Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Izvještaj – Gričevanje: Stonebride je odradio dobar koncert, ali bez očekivanog finala

29.09.2015. Bruno Čavara
Foto: Luka Kirin / Ziher.hr

Četvrti dan Gričevanja obilježio je nastup prvaka zagrebačke stoner scene, Stonebride. Bend djeluje već deset godina za kojih su izdali tri albuma i dijelili pozornicu s velikanima žanra – Karma To Burn, Suma, Kyuss Lives!, True Widow, Colour Haze i mnogim drugima. Poznati su po izvanrednim live nastupima, očekivanja pred svaki njihov koncert su velika, stoga smo odlučili ispratiti i ovaj, jedini ovogodišnji nastup u Zagrebu.

Otprilike pola sata nakon najavljenog početka, koncert kreće moćnim uvodom na gitari i teškim psihodeličnim riffovima koji su nas uveli u prvu stvar sa zadnjeg, odlično prihvaćenog albuma „Heavy Envelope“. Eksplozija zvuka je protresla Tuškanac, a prostor kupole se jako brzo ispunio znatiželjnicima i ljubiteljima stoner zvuka.

Foto: Luka Kirin / Ziher.hr

Foto: Luka Kirin / Ziher.hr

Stonebride ne oklijevaju ni sekunde i s odličnim zvukom (posebno gitara) nas vode kroz katalog sjajnih riffova i vokalnih dionica. Zvuče sirovo, precizno i ukratko – sve štima. Nakon odličnog početka slijedi niz nešto sporijih, atmosferičnih stvari koji je dio publike posebno oduševio, dok je ostatak popratio bez previše entuzijazma.

Nakon atmosferičnih, ponovo slijede heavy/stoner dijelovi na kojima Stonebride demonstriraju svoju pravu moć. Gitarske dionice su besprijekorno aranžirane. Neprestano se nadopunjavaju i stvaraju jako zanimljivu harmoniju. Bend s lakoćom postiže zid zvuka koji ispunjava cijeli prostor i dopire do svakog slušatelja.  Bilo bi nezahvalno ikoga izdvojiti, jer se u svakom trenutku može osjetiti što pojedini član radi i kako baš bez tog odsviranog tona ili udarca cjelokupna slika ne bi bila tako dobra. Sve to rezultiralo je odličnim zvukom i besprijekornom uštimanošću (ništa manje nismo ni očekivali), no može se reći da je izostao onaj pravi vrhunac večeri kojem smo imali priliku svjedočiti na nekim prethodnim zagrebačkim nastupima.

Foto: Luka Kirin / Ziher.hr

Foto: Luka Kirin / Ziher.hr

Nakon sat vremena svirke, najavljena je i odsvirana zadnja pjesma. Dio fanova je bend kratko pozivao na bis, do kojeg ipak nije došlo. I najvećima se dogodi loš dan, iako nitko ne može reći da je ovo bio loš koncert. Možda razlozi za nedostatak velikog finala leže u tome da bendu ipak više odgovara atmosfera užarenog kluba, a ne prohladni zrak rujanske noći na Tuškancu, u što se nadamo uvjeriti već na sljedećem nastupu.

Stonebride su odradili dobar koncert ali ispod razine ljestvice koju su prethodno sami postavili. Kod nas su pokazali za što su sposobni, a sada je vrijeme da to na krilima odličnog albuma, na nekoj sljedećoj turneji, demonstriraju i ostatku Europe.


(Visited 206 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 3.750 out of 5)

Komentari