Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Izvještaj – Belfast food: Irska večer u Pogonu kulture

19.03.2016. Jelena Hac
Foto: Tamara Belušić
Vrijeme čitanja: 2 minute

Povodom dvadeset godina postojanja, naš kultni irski folk bend Belfast food nastupio je jučer u Pogonu kulture. Na prvu, prostor Pogona izgledao je prevelik za malu hrpicu ljudi. Startanjem sa svirkom u predviđeno vrijeme izgledalo je da nema šanse da se popune one nezgodne rupe u prvim redovima. Ali bogati zvuk harfe i violine u uvodnom dijelu tek nadolazećeg slavlja zagolicao je i privukao sve prisutne. Jučerašnji nastup predvođen irskom tematikom doveo je na pozornicu dečke u suknjama. Irski kilt, sporan, harfa i zakašnjeli dan sv. Patrika svi su potrebni elementi da irska proslava predvođena pivom započne.

Glazbeni sastav koji dolazi iz Rijeke čine Erik Malnar kao glavni vokal koji ujedno svira električnu i akustičnu gitaru te spretno barata sa bendžom, zatim Marko Anić, čovjek koji je talentiran za svaki instrument, a svoje znanje prenio je i na svoje dvije kćeri, potom Sebastian Mavrić na violini, Alen Širola na bas gitari te Marko Jurić na bubnjevima.

Foto: Tamara Belušić

Foto: Tamara Belušić

Večer je počela stidljivo i „dresirano“ od strane publike. Nekoncentrirano na plesni, dinamičan zvuk, ali koncentrirano na njihovu izvedbu. Publika je samo promatrala njihovu prezentaciju instrumenata s kojima barataju. Ubrzo se nekoncentrirani dio razvio u cupkanje i opuštenost publike poboljšala je atmosferu. Prije izvedbe jedne od njihovih najpoznatijih pjesama Van iz grada na pozornici im se pridružio Hrvoje Hodak, autor nekih od najpoznatijih njihovih pjesama. Njegovo priključenje i gostovanje potaklo je glasne ovacije publike, isto kao i pojava Zoffa, člana Grča. Tematiku irske noći začinio je i Zvizdan sa svojim gajdama, silazeći s gornjeg dijela Pogona kulture prema pozornici.

Van iz grada, Debela Marta, Mate i Matilda, Očekivanja, Šporki stari grad, Bio jednom bend, Usne od meda, Večeras odlazim, Pamtim dan , Karte na stol neki su od hitova koji su raspjevali i rasplesali cijeli Pogon, ali u setlisti su se pronašle i tuđe pjesme, kao što su Like a rolling stone i Whisky in the jar interpretirane u irskom folk stilu. Ekipa iz Belfast fooda pokazala je da svoju publiku ne može zabaviti samo svojim nastupom i plesnim pjesmama, već i kazališnim performansom. Tijekom izvođenja pjesme Trivijalna stvar na pozornici intervenira policija (članovi Ri teatra), preispituje alkoholnu situaciju članova benda te ih izaziva da improviziraju neku pjesmu ako nisu u alkoholiziranom stanju. Pjesma Nisam pijan bila je neminovna.

Foto: Tamara Belušić

Foto: Tamara Belušić

Približavanjem kraja koncerta piva se prolijevala i slučajno i namjerno jer ako ste se pronašli u prvim redovima, poganje je bilo nezaobilazno. Zahvalom na dobro provedenom vremenu sa publikom, Belfast food se pozdravio, no Riječani su htjeli više.  Na bisu su još uslijedile Moja jutarnja ekrekcija i Bright side of life.

Pronađite danas bend u suknji kojeg jednako cijene muškarci i vole žene. Bend koji jednom na godinu odvede Riječane u Irsku i počasti ih pivom. Ima li ga?


(Visited 326 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(15 votes, average: 4.267 out of 5)

Komentari