Istaknuto
19.11.2018.

Pulska Arena, 19. lipnja. Spremni smo.

14.11.2018.

Otvaramo ti vrata Ziher zajednice - pridruži nam se!

Glazba

Izvještaj – Death From Above 1979: Predstavljanje novog albuma na obali Dunava

19.10.2014. Tin Đudajek

Foto: facebook.com/deathfromabove1979

Doista vjerujem da ne postoji puno bendova za koje bih napustio državu da ih čujem uživo. No ovoga sam puta, ne razmišljajući, kupio autobusnu kartu, rezervirao ulaznicu i saopćio majci svoj skori odlazak za Beč. Mnogi su rekli da će mi se pridružiti, ali kako je vrijeme odmicalo tako je i desetkovalo moju nesuđenu pratnju. Nije mi preostalo ništa drugo doli svoju epopeju završiti kao što sam i započeo – sam. Vjerujem da bi nekima to predstavljalo problem, ali meni nije ni najmanje. Dapače, ovo je prvi put da sam bio sam u tom gradu i bilo mi je fenomenalno. Upoznao sam bezbroj ljudi, vidio najbizarnija mjesta i doživio najčudnije događaje. No, ovaj članak namijenjen je za druge stvari, a moje ćete avanture moći poslušati već ovaj vikend na jednom od brojnih predavanja na Ribnjaku.

Death From Above 1979 kanadski je rock duo koji čine Jesse F. Keller na bass gitari te Sebastien Grainger na bubnju. Prije početka profesionalne karijere izdali su dva EP-a ”Heads up” i ”Romantic Rights EP’‘, a prvi im je studijski album izlašao još prije deset godina, davne 2004., pod nazivom ”You’re a Woman, I’m a Machine”Tada bend odlazi na turneju i intenzivno se posvećuje skupljanju fanova, ali sve ostavljaju šokiranima kada 2006. najavljuju raspad. Ništa se nije čulo o njima pet godina, sve dok početkom 2011. bubnjar Sebastein Grainger nije najavio ponovno okupljanje. Čim su se ponovno okupili krenuli su na turneju, a svoj ponovni početak odlučili su, na veselje fanova, proslaviti novim albumom. ”The Physical World’ izašao je prije nešto više od mjesec dana, a koncert u Beču dio je turneje na kojoj predstavljaju novi album.

Foto: Tin Đudajek/ziher.hr

Svoj novi album Kanađani su odlučili predstaviti stanovnicima austrijske metropole (i ne samo njima) 15.10. u klubu Flex. Flex klub legendarni je bečki noćni klub koji je u prošlosti ugostio mnoge zvijezde rock glazbe, a gotovo je neizostavan dio svakog džepnog putnog vodiča koji ga opisuju kao nezaobilazno mjesto ako se želite zabaviti u Beču. Koliko sam se i sam uvjerio, odlična lokacija, ogroman prostor i preskupo pivo definitivno su garancija njegovog statusa. Kada sam napokon odlučio ući u dvoranu, ostao sam iznenađen time da je predgrupa na samom kraju svog nastupa. Iznenađenje nije bilo u tome što su počeli svirati prije predviđenog vremena, već zato što to ‘predviđeno’ vrijeme nije bilo predviđeno. Želim reći da niti na ulaznici, niti na plakatima, niti na Facebook eventu, niti na stranici kluba nije pisalo da će prije Kanađana nastupati predgrupa. To im jako zamjeram jer su one tri ili četiri pjesme na koje sam uspio stići bile odlične. Iz istog se razloga moram ispričati jer ne znam ime predgrupe.

Desetak minuta nakon odlične uvertire u koncert, uslijedilo je čak 18 pjesama Kanađana. Počastili su Beč sa sat i pol svirke, a u cijelu priču ušli su s prvom pjesmom prvog studijskog albuma, Turn it out. Vjerujem da će im mnogi, kao i ja, zamjeriti na velikom, i prevelikom, broju pjesama s novog albuma. Iako znam da je ovo turneja povodom novog albuma, vjerujem da su u većem dijelu trebali uvrstiti pjesme s debitantskog albuma. Osim što nisu svirali puno starih pjesama, druga je zamjerka to što nisu svirali niti jednu pjesmu s EP-a, a koje su svirali na koncertima prije Beča i kojima sam se, iskreno, jako veselio. Bilo je jasno po što je publika došla na koncert. Dok su ljudi, uglavnom, mirno stajali i ljulali se u ritmu novijih pjesama, isti ti ljudi na starijim su pjesama poput Romantic Rights ili Cold War gotovo ostavili dušu.

Sve u svemu, ove srijede u Beču publika je doista mogla uživati u nevjerojatnom koncertu. Osim što je Grainger nekoliko puta ispao iz ritma, što mu moram oprostiti jer iz prve ruke znam koliko je teško pjevati i svirati bubanj, oboje su odradili zadivljujuć posao. Doista sam zadovoljan koncertom jer sam mogao uživati, kao prvo, u odličnom zvuku i akustici samoga kluba, a onda i u svemu što su ovo dvoje Kanađana uspjela izvući iz te prostorije. Uživali smo u virtuoznom sviranju bass gitare i zadivljujućoj predstavi na bubnju. Uostalom, ako mi ne vjerujete, slobodno možete provjeriti kako je na koncertu bilo jer je neka dama iz Slovačke kraj mene cijeli koncert marljivo snimala. Tim dobrom, za kraj vam dajem da poslušate kako je jedna od meni najdražih pjesama zvučala u Beču.

(Visited 97 times, 2 visits today)

Komentari