Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Izvještaj – Auguste: Fragmenti starih sjećanja na pozornici Tvornice

30.01.2016. Zrinka KunićFoto: Josip Ninković

U večeri kada je grad vrvio događanjima, a svačiji su se planovi mijenjali iz minute u minutu, niti u jednom trenutku nije bilo upitno gdje ću provesti petak. Iako su Noć muzeja, rukometna utakmica i dva veća koncertna događaja zasigurno mnoge odvukli od Tvornice u druge dijelove grada, odluka da baš s Tvornicom zapečatim radni tjedan bila je nepromijenjiva.

Auguste – dvije djevojke, prijateljice i glazbene srodne duše, njihov bend i album prvijenac kojim su razoružale i najveće kritičare konačno su bili postavljeni na pozornicu, dobro ozvučeni i prepušteni da začaraju početak vikenda. Isprepliće se ovdje štošta – od popa preko jazza do obrada kojima su uspjele neke drage nam pjesme učiniti još dražima, skinuti s njih prašinu i dati im dašak svježine (Kad sam nasamo s njom, Uvelo lišće, Prava ljubav). Gordana Marković i Ivana Lulić zajedno čine svoju glazbu, dijele sjećanja, nadopunjuju si rečenice. To prijateljstvo pretočeno je u 11 pjesama na albumu „Sve što je nekada bilo važno“ te još poneku novu pjesmu koja tek mora ispričati svoju priču.

Foto: Josip Ninković

Foto: Josip Ninković

Svaka od pjesama s albuma djelić je prošlosti, neke davne, neke s još uvijek svježom bojom. Svaka pjesma je fotografija, fragment u vremenu, zaokružena u cjelinu i posložena u album. Sinoć su nam Auguste pokazale svoj glazbeni foto album, kratkim i simpatičnim crticama između pjesama oblikovale atmosferu u kojoj je pjesma nastala, izmamile osmjehe na lica i povele nas na putovanje do onoga što je nekada bilo važno, ali što je, rekla bih, i sada još uvijek važno jer su upravo iz toga napravile iskorak u svijet glazbe.

Mali pogon Tvornice bio je solidno popunjen, iako su djevojke zaslužile mnogo više prisutnih ušiju. Izmjene bendovskih aranžmana i onih ogoljenih, zaogrnutih samo akustičnom gitarom, bile su odlično ritmično isprepletene. Tomislav Leko na klavijaturama, Marko Radić na basu, Jerko Jurin na bubnjevima te, kao gosti, Tomislav Šušak na električnoj gitari i Gordan Dragić (Skaut) na drugoj akustičnoj pojačali su boje na pomalo već izblijedjelim sjećanjima i učinili ih na trenutke toliko opipljivima da se činilo da ih Ivana i Gordana opet iznova proživljavaju upravo tamo na pozornici.

Foto: Josip Ninković

Foto: Josip Ninković

Od svježijih sjećanja i onoga što je nedavno bilo važno predstavile su nam Pomalo, Brzo dolazi prosinac, Kad bi samo znao, Koraci i Ruke, a upravo posljednja navedena oduševila me na prvo slušanje i mogla bih dati ruku u vatru da je čeka svijetla radijska budućnost.

Ipak, teško je oteti se dojmu da Tvornica nije zadovoljila prostorne i atmosferske kapacitete. Auguste su rijedak primjerak koji koketira s najrazličitijim žanrovima koji u mnogim trenucima odlaze u atmosferu cabareta pa bi im neki zadimljeni podrum prekriven crvenim baršunom (Sax?) odlično upotpunjavao izričaj. Prokletstvo malog pogona Tvornice je to da uvijek nekako raspriča ljude pa se na svakom (ali svakom) koncertu pozadina dvorane zadubi u razgovore umjesto da sudjeluje u koncertu za koji su platili ulaznicu. Doduše, njima na štetu jer Auguste su jučer neskriveno uživale u onome što rade, a oni koji su im uzvratili pamtit će večer kao pozitivnu, nasmiješenu i glazbeno obogaćenu.

Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(10 votes, average: 4.100 out of 5)

Komentari