Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Izvještaj – Detour: Srce veliko u riječkom Pogonu kulture

27.02.2016. Jelena HacFoto: Ziher.hr

Nakon sedmogodišnje pauze peteročlani bend Detour, koji iz nepoznatog razloga uvijek preskoči Rijeku, napokon se  ohrabrio i  nadam se shvatio da nema razloga ne doći jer su se mogli i sami uvjeriti – punim Pogonom kulture – da smo jedva dočekali da uživo čujemo njihove najveće hitove. Maju Posavec kao senzibilnu i senzualnu ikonu hrvatske pop scene prati glazbeni producent Nenad Burgudan na vokalu i gitari, dok je za zvuk koji proizlazi iz bijelo crnih tipki odgovoran Dominik Žagmešter. Zadužen za zvuk bubnja bio je Edi Grubišić, a za niske bas dionice Alen Križaj.

Kazališna i glazbena umjetnica Maja Posavec svojom karizmom i senzibilnošću uvijek uspijeva prenijeti pozitivnu vibru na drugu osobu i svoju upadljivost ne zadržava samo ze sebe. Sve to izgleda u skladu s onom “ako je meni lijepo, zašto ne bi bilo lijepo i ljudima oko mene”. Nevjerojatno je simpatična, spontana i prirodna. Svoj je koncertni nastup započela sa žustrim bacanjem kaputa i energičnim ulijetanjem na pozornicu te pjesmom Plešem sama koja je odjeknula prostorom Pogona. Efekt te početne pjesme bio je doslovno “plešem sama” jer je publika samo gledala Maju kako se dobro provodi. Već je taj uvod bio dovoljan da otpusti kočnice publike i uvjeri slušatelje da je plesanje sam sa sobom isto segment zabave.

Nakon pjesme s njihovog zadnjeg albuma „A što ak ja“, bend je krenuo stazom starijih singlova s albuma „TV“ i „Detour“. Zaraznost i radiofoničnost dva su parametra koja stoje iza originalnosti njihovih pjesama, zbog kojih njihova popularnost ne slabi. Singlovi kao što su Prijatelj, Mjesec, Cvijet ili Zmaj uvijek će pronaći mjesto na nekoj playlisti jer nemaju roka trajanja.

Najveće ovacije publike dobili su tijekom izvedbe novijih singlova, što nije ni malo čudno jer su Snijeg, Daleko ili Plešem sama neki od hitova  koje ni jedna radio stanica ne zaobilazi. Simpatičnost trenutka dobili su i kada smo čuli uvodne klavijature s gitarom singla Tvoje lice se pomijenilo. Pjesma je to koja je nastala prije diobe i reformacije Yammata u Detour te jedna od jačih pjesama iz tog razdoblja koju je bio užitak čuti.

Tijekom svirke fokus nije bio samo na Maji, već je i Nenad dobio priliku otpjevati svoje dionice na pjesmama Srce veliko i Nova nada. Tijekom izvedbe pjesme Taj vlak od članova Detoura na pozornici su ostali samo Maja i Nenad. Taj opuštajući segment akustične gitare i Majinih stihova ostavlja poseban utisak.  Ista stvar i kod siglova Krugovi i osmice te Ujutro. Elektro-akustični pop ritam pjesama pored kojeg ne možeš ukopano stajati i promatrati vrckastu Maju, koja svojim performansom na pozornici mami publiku da joj se pridruži u zabavi, potaknuo je sve prisutne da se priključe plesu. U dvosatnoj svirci oduševljenje je kulminiralo na bisu kada su ponovo otpjevali Plešem sama i Snijeg. Kroz odlično varirajući tempo, unutar svake stvari uspjeli su sabrati malu lektiru i ispričati je na zabavan način. Štoviše, ovaj slatki pop-bombončić zamotan u najšareniji celofan bio je dobitna formula za jučerašnji izlazak.

Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(37 votes, average: 3.946 out of 5)

Komentari