Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Glazba

Izvještaj – Garage rockin’ craze: Tri benda za odličan provod u Vintage Industrial Baru

04.03.2017. Helena KezerićFoto: Joža/Subsite.hr

Četvrtak u Vintage Industrial Baru bio je rezerviran za zvukove garažnog rocka. Uz domaće snage Erotic Biljan & His Heretics i B and the Bops imali smo prilike i poslušati odličan bend iz Japana – The Minnesota Voodoo Men. Sve se to događalo u sklopu promocije dokumentarnog filma Garage Rockin’ Craze!. Projekcija dokumentarca o japanskoj garage rock sceni bila je zakazana u petak, a ako ste kojim slučajem zakasnili, još danas stignete svratiti u kino Grič na projekciju.

Sam koncert započeo je uz ležerno odstupanje od satnice od nekih pola sata. Erotic Biljan & His Heretics zauzeli su stage i započeli s programom. Publika se skupila u manjem broju nego što je to ovaj koncertni događaj zaslužio, no to nije spriječilo dečke iz Erotic Biljan & His Heretics da sebe i nas dobro zabave. Po mom mišljenju možda više sebe nego publiku, cijelo vrijeme mi je nedostajalo žestine i energije u samoj izvedbi. Publika je bila statična i povučena prema natrag, no dobar moment svirke bio je trenutak kad se pjevač spustio u publiku i animirao okupljene izvedbom. Sama izvedba i zvuk bili su na nivou. Set izvođenih pjesama je možda mogao biti i za dvije kraći, no nećemo sad cjepidlačiti.

bops

Foto: Joža/Subsite.hr

U nešto duljoj pauzi između koncerata mogli smo uživati u probranim singlovima garažnog rocka, razmišljati jesmo li ugasili plin u stanu i okrijepiti se eliksirom mladosti.

B and the Bops veselo su pozdravili publiku koja se približila stageu i tako stražnji prostor ostavila praznim, potpuno obrnuta situacija bila je za vrijeme Erotic Biljana. Odmah prvom izvođenom pjesmom događa se wow efekt koji nas je nevjerojatnom snagom teleportirao u prošlost. Godina je 1956., a mi se nalazimo na nekom sajmu usred Amerike i provodimo kao nikad u životu. Žestina i energija koju sam spomenula na početku bilo je upravo ono što B and the Bops posjeduju i šakom i kapom ostavljaju za sobom na svakom svom nastupu. Iako se ne radi o glazbi garažnog rocka, zvuk B and the Bopsa vrlo je autohton dobu kojem njihova glazba daje počast. Komunikacija s publikom, izvedba te energija koju prenose na publiku ono su što ih izdvaja i čini posebnijima od drugih bendova pripadajućeg im žanra, a usudila bih se reći i šire.

Foto: Joža/Subsite.hr

Iza ponoći se nismo pretvorili u bundeve, a i uspjeli smo dočekati glazbenu poslasticu iz Japana o kojoj se ovdje zapravo cijelo vrijeme i radilo.

The Minnesota Voodoo Men u vrlo dobrom raspoloženju ispunili su pozornicu i započeli sa setom pjesama koji se sastojao od autorskih pjesama i poneke obrade. Vesela atmosfera, simpatični članovi benda i njihov, na momente nerazumljiv engleski te rasplesana publika činili su se kao najbolja moguća zabava u gradu i u mnogima te večeri pobudili želju za tekilom izvođenjem pjesme Tequila benda The Champs. Predstavili su nam i goste tijekom svog nastupa, a koncert nije prošao bez publike na stageu.

Večer je prolazila u rasplesanom tonu i pozitivnom raspoloženju. The Minnesota Voodoo Men četvrtku su dali veseli zaokret, a petak osudili na propast jer ovo je definitivno bio koncert tjedna. Tužno je što zagrebačka publika ne pokazuje dovoljno zainteresiranosti ili je jednostavno nedovoljno upućena u koncertnu ponudu, ovakvom događanju nemamo baš prilike prečesto svjedočiti.

bops

Foto: Joža/Subsite.hr

Vrlo je zanimljiva priča koja stoji iza samog dokumentarca u sklopu kojeg je održana ova koncertna promocija. Redatelj filma Mario Ćuzić, koji inače već 18 godina živi u Japanu, pratio je pet godina najluđe bendove koje je odabrao Daddy-O-Nov, kum garažne scene u Japanu. Tih pet godina materijala, koji se sastoje od intervjua i koncerata bitnih aktera japanske garažne rock scene, sabijeno je u devedeset minuta filma koji svakako vrijedi pogledati. Koncertno događanje u sklopu promocije filma Garage Rockin’ Craze! dovelo nas je do nekoliko zaključaka, no samo je jedan bitan. Slušajte garažni rock.

(Visited 62 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari