Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Izvještaj – Gričevanje: Oproštajan nastup predvođen Sassjom i Kandžijom s njegovim Golim Ženama

05.10.2015. Hrvoje KneževićFoto: facebook.com/gricevanje - Julien Duval

Unatoč tomu što je prijetila kiša, posljednji koncert glazbeno kulturnog programa Gričevanja održan je bez uplitanja vremenske nepogode, što je omogućilo Sassji Kandžiji da odsviraju svoje setove pred punim platoom Tuškanca. Sassja, osim prezentiranjem novog albuma “Taktički praktično”, odradila je i starije numere poput Ostavi da gori i Wobblea koje su privukle pozornost i onih koji nisu upoznati s njenim opusom. Sanela Halilović zadnjih godina uvelike utječe na glazbenu scenu Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Slovenije nastupajući po festivalima poput Exita, INmusica, Reggaeneracija Dunava, itd., surađivajući s imenima poput Mirele Priselac RemiFrenkija, Who See, Billain, Max Rubadub Fokus. Vokalnom izvedbom, energičnošću i snalaženjem na pozornici dokazala je svoju titulu “žene FMJAM-a” no kontakt s publikom ostao je u drugom planu, najvjerojatnije iz razloga jer je lakše vladati pozornicom kada imate cijeli bend/sastav/prateće vokale iza sebe, a ne samostalno uz pratnju DJ Indiga. Izuzev toga, publici je unijela život, dignula atmosferu na sljedeći nivo i posljednjom pjesmom Jemen prepustila pozornicu Kandžiji. 

12106756_923711387699707_973912724128303919_n

Foto: facebook.com/gricevanje – Julien Duval

Nakon omanje pauze kako bi se pozornica pripremila za nadolazeće izvođače, Gole žene instrumentalno su najavile dolazak Toxare Kandžije, koji su dali obećanje da će učiniti sve kako bi se pamtilo zadnje Gričevanje, u čemu su i uspjeli. Duge Kandže prodrle su u publiku i bez veće uvertire natjerali ih na skakanje, razbacivanje i smijeh kao popratnu reakciju na tekstove. Stjepko Galović Kandžija osvrnuo se na političke igre, “Ćaće” Sanadera kojem je posvećena pjesma Betmen, Mađare kojima je posvećena pjesma Mađarska, izbjeglice iz Sirije, zatvaranje Gričevanja, “trulost publike” koju su na humorističan način prekinuli, skupljajući se na sredini pozornice, mumljajući kako piva nije loša, razgovarajući međusobno s članovima benda dok nisu dobili dovoljno pozornosti i ljubavi od publike da nastave provoditi dano obećanje. Pjesmom Bič plato Tuškanac pretvorio se u omanji svojevrsni nastup Rage Against the Machinea, nakon čega su potvrdili da kod Osječana Nema Labavo. Koncert je priveden kraju nakon bisa, pjesmom Mali mržnja koja je zaokružila cijeli događaj i pozdravila Gričevanje. Riječima samog Stjepka: “Glazba će uvijek pronaći način da dođe do ljudi, bilo to Gričevanje ili neki drugi povod.”

12088494_923711687699677_5590039690906023934_n

Foto: facebook.com/gricevanje – Julien Duval

Pet godina nakon pokretanja ovakvog raznovrsnog programa, nažalost, Gričevanju je došao kraj. Mnogi koji su uložili trud da ovaj festival pokrenu dali su šansu neotkrivenim bendovima da sviraju s velikanima, pružili mjesto gdje ljudi mogu uživati, stvarati sjećanja i davati podršku glazbenim nadama, čineći Gornji grad življim te manje “uštogljenijim” nego što jest. Nadamo se da će isti organizatori naići na bolje uvjete i opcije koje ih neće iscrpiti poslovno i ljudski te ponovno dati gradu Zagrebu nadu u kojoj se bendovi mogu istaknuti, a posjetitelji opustiti i zabaviti.

Što misliš o ovome festivalu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(12 votes, average: 4.333 out of 5)

Komentari