Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Izvještaj – Belfast food: Irska večer u Pogonu kulture

19.03.2016. Jelena Hac
Foto: Tamara Belušić

Povodom dvadeset godina postojanja, naš kultni irski folk bend Belfast food nastupio je jučer u Pogonu kulture. Na prvu, prostor Pogona izgledao je prevelik za malu hrpicu ljudi. Startanjem sa svirkom u predviđeno vrijeme izgledalo je da nema šanse da se popune one nezgodne rupe u prvim redovima. Ali bogati zvuk harfe i violine u uvodnom dijelu tek nadolazećeg slavlja zagolicao je i privukao sve prisutne. Jučerašnji nastup predvođen irskom tematikom doveo je na pozornicu dečke u suknjama. Irski kilt, sporan, harfa i zakašnjeli dan sv. Patrika svi su potrebni elementi da irska proslava predvođena pivom započne.

Glazbeni sastav koji dolazi iz Rijeke čine Erik Malnar kao glavni vokal koji ujedno svira električnu i akustičnu gitaru te spretno barata sa bendžom, zatim Marko Anić, čovjek koji je talentiran za svaki instrument, a svoje znanje prenio je i na svoje dvije kćeri, potom Sebastian Mavrić na violini, Alen Širola na bas gitari te Marko Jurić na bubnjevima.

Foto: Tamara Belušić

Foto: Tamara Belušić

Večer je počela stidljivo i „dresirano“ od strane publike. Nekoncentrirano na plesni, dinamičan zvuk, ali koncentrirano na njihovu izvedbu. Publika je samo promatrala njihovu prezentaciju instrumenata s kojima barataju. Ubrzo se nekoncentrirani dio razvio u cupkanje i opuštenost publike poboljšala je atmosferu. Prije izvedbe jedne od njihovih najpoznatijih pjesama Van iz grada na pozornici im se pridružio Hrvoje Hodak, autor nekih od najpoznatijih njihovih pjesama. Njegovo priključenje i gostovanje potaklo je glasne ovacije publike, isto kao i pojava Zoffa, člana Grča. Tematiku irske noći začinio je i Zvizdan sa svojim gajdama, silazeći s gornjeg dijela Pogona kulture prema pozornici.

Van iz grada, Debela Marta, Mate i Matilda, Očekivanja, Šporki stari grad, Bio jednom bend, Usne od meda, Večeras odlazim, Pamtim dan , Karte na stol neki su od hitova koji su raspjevali i rasplesali cijeli Pogon, ali u setlisti su se pronašle i tuđe pjesme, kao što su Like a rolling stone i Whisky in the jar interpretirane u irskom folk stilu. Ekipa iz Belfast fooda pokazala je da svoju publiku ne može zabaviti samo svojim nastupom i plesnim pjesmama, već i kazališnim performansom. Tijekom izvođenja pjesme Trivijalna stvar na pozornici intervenira policija (članovi Ri teatra), preispituje alkoholnu situaciju članova benda te ih izaziva da improviziraju neku pjesmu ako nisu u alkoholiziranom stanju. Pjesma Nisam pijan bila je neminovna.

Foto: Tamara Belušić

Foto: Tamara Belušić

Približavanjem kraja koncerta piva se prolijevala i slučajno i namjerno jer ako ste se pronašli u prvim redovima, poganje je bilo nezaobilazno. Zahvalom na dobro provedenom vremenu sa publikom, Belfast food se pozdravio, no Riječani su htjeli više.  Na bisu su još uslijedile Moja jutarnja ekrekcija i Bright side of life.

Pronađite danas bend u suknji kojeg jednako cijene muškarci i vole žene. Bend koji jednom na godinu odvede Riječane u Irsku i počasti ih pivom. Ima li ga?


(Visited 287 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(15 votes, average: 4.267 out of 5)

Komentari