Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Izvještaj – Good Vibrations: Gradacija rocka tijekom jedne večeri u Vintageu

19.11.2015. Hrvoje Knežević
Foto: Fran Oršanić/Ziher.hr

Zagrebački bend From Another Mother otvorio je jučerašnji Good Vibrations. Glazba koju sviraju, zanimljiva je mješavina psihodeličnog rocka i stonera. Pjesme su im dinamične, groovy i energične, intrigantnih aranžmana koje zahvaljujući vokalu (ujedno i gitaristu), koji svu tu energiju proživljava kroz svoj nastup, dobivaju specifičnu notu koja bend čini unikatnim. From Another Mother je uhodan, čvrst i izrazito melodičan bend koji nažalost nije uspio oživiti publiku, no to pripisujem radnom danu u relativno kasnijem satu početka koncerta. Izuzev toga, bend je izveo izvrstan show te prepustio pozornicu riječkom Nordu.

Nord je izrazito uvježban bend s vlastitim majstorom rasvjete koji je učinio njihov set vizualno zanimljivim, prateći razvijanje svake pjesme, ističući pojedine segmente gašenjem svjetala kako bi se dobilo na intimnijoj atmosferi ili obasjavanjem cijele dvorane kako bi dodatno pojačao intenzitet pojedinih dijelova pjesama. Frontmen Mihael Prosen jedan je od najkvalitetnijih “live” vokala koje sam imao prilike čuti, od boje glasa do čvrstoće istog. Bend, osim što izgleda skladno, ujedno tako i svira. Osam pjesama novog materijala odsvirano je skoro robotski što se točnosti tiče, što bi bilo izvrsno da nije manjkalo kontakta s publikom, no dobio sam dojam da im je nastup u Vintageu poslužio kao svojevrsna proba za nadolazeće koncerte. Jednako kao i na From Another Motheru, publika se “bojala” približiti pozornici, držeći sigurnu udaljenost par metara od nje.

Foto: Fran Orsanic/Ziher.hr

Foto: Fran Orsanic/Ziher.hr

Mahatma, bend iz Velikog Trgovišća, nastupio je oko 23 sata. Unatoč vrhunskoj svirci, dostatnom kontaktu s publikom i uvježbanosti, dobio sam potpuno drugačiji dojam na koncertu od onog kakvog sam dobio pri preslušavanju studijskog materijala. Studijski Mahatma zvuči uvjerljivije i energičnije, što sam očekivao i na koncertu. Čudna kombinacija dinamične glazbe (poput Tool-a i Corrosion of Conformityja) s mnoštvom kompozicijskog eksperimentiranja i blaga statičnost na stageu odaslala je nejasnu poruku.

Zadnji bend večeri bio je zabočki Breakdown!, ujedno i jedini bend koji je uspio oživiti publiku i rasplesati je. Momci su i više nego odlični zabavljači i tehnički potkovani svirači. Led Zepellin(asti) groovy riffovi pojačani dvoglasima oba gitarista, digli su atmosferu, imajući više-manje konstantan kontakt s publikom. “Ajmo malo življe, ipak je ovo rock koncert je**mu majku” – izjavio je jedan od gitarista, nasmijavši publiku, čineći je manje ukočenom. Bubnjar benda prilikom izvođenja jednog od mini drum soloa tijekom određene pjesme ostao je bez palice, no taj omanji “incident” ga nije ni omeo već ga je izveo jednom rukom do kraja jednako točno kao da i dalje ima obje palice u rukama. Respect. Tijekom cijele večeri, vladala je neravnoteža glasnoće zvuka, no na Breakdownu! kao da je sve sjelo na svoje mjesto. Iako je svaki bend imao pregršt kvalitetnog materijala, Breakdown! je, sudeći po publici, bio bend večeri.

Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 5.000 out of 5)

Komentari