Istaknuto
20.08.2017.

Dadaizam, kao umjetnički pokret, na svojim marginama skriva imena umjetnica koja zaslužuju da se svjetlo i pozornost skrene na njihov rad.

08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

Glazba

Izvještaj: Bistro u ruhu sanjivosti i velikog uspona

21.10.2014. Marta Lučić
Foto: Tomislav Sporiš

Foto: Tomislav Sporiš

Bistro na rubu šume svaki mjesec donosi sve bolji program i daje masama priliku da otkriju nove/stare bisere regionalne scene. Tako se i u sklopu drugog ovosezonskog Bistroa skupio pozamašan broj ljubitelja glazbe obojane duhom jeseni. Svi okupljeni imali su prilike čuti potpun sastav Stray Dogga te bend novijeg vijeka – Denis Katanec Okanagan LTD.

Ako ste čuli za bend Felon, vjerojatno znate i njegovog frontmena. Kantautor Denis Katanec otvorio je koncertni program u nadopunjenom izdanju novog benda. Naime, umjesto Zvonimira Varge, također kantautora, klavijature je preuzela Sara Ercegović iz benda Žen. Iako sam Denisa u novom postavu u petak slušala po treći put, mogu se složiti s onom ‘treća sreća-najveća’. Denisova vokalna i bendovska uvježbanost bila je i više nego primjetna, čak među ljudima u publici na kojima se vidjelo da ga slušaju po prvi puta.

Na trenutke ironično plesna americana pretvarala se odličnom setlistom u bolno romantične balade. Ne, ne radi se o klišeju. Jedra je pjesma koja je apsolutno svaki puta spremna izmamiti bar jednu moju suzicu. Pustiti je da zasjaji u javnosti. Besramno. Tako dobar koncert, s toliko poleta i energije, u kojem su prisutni uživali jednako kao i sam bend, već duže nisam doživjela na našoj sceni. Odsviranom setu stvari s novog EP-a, uz osobni favorit – izvrsni Listopad, pred kraj se potkrala i odlična obrada. Radi se o obradi pjesme Andrija srpskog shoegaze benda Bitipatibija. Završni udarac izvrsnom koncertu, uz Sarin mazni vokal i potpunu predanost Okanaganaca.

Foto: Tomislav Sporiš

Foto: Tomislav Sporiš

Nakon dvije godine čekanja od zadnjeg nastupa u punom sastavu u Tvornici svjesna sam da se u fanovima nakupila razdraganost kad je u pitanju srpski multi fenomen Stray Dogga. Mase hipstera sjatile su se u mali prostor Kluba i u čudu stale začarane magijom šesteročlanog sastava. Dukatov sanjivi vokal poveo je tijela u zamišljeno njihanje. Lo-fi tonovi s elementima americane, uz krike Anine violine i čitavo instrumentalno bogatstvo, preplavili su Klub. Odabrane materijale s odlična dva albuma, koja rado poslušam doma kada me uhvate čemerna razdoblja, ipak nisu uživo doprijela do mene. Iako izrazito cijenim glazbenu izvrsnost benda, osobno me jesenja sanjivost i melankolija ponijela drugim putem od većine okupljenih oduševljenika.

 

Komentari