Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Izvještaj – Dub Inc: Zagreb was on Fire

09.05.2014. Ziher.hr
Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

U utorak, 6. svibnja, Dub Incorporation je zapalio Močvaru. Od njihove zadnje posjete prošlo je dvije godine, a Dub Inc izdao je netom novi album – Paradise. Uz nekoliko pjesama na engleskom, album je zanimljiv jer su se na njemu našla još neka imena alternativne scene. Meta Dia, Alif Naaba, Jah Mason i Skarra Mucci uokvirili su novu “rajsku” priču benda koji je na sceni punih 17 godina. Mješajući elemente duba, reggae, dancehalla pa čak i rapa prepoznati su i kod zagrebačke publike. Na početak koncerta se nije dugo čekalo, a već od prve pjesme bilo je jasno da  ekipa Dub Inc-a neće održati samo koncert, nego i ono njima svojstveno – show!

Pjevački dvojac Hakim “Bouchkour” Meridja i Aurélien “Komlan” Zohou pokazali su da odlično funkcioniraju na sceni, nadopunjujući se kroz afričke i arapske melose, a između pjesama nije bilo klasičnih stanki i odmora. 2 sata neumorno su svirali, a publika skakala. Odlična povezanost s publikom vidljiva je bila i u njihovom animiranju skakanja i pjevanja refrena. Jer ruku na srce, od pjesama na francuskom, nekolicina ih je znala riječi. Upravo to je i razlog njihovog snimanja albuma s nekoliko pjesama na engleskom. Svjesni nadolazeće turneje po ostatku Europe, mudro su zaključili da je englesko govorno područje šire. Ipak, za slušanje Dub Inc-a nije nužno znanje francuskog jezika jer poruka i vibra koju prenose može se osjetiti i kroz sam ritam. Socijalno angažirani tekstovi koji progovaraju o getu, siromaštvu i problematici Afrike prepoznati su kroz glazbu Dub Inc-a.

Noć prije svirali su u Beogradu, a Prag, Beč i Bratislava slijedili su nakon Zagreba. Na Paleo festivalu u Švicarskoj Dub Inc nastupio je prije Santane koji ih je nakon odgledanog nastupa pozvao da izađu s njim na stage. Iako je sve bilo spontano, nastup je, kako kaže Kolman, bio autentičan jer je njima ionako samo važno prenijeti pozitivnu vibru. Baš kako su Bouchkour i Komlan održali cijeli koncert “ziheraški” s ručnikom na ramenu, tako i ja s čašom limunade u ruci, potpuno “ziheraški” izjavljujem: Dub scena u Zagrebu uvelike postoji!

(Visited 86 times, 1 visits today)

Komentari