Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Izvještaj: Clockwork Psycho i Banane Metalik ipak bez krvi u prvim redovima

23.09.2015. Helena Kezerić
Foto: Niko Goga/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Četvrtak iza nas je nosio Vintage predznak.  U sklopu odličnog Vintage Zagreb festivala u Cesarčevoj se potpuno besplatno mogao poslušati odličan James Intveld poznatiji po tome što je u filmu Cry Baby umjesto Johnnya Deppa odradio pjevačke dionice. U sklopu Psychobilly Night programa pak u Vintage Industrial Baru održao se koncert slovenskih Clockwork Psycho i francuskih Banane Metalik.

Koncert je započeo sa standardnim odstupanjima od najavljene satnice zbog nedostatka zainteresiranih. Oko desetke na pozornicu se penju Clokwork Psycho i veselo pozdravljaju publiku. Dobro raspoloženi Slovenci započeli su svoju psychobilly priču. Priču koja je trajala preko sat vremena. Nemojte me krivo shvatiti, njihov nastup je bio zabavan, zvuk odličan, a jedino što je nedostajalo su bili rasplesani prvi redovi. Frontmenica benda i glavna vokalistica Lilith pokazala je kako komunikacija s publikom treba izgledati bez obzira na broj prisutnih. Nakon podulje set liste uslijedio je i bis kojim je jasno dano do znanja da su  Clokwork Psycho zaista miljenici jednog dijela zagrebačke psychobilly publike. No uz sve te divne strane benda, svejedno si postavljam pitanje zašto predgrupa svira preko sat vremena, kad ni glavni bend nije svirao toliko.

Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Još u pauzi između bendova mogli su se zamijeniti članovi Banane Metalika kako poluspremni i sa maskama na licu trčkaraju Vintageom  i naganjaju zadnje sitne finese prije samog početka svirke. Izgled pozornice i popratni rekviziti dizali su uzbuđenje sveprisutnih na visok nivo, možda su nas čak i nagnali da očekujemo previše. Pričalo se o krvi i divljim nastupima ovih francuza. Razlog zašto je sve to izostalo u Zagrebu jest upravo nedostatak publike. Šačica pristunih obožavatelja bila je dobro raspoložena, no nedovoljno luda da okine ove gore’n’roll manijake. Svjedočilo se zanimljivom koncertu, žestokim numerama sa podosta punk momenata i raskošnijoj scenografiji od one na koju smo navikli. Otpale ruke, kosturi, lijesovi, lubanje i krvave maske su ono što je Banane Metalik definitivno izdvojilo iz uobičajenog programa Vintage Industrial bara. Samo muzičko ostvarenje ne razlikuje im se od bilo kojeg drugog srodnog benda bilo gdje na kugli zemaljskoj. Rekla bih da su svoju solidnu dozu prosječnosti začinili zanimljivim vizualima i upakirali u neizmjernu simpatičnost unatoč silnoj horror tematici i mrtvilu oko njih samih.

Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Foto: Niko Goga/Ziher.hr

Još je jedan zanimljiv koncert ostao jedva zapažen. Da li zbog održavanja Vintage festivala u isto vrijeme ili zaista zbog premale potražnje i zanimanja za ovakvu vrstu glazbe, a možda i muzičke politike koja uvijek (htjeli mi to priznati ili ne) kiselo egzistira u zraku, teško je reći. Možda se ipak radi o trendu i momentu koji je trenutno nezgrapan za psychobilly u Zagrebu (a i Hrvatskoj). Realno, nisam baš ni sigurna koliko je psychobilly, pa i rockabilly jak na našim prostorima. Što god bio razlog tužnog broja posjećenosti, ostavilo je traga na večeri koja je vrlo lako mogla biti za pamćenje.


(Visited 94 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 3.500 out of 5)

Komentari