! Prva pjesma, „Joker in the pack“, publiku pogađa u sridu i svi pjevaju u glas. Kako su se hitovi poput „Smart Alex“, „Fuck it Up ili „Bad Boy nizali, sing-a-long nije jenjavao. Adictsi su cijeli koncert publiku držali fokusiranu jer pauze između pjesama gotovo i nije bilo. Ispaljivanje konfeta, lopte na napuhavanje te šljokice i trake u raznim bojama dodatno su podizali atmosferu i činilo se da se svi, uključujući i bend, dobro zabavljaju.

Foto:Robert Pavić

Foto:Roberto Pavić

Najupečatljiviji na pozornici zasigurno je bio frontmen Monkey. Kombinacija punk Jokera i Alexa iz Clockwork Orangea očaravajuća je i publika mu je jela iz ruke. Jedini koji je na stejdžu negativno iskakao bio je solo gitarist. Uz basista i ritam gitarista koji su u ranim dvadesetima i Monkeya kojem šminka vješto skriva godine, izgledao je staro. Naravno, nisu njegove godine problem. Negativno je iskakao zbog svog cock rock stava i ljigavog nabrijavanja publike. Zar bend stvarno ne može ostvariti prirodan kontakt s publikom, nego to uvijek moraju biti ustaljene fraze tipa „Isn’t it fucking great to be here“ ili „I can’t fucking hear you“ te ostali jeftini klišeji?! Jedino punk na njemu bilo je kad je u jednoj pjesmi pogriješio i nakratko izbacio bend iz ritma. Neusklađenost u ritmu također se vidjela u pjesmama koje je DJ pokušao obogatiti samplovima. Gotovo svaki taj pokušaj završio bi ritmički neslavno, pa bi DJ usred pjesme odustao. No, publika kao da to nije ni zamijetila. Sve oči su bile uprte u Monkeya i konfete, a sing-a-long tjerao je sve da pjevaju. Pjesme koje bi zbog svoje punk forme uživo mogle zvučati monotono modificirane su tako da se više puta ponovi refren, što im je dalo više energije, više šusa. Sličnu stvar na koncertima radi i Manu Chaou. U mid-tempo reggae pjesme ubacuje himnične i gotovo navijačke refrene koji pokreću publiku.

Nakon sat vremena Adictsi su prelomili koncert Monkyevim odlaskom na wc (?!). Bend je njegovu odsutnost iskoristio da odsvira stvar „Mary Winehouse“, koju je otpjevao bubnjar Kid Dee. Nakon toga ponavlja se priča s početka. Malo light showa, malo dramatične glazbe i Monkey se pojavljuje u odjelu ukrašenom svjetlucavim lampicama, a cirkus ide dalje. Svirali su još kojih pola sata u kojima me najviše dojmila izvedba pjesme „Horror Show“ i pjesme“ Viva La Revolution“, vjerojatno najvećeg hita benda.

Koncert je, kako je u najavi pisalo, bio pravi punk cirkus. Adictsi su zaista jedinstven punk bend i iskaču iz gotovo svih stereotipa tog žanra. Uspjeli su od glazbe na čiju se tehničku stranu prilično posprdno gleda napraviti pravi entertainment. Nikad nisam bio na punk koncertu koji je toliko scenografski bogat i stoga s pravom mogu reći da su svima priuštili pravi show. A sad da li bi se pojmovi show i entertainment trebali vezati uz jedan punk bend, ostavljam dežurnim cinicima da rasprave.

(Visited 100 times, 2 visits today)

Komentari