Istaknuto
19.10.2017.

Večeras se u Francuskom paviljonu otvara izložba međunarodno priznate multimedijalne umjetnice OKO, povodom čega smo ukratko popričali s autoricom.

11.10.2017.

Boris Svrtan, ravnatelj kazališta Gavella, otkrio nam je planove za izgradnju nove kazališne dvorane u koju će se smjestiti novopokrenuta Scena 121, a prokomentirali smo i ovogodišnje Gavelline večeri, novu Gavellinu sezonu te sve veći broj mladih glumaca i redatelja koji surađuju s Gavellom.

Glazba

Izvještaj – Dub Inc: Zagreb was on Fire

09.05.2014. Selma Pezerović
Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

U utorak, 6. svibnja, Dub Incorporation je zapalio Močvaru. Od njihove zadnje posjete prošlo je dvije godine, a Dub Inc izdao je netom novi album – Paradise. Uz nekoliko pjesama na engleskom, album je zanimljiv jer su se na njemu našla još neka imena alternativne scene. Meta Dia, Alif Naaba, Jah Mason i Skarra Mucci uokvirili su novu “rajsku” priču benda koji je na sceni punih 17 godina. Mješajući elemente duba, reggae, dancehalla pa čak i rapa prepoznati su i kod zagrebačke publike. Na početak koncerta se nije dugo čekalo, a već od prve pjesme bilo je jasno da  ekipa Dub Inc-a neće održati samo koncert, nego i ono njima svojstveno – show!

Pjevački dvojac Hakim “Bouchkour” Meridja i Aurélien “Komlan” Zohou pokazali su da odlično funkcioniraju na sceni, nadopunjujući se kroz afričke i arapske melose, a između pjesama nije bilo klasičnih stanki i odmora. 2 sata neumorno su svirali, a publika skakala. Odlična povezanost s publikom vidljiva je bila i u njihovom animiranju skakanja i pjevanja refrena. Jer ruku na srce, od pjesama na francuskom, nekolicina ih je znala riječi. Upravo to je i razlog njihovog snimanja albuma s nekoliko pjesama na engleskom. Svjesni nadolazeće turneje po ostatku Europe, mudro su zaključili da je englesko govorno područje šire. Ipak, za slušanje Dub Inc-a nije nužno znanje francuskog jezika jer poruka i vibra koju prenose može se osjetiti i kroz sam ritam. Socijalno angažirani tekstovi koji progovaraju o getu, siromaštvu i problematici Afrike prepoznati su kroz glazbu Dub Inc-a.

Noć prije svirali su u Beogradu, a Prag, Beč i Bratislava slijedili su nakon Zagreba. Na Paleo festivalu u Švicarskoj Dub Inc nastupio je prije Santane koji ih je nakon odgledanog nastupa pozvao da izađu s njim na stage. Iako je sve bilo spontano, nastup je, kako kaže Kolman, bio autentičan jer je njima ionako samo važno prenijeti pozitivnu vibru. Baš kako su Bouchkour i Komlan održali cijeli koncert “ziheraški” s ručnikom na ramenu, tako i ja s čašom limunade u ruci, potpuno “ziheraški” izjavljujem: Dub scena u Zagrebu uvelike postoji!

 

Komentari