Istaknuto
13.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Glasujte za najbolje domaće i regionalne singlove te pomaknite svog favorita na ljestvici. Bacite uho i na naše preporuke stranih noviteta.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Izvještaj – Gričevanje: Miki Solus razveselio muzikom za djecu i plesanje

05.10.2015. Marta Lučić
Foto: Marija Feldi/ Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Tužno je da sam se sinoć utapala u sreći pozitivne energije okupljene oko male kupole, ni ne znajući da se zapravo opraštam od divnog festivala kakav je bio Gričevanje. Ovim putem se želim javno oprostiti od izvrsnih koncerata i partyja kojih ću se uvijek rado sjećati. Iako je Gričevanje bilo puno više od samog festivala, od izvrsne promo kampanje, medijske suradnje i ponude pića (jeste kušali Začaranu pivu?!) do izvanrednog, hvalevrijednog i dobro iskombiniranog odabira izvođača koji je uključivao aktualne velike i manje bendove. No, što se može kad se u kulturu kao i u sve pletu niti politike, a ‘rock’ navodno tek mora postati kultura. Vratimo se Mikiju i njegovom izvrsnom koncertu, ipak je ovaj članak o njemu.

Miki Solus je bend koji je svojim velikim radom uz mnogo šale u idealnom prijateljsko-bendovskom okruženju uspio od alternativnog underground trojca koji svira, na primjer, srijedom u Retru doći do naslovnica i prepoznatljivosti spektra dijete-penzioner. Svaka im čast na tome, svoj su status na sceni izvrsno potvrdili na Gričevanju. Koncert je otvoren setom novijih stvari, počevši od uvodnog Svatovskog bluza. Radi se o veseloj, plesnoj parodiji zvuka klasičnih hrvatskih vjenčanja, naravno u maniri Mikijevog prepoznatljivog gangsta jazza. Nalik na Rap na harmonici, nova stvar me u jednom trenutku podsjetila na neku rock-vokal verziju hita Dječaka – Narodna, samo bez štiha janjetine. Svakako sam u jednom trenutku procijenila kako bih rado da na mom hipotetskom vjenčanju nakon ponoć svira Miki Solus.

Foto: Marija Feldi/ Ziher.hr

Foto: Marija Feldi/ Ziher.hr

Već na drugoj stvari apsolutno svi su plesali, nasmiješeni i zadovoljni već dovoljno dobro izgrađenom atmosferom. Do prvih redova se nije moglo ni probiti od klinceza koje su vjerno dočekale još jedan nastup svog novog omiljenog  benda. Šarmantni, simpatični frontmen Mateo (da, tako se Miki zove!) duhovitim dosjetkama je vodio jako dobro složen koncert, i tehnički i samom setlistom. Generalno je i ostatak benda sastavljen od odličnih muzičara (Frane – akustični bas, Andrej – cajon i Medarda – sax) svojim dobrim raspoloženjem doprinijeli ugođaju. Posebno bi pohvalila svježinu saksofona koji je udahnuo bendu onu dodatnu dimenziju koji ga čini potpunijim zabavljačem s britkim rimama. Koncert je brzo i veselo tekao, hitovi kao Hipster, Pun Kufer, Suncobran ili onih starijih Bojim se muzičkih kritičara samo su sve više zagrijavali veselu ekipu. Čak i konobar je plesao. Pun Kufer je zvučao kao da će zaključiti koncert, ostavljajući onaj ‘drop the mike’ efekt oduševljenja koji je vrištao za bisom. Za zadnju koncertnu stvar ostalo je opraštanje s Johnnyjem u izvrsnoj Mrtav je Johnny. Jedna od onih starijih stvari koja će mi uvijek ostati među dražima. Napominjem da Mikijeva vjerna publika, vjerno i bez poteškoća pjevanjem prati rime, premda se i on sam zapleo u svojim dugim rečenicama. Za više nego očekivani bis ostavljeni su Žuti vlakovi u Kini, ponovno na moju opću radost s prvog izdanja “Muzika sumnjive kvalitete”. U konačnici su upravo su te stare stvari obilježile put i stil kojim je bend krenuo. Novije stvari kao Bugi vugi ili pak Suncobran mi jednostavno ne mogu izazvati toliko oduševljenje, iako me od novih stvari najviše oduševila ona o 500 eura. Radi se o  vrlo duhovito obrađenoj relevantnoj tematici materijalne nesigurnosti bendova i neskladu među koncertnim organizatorima koji štede na domaćoj sceni.

Foto: Marija Feldi/ Ziher.hr

Foto: Marija Feldi/ Ziher.hr

Zanima me daljnji tijek Mikijeve karijere, s obzirom na slične stilske aranžmane pjesama, samo se nadam da neće kao i svi ikada (pa i kantautori) u jednom trenutku možda odlučiti uplesti elektroniku u sve. Jer eto, trendovi. Mislim da im to ni ne treba. Fan baza raste. Klinke vrište, djeca skaču, alternativke u zadnjim redovima cupkaju. Sve je u redu. U jednom trenutku će se samo trebati početi regulirati redovi mladih curica koje se žele fotkati s muškim dijelom benda.

Ugodna večer, koristan bijeg od kiše i odličan uvod u subotu. Miki Solus je priredio kvalitetan koncert, a što je najbitnije postigao je ono što mnogi ne uspiju. Povezao se s publikom te rasplesao i razveselio istu.


(Visited 348 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(7 votes, average: 4.714 out of 5)

Komentari