Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Izvještaj – ‘Hygge – sretan život na danski način’: Kako uživaju Danci

23.12.2016. Lucija ButkovićFoto: V.B.Z./Press

U srijedu, 21. 12., u zagrebačkom Kaptol centru održana je promocija knjige Hygge – sretan život na danski način britanske autorice Louise Thomsen Brits. U estetiziranom prostoru C3 PROJEKT KONCEPTA su o knjizi, ali i o specifičnom danskom načinu života govorili Martina Čilić, konzultantica za modu i lifestyle, Tomislav Gugo, savjetnik za javnu diplomaciju Danskog veleposlanstva i student Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Marul Kuljiš.

Za glazbeni ugođaj bili su zaduženi Irma Dragičević i Ivo Mrvelj koji su promociju otvorili pjesmom “Wonderful World” Louisa Armstronga, a zatvorili božićnim klasikom “Christmas song”.

Hygge, danski koncept dobrog života podrazumijeva uživanje u svakodnevnim životnim ritualima, što je naglasila urednica knjige Koraljka Penavin. Pridodala je i kako je o ovom globalnom fenomenu dosad napisano na desetke knjiga, ali ono što predstavljenu knjigu izdvaja iz mnoštva je likovna opremljenost koja svjedoči o autentičnom danskom lifestyleu, kao i literarna kvaliteta.

Tomislav Gugo naglasio je kako su Danci hyggeom lagodan život pretvorili u nacionalni brend, a sam termin izazvao je i niz lingvističkih derivacija. Popularizaciji hyggea pomogle su i danske serije koje se sve češće emitiraju i na hrvatskoj televiziji.

O specifičnosti danske kulture govorila je i Martina Čilić koja je u nekoliko navrata boravila u Danskoj te prvo nije prihvaćala njihov usporeni način života. S vremenom je, kaže, naučila uživati u malim stvarima – pripremanju objeda i druženju s obitelji nakon posla. Idealna kultura, ipak, u njezinom slučaju objedinjavala bi hrvatske i danske običaje.

Mladi Marul Kuljiš odlučio se na boravak na danskom sveučilištu preko poznatog programa razmjene Erasmus, zbog čega nije zažalio. Kao prednosti studiranja u Danskoj ističe kvalitetu predavanja, mogućnost razvijanja vlastitih interesa i financijsku potporu države. O mentalitetu Danaca svo troje gostiju govori ujednačeno – odlikuje ga skromnost, predanost radu i praktičnost u svemu, pa i u odijevanju. Danci su, nadodaje Čilić,  uglavnom obučeni u bijelu i crnu boju, pa je turista među njima lako raspoznati.

Nakon ove simpatične promocije, potrebno je jedino još posegnuti za knjigom i pronaći vlastitu verziju dobrog života.

(Visited 294 times, 1 visits today)

Komentari