Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Vizart

Izvještaj – Drugi ovosezonski Artcoustic: Jazz uz pratnju fantastičnih animacija

13.11.2015. Anja Tomljenović
Foto: facebook.com/event

Sinoć je održan drugi ovosezonski Artcoustic u KSET-u koji je predstavio bečki jazz trio Frustrations, jazz pjevačicu Laru Lazagnu i animacije i ilustracije Jelene Oroz, mlade diplomantice animacije na Akademiji likovnih umjetnosti. Artcoustic je inovativni projekt KSET-a koji treću godinu zaredom okuplja mlade glazbenike, kantautore i likovne izlagače kako bi se u novoj i svježoj kombinaciji predstavili publici.

Ideja ovog projekta je mladim kreativcima pružiti svojevrsnu platformu za daljnji rad i osigurati široj publici upoznavanje s alternativnom hrvatskom umjetničkom scenom. Složili bismo se kako u toj komunikaciji obje strane, i umjetnici i publika, nedvojbeno profitiraju. Međutim, sinoć je komunikacija nešto zaštekala. Za početak, pojavilo se iznenađujuće malo ljudi, a razlog tomu vjerojatno je nastup inozemnog benda Frustrations iz Beča, s čijim je opusom i radom publika vrlo vjerojatno slabo upoznata. Dečki su svirali zaista kvalitetan jazz, a čitav nastup zaokružila je svojim odličnim vokalom Lara Lazagna, pravim imenom Anja Lazić Akaratović, Zadranka koja u Beču djeluje kao vokalni pedagog i pjevačica koja se okušala u raznim glazbenim stilovima. Mala zamjerka ide kratkoj svirci, od jedva sat vremena, čemu je svakako pridonio i dolazak policije koja je već redovitiji gost u KSET-u od pojedinih studenata. Pobunili su se susjedi kojima malo jazza četvrtkom navečer očito smeta.

Foto: vimeo.com

Foto: vimeo.com

Bilo kako bilo, posebno treba izdvojiti animacije i ilustracije Jelene Oroz, mlade diplomantice animacije na Akademiji likovnih umjetnosti, koje su, prikazane na ogledalima, obogatile prostor i stopile se s jazzom Frustationsa. Pomalo nadrealističnog i snovitog karaktera, figure i oblici koji su se pretapali jedni u druge bili su izuzetno zanimljivi i pokazali su autoričinu vizualnu kreativnost. Jelena je od djetinjstva u neposrednom kontaktu s filmovima koji nisu nimalo nalik Disneyju, a na njen rad najviše su utjecali festivalski animirani filmovi. Njezin animirani film „Vučje igre“ prikazivan je na ovogodišnjem Animafestu, a na Međunarodnom studentskom filmskom festivalu (STIFF) i Festivalu europske studentske animacije (FESA) osvojila je nagrade za najbolji animirani film. Uvijek nas vesele ovako lijepe vijesti i nagrade mladim ljudima koji to i zaslužuju.  Više o Jeleni Oroz i njenom radu možete saznati u razgovoru s autoricom ili na njenom profilu na Vimeu.

Ovakvu vrstu projekta, koja sjedinjuje mlade umjetnike različitih okupacija, potrebno je poticati na razvoj i širenje. Odlično je što postoji prostor Artcoustica koji istražuje i eksperimentira s aktualnim umjetničkim strujanjima i pokušava ih ujediniti na novoj estetsko-glazbenoj razini. Jedine zamjerke sinoćnjem izdanju Artcoustica bila bi, nažalost, premala posjećenost i prekratka svirka. Nadamo se samo kako bend Frustrations ne odlazi iz Zagreba ni sa kakvim frustracijama. Pratite Facebook stranicu i ne propustite idući Artcoustic!


(Visited 163 times, 1 visits today)

Komentari