Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Izvještaj – Gričevanje: Killed A Fox i Baden Baden pobijedili kišni četvrtak

26.09.2015. Helena KezerićFoto: Facebook.com/gricevanje

Jesen je nedvojbeno stigla, a s njom i Gričevanje na Gornji grad. Kako je otvorenje samog festivala nastupom TBF – a odgođeno zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, a koncert prebačen za 29. rujna, za svečano otvorenje zaduženi su bili  Pablovci Killed A Fox na platou Gradec i hipster mračnjaci Baden Baden u Klovićevim dvorima. Enrgičnije otvorenje ovog izvrsnog programa nije se moglo ni poželjeti.

Foto: Facebook.com/gricevanje

Foto: Facebook.com/gricevanje

Svi oni koji su u jednom trenutku svog života posvjedočili nastupu žestokih rockera Killed A Fox, znaju kako se svakim nastupom ovog benda ljestvica podiže sve više i više. Unaprijed postavljena visoka očekivanja nisu uzaludna nadanja i na kraju svake priče budu i više nego opravdana. Ništa drugačije nije bilo ni ovog četvrtka kada su nadraži Lisci pobijedili kišu i raznijeli kupolu na Gornjem gradu svojim beskompromisnim i žestokim zvukom. Okupljena gomila mogla je uživati u standardno dobrom nastupu. Energija koju je vokal Chris prenosio na publiku bila je čarobno divljačka i zarazna. Teško je bilo ostati statičan pored tako dobre izvedbe.

Foto: Facebook.com/gricevanje

Foto: Facebook.com/gricevanje

I dok su lisice umirale nadglasavajući upornu kišu na platou, Klovićevim dvorima orila se eksplozivna i nevidljiva glazbena magla. Baden Baden je vrlo vjerojatno bend sa najviše nestalih defova u povijesti hrvatske glazbe, no to ne čudi jer upravo oni navode publiku da aktivno sudjeluje u opskurnoj čaroliji koju stvaraju za vrijeme svojih nastupa. Prostor održavanja koncerta punio se iz trena u tren. Ugodna gužva mase u ravnini sa bendom pridonijela je primjetno opuštenijoj atmosferi i mnogo zahvalnijoj interakciji prisutnih od one koju su Killed A Fox dobivali za vrijeme svoga nastupa, no nije mi namjera vršiti usporedbe ova dva, ponekad podcijenjena, bendovska diva. Žestoke rifčine omotane u psihodelične synth dionice opijale su tijela koja su se stapala sa zvukom svake nove izvođene pjesme, a hodnicima misli još uvijek odjekuju Hrvojeve tjeskobne vokalne perkusije.

Otvorenje pete edicije Gričevanja nije moglo poći bolje. Dva titana alternativnog zvuka oduševili su svojim fenomenalnim nastupima. Sasvim slučajno imali smo prilike vidjeti nastupe dva benda koji u svojim različitostima imaju nešto zajedničko, a to su izrazito energični frontmeni koji svaki novi nastup dovedu na neku višu razinu. Bilo je zadovoljstvo uživati u ovom glazbenom buđenju usnule večeri na Gornjem gradu.

Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(10 votes, average: 4.600 out of 5)

Komentari