Istaknuto
22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

Glazba

Izvještaj – Combichrist: Približavanje široj publici ubilo je esenciju glazbe benda

18.11.2014. Luka SinkovićVrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Marko Lopac/Ziher

Foto: Marko Lopac/Ziher

Dva dana nakon što je Skindred u Tvornici rasturio svega tristotinjak ljudi, na subotnjem koncertu ponovno nismo vidjeli pretjerano velik broj ljudi. Možda je razlog to što je bend ovdje gostovao već četvrti put, pa interes nije bio pretjerano velik. Combichristu je potporu pružio elektro-projekt vokala Aidena, William Control, čiji nastup nažalost nisam pogledao.

Što se tiče Combichristovih recentnih studijskih izvedbi, „We Love You“, album koji je izišao ranije ove godine i kojeg sam tada i recenzirao, pokazuje još veći odskok od underground voda kompletnog aggrotech/EBM žanra prema mainstreamu metala od prethodnog „Making Monsters“, nakon kojeg su i nastupali u Boogaloou 2011. Kompletan novi zvuk diktirale su i promjene u postavi benda. Perkusionista Trevora nadomjestili su basist Abbey Nex i gitarist Eric 13, koji su bendu izvadili elektronsku i ubacili metalnu dušu. Moje suludo nadanje da je čovjek zadužen za elektroniku, Z Marr, djelomično preuzeo i dodatne perkusije bila je nerealna – bend je nastupio samo s jednim setom bubnjeva po kojem je nabijao karizmatični bubnjar Joe Letz, jedna od glavnih karika benda.

Logično je da se zvuk drastično promijenio kada su u bend bez gitara došli i gitarist i basist, to se čuje na novom albumu, ali bio sam pravi naivac misleći da se isto neće osjetiti na live nastupu. Bend je umjesto da time nadogradi glazbu koja je već imala naglašenu katarzu upravo na pojačavanju visokofrekventnih elektronskih matrica, istu esencijalnu katarzu i izgubio raspodjelom poslova na obje gitare, zvuk je dublji, a da budem iskren ni gitarist ni basist ne rade pretjerano važan ni kompliciran posao. Uzmite za primjer izvedbu iste pjesme (Fuck That Shit) iz 2009. godine i prije nekoliko mjeseci, na videima iznad i ispod, bend je nepovratno izgubio ozbiljnost i esenciju svoje glazbe.

Zagrebački je nastup po svemu ostalome bio genijalan. Presjek kompletne karijere bez prvog albuma i bez nekoliko mojih osobnih favorita udovoljio je kompletnoj publici. Začudo nije bilo pretjerane gnjavaže s novim albumom, ali Combichrist je uvijek bio bend koji je znao složiti set-listu. Subotnju možete naći na slici ispod. Kolegica je bila toliko divna da je užicala ovaj komad papira koji nije potpuno točan. Nastup je završio s bisom na kojem su se našle Fuck That Shit (umjesto Sent To Destroy) i What The Fuck Is Wrong With You? Bend je poručio publici da ostanu u malom pogonu nakon zadnje stvari. Pomislih da respektira program Musica Obscura i Pure Electro (iako je kasnije ispalo da DJ ne zna za God Module), međutim oba benda su se pojavila u malom pogonu odmah nakon zadnje pjesme.

Foto: Luka Sinković / Ziher.hr

Foto: Luka Sinković / Ziher.hr

Nakon koncerta uspio sam razmijeniti i koju riječ s Joeom Letzom, bubnjarom benda, koji je na moj upit o tome kako to da su izgubili dobar dio katarze koja je dolazila od elektronike jednostavno odgovorio da je bend tome i težio ne bi li se približio široj publici i tako svirao na većim metal festivalima, od kojih je spomenuo Wacken.

Šokiran iskrenošću odgovora kasnije sam potražio i vokala. Andy LaPlegua, osnivač i glavni filozof benda ostao je šokiran mojom optužbom da je bend otplivao za novcem, iako sam optužbu temeljio na izjavi bubnjara od prije koji tren – jednostavno je rekao da je svaki album drugačiji, da su željeli vidjeti kako će bend izgledati u ovakvoj formaciji, te da je djelomično svjestan zvuka koji su izgubili. Raspoloženje mi je malo popravio izjavom da nikad ne možeš znati kakav će biti sljedeći album, premještajući temu s mojeg negodovanja o tome što su stare pjesme izgubile dušu na to da je novi album kriv za sve.

Foto: Marko Lopac/Ziher

Foto: Marko Lopac/Ziher

Pohvale i organizatoru, Catalyst Infectionu, koji je organizirao i preostala gostovanja benda u Zagrebu, osim nastupa s Rammsteinom. Reklama s jeftinim fotografijama hrvatskih ljepotica u Combichrist majicama, koje su se objavljivale na tjednoj bazi na Facebooku organizatora, definitivno je odjeknula u medijima pa su za slikama pomahnitali dnevnik.hr i 24 sata – iako su jad i bijeda internetskog štiva, poslužili su kao odlična reklama za koncert, pa od tuda vučem i pretpostavku da se očekivao veći broj ljudi.

Preporučit ću bilo kome – ako ste u prilici, pogledajte Combichrist. Bend je od underground pokreta doplivao u blagi mainstream putem kojeg je usavršio live izvedbu do savršenstva. Jednostavno nećete ostati ravnodušni na ništa što se tiče ovog benda. Ako i dalje ovako nastave gurati goth elektroniku u metal, odnosno metal u goth elektroniku, imaju potencijala postati jedan od bendova koji će ispred sebe okupljati ogromne količine ljudi. Ako ste fan i ako ste ih već gledali u Aquariusu,  Boogaloou ili Areni, pomirite se s tim da nikad više neće zvučati kao tada, koliko god bilo koji od sljedećih albuma bio dobar – elektro-projekt isprofilirao se u bend i nema povratka natrag.

(Visited 149 times, 1 visits today)

Komentari