Istaknuto
27.03.2017.

Kroz iskustvo vođenja različitih radionica za djecu, prvenstveno Froooma, Boris Bakal progovara o radu s djecom, odgojnim i obrazovnim tehnikama i ustanovama te dječjoj perceptivnosti koja nam svima izmiče iz videokruga.

22.03.2017.

Riječ je o jednom od najvažnijih glazbenih pokreta s kraja 20. stoljeća koji je široj publici ostao nepoznat. No, iako je nestao prije no što se jeka njegovih utjecaja mogla jasno ocrtati, on je preživio u filmovima Gregga Arakija i Sofije Coppole te nam se vratio sa svim modnim dodacima iz 90-ih.

Glazba

Izvještaj: Fjodor i Radar Men From The Moon uz buku rasplesali KSET

13.05.2015. Jan Vukasović
Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Obično kada dobijete naslov eventa poput Radar Men From The Moon + Fjodor očekujete da će taj Fjodor odsvirati kakav kraći set, klasično predgrupovski. U ovom slučaju biste se prevarili. Sinoć je KSET prštao energijom od početka do kraja, bez prestanka.

Fjodor su nam se o sebi već napričali u intervjuu, a nekako su naglasak stavili na to da njihova glazba najviše govori sama za sebe, što su definitivno i pokazali na sinoćnjem koncertu. Bilo je zanimljivo gledati konstantnu progresiju kroz pjesme. Progresija se odražavala kroz nekakve vrhunce, znači ogroman i dugačak build up, da bi u jednom trenutku fantastični bubnjar Aljoša okinuo neki bolestan ritam i zajedno s gitaristom i basistom razorio cijeli svemir. Nakon takvog vrhunca pjesme na stane, već upravo taj vrhunac u pjesmama postaje nešto sasvim normalno i nabrijano da bi se dogodila još jedna doza instrumentalnog kaosa u kojem se ljestvica povisi za još jednu razinu. Baš kao i na svim snimkama njihovih live nastupa, Fjodori sviraju nevjerojatno zaokruženu i cjelovitu glazbu gdje se u svakoj pjesmi čuje jedna tema, jedna priča, nešto što povezuje naizgled kaotične dijelove u kohezivnu masu zvuka koja probija slušatelja, kako svojom eksperimentalnom zanimljivošću, tako bukom.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Buka je sve. Ne pričam o ponekim kakofoničnim momentima, kojih je bilo, nego o samoj razini glasnoće benda. Za ovako nešto jednostavno je potrebno da vas se prebije zvukom. Da bas bude toliko jak da se sve trese, da bubanj bude dovoljno izražen te da gitare budu opake i vrišteće na momente. Da je ovo bilo iole tiše, bilo bi manje impresivno. Barem je to moj doživljaj, ljude jednostavno treba izolirati jedne od drugih na koncertima kako bi se mogli kao pojedinci lakše povezati s izvođačem, a to se sinoć i dogodilo. Sve su oči bile uprte na pozornicu, nožice su tapkale, glave su klimale, a na se kraju tražio bis. Nakon sviranja dugačkog i teškog koncerta publika je tražila bis i dobila ga. Definitivno lijep trenutak za vidjeti.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Radar Men From The Moon potegnuli su do naših prostora iz Nizozemske da nam pokažu svoju verziju eksperimentale koja je bila dosta manje eksperimentalna od onoga što je ponudio Fjodor prije njih. Njihova muzika gradila se na nešto klasičnijim zvukovima, iako i dalje veoma progresvinim. U svakom je slučaju bila nešto blaža i opipljivija u smislu da su se stvarno svirali riffovi i ritmovi koji se mogu koristiti u nekoj formi suvremene autorske glazbe. Bilo je podosta tih momenata kad su bili nešto lakši i pitkiji, no također je bilo momenata kada bi vrišteća gitara odradila svoje i odnijela cijeli KSET u drugu dimenziju.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Cijeli nastup je bio jedan zanimljivi kontrast plesnih ritmova i riffova pa sve do totalne buke i kaosa koji je na momente vladao. Moram priznati da su mi nakon nekih 20-tak minuta postali pomalo dosadni. Nažalost, sav taj plesni dio, koliko god bio u nešto konvencionalnijoj formi prihvatljiv široj publici, bio je prerepetativan, a ono što bi trebali biti refreni bilo je također izvedeno na istu foru, samo bi se pojačao tempo i klavijature bi svirale teške baseve. Prvih par puta je bilo fantastično, nakon toga više nije bilo čak niti zanimljivo, već vrlo predvidljivo.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Ovaj koncert će zasigurno ostati većini posjetitelja u dobrom sjećanju jer smo vidjeli dva zaista dobra benda. Bez obzira na sve što mi je smetalo kod RMFTM, to je bio zabavan koncert. Možda bi mi bio još zabavniji da sam ih vidio na samostalnom koncertu, ovako ih je pojeo Fjodor, bend koji jednostavno morate pogledati uživo da biste vidjeli o čemu se radi. Ma koliko njihove snimke bile zanimljive i dobre, koncert koji su oni radili zaslužuje svaki mogući hvalospjev.


 

Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 4.400 out of 5)

Komentari