Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Knjige

Izvještaj – ‘Hygge – sretan život na danski način’: Kako uživaju Danci

23.12.2016. Lucija ButkovićFoto: V.B.Z./Press
Vrijeme čitanja: 2 minute

U srijedu, 21. 12., u zagrebačkom Kaptol centru održana je promocija knjige Hygge – sretan život na danski način britanske autorice Louise Thomsen Brits. U estetiziranom prostoru C3 PROJEKT KONCEPTA su o knjizi, ali i o specifičnom danskom načinu života govorili Martina Čilić, konzultantica za modu i lifestyle, Tomislav Gugo, savjetnik za javnu diplomaciju Danskog veleposlanstva i student Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Marul Kuljiš.

Za glazbeni ugođaj bili su zaduženi Irma Dragičević i Ivo Mrvelj koji su promociju otvorili pjesmom “Wonderful World” Louisa Armstronga, a zatvorili božićnim klasikom “Christmas song”.

Hygge, danski koncept dobrog života podrazumijeva uživanje u svakodnevnim životnim ritualima, što je naglasila urednica knjige Koraljka Penavin. Pridodala je i kako je o ovom globalnom fenomenu dosad napisano na desetke knjiga, ali ono što predstavljenu knjigu izdvaja iz mnoštva je likovna opremljenost koja svjedoči o autentičnom danskom lifestyleu, kao i literarna kvaliteta.

Tomislav Gugo naglasio je kako su Danci hyggeom lagodan život pretvorili u nacionalni brend, a sam termin izazvao je i niz lingvističkih derivacija. Popularizaciji hyggea pomogle su i danske serije koje se sve češće emitiraju i na hrvatskoj televiziji.

O specifičnosti danske kulture govorila je i Martina Čilić koja je u nekoliko navrata boravila u Danskoj te prvo nije prihvaćala njihov usporeni način života. S vremenom je, kaže, naučila uživati u malim stvarima – pripremanju objeda i druženju s obitelji nakon posla. Idealna kultura, ipak, u njezinom slučaju objedinjavala bi hrvatske i danske običaje.

Mladi Marul Kuljiš odlučio se na boravak na danskom sveučilištu preko poznatog programa razmjene Erasmus, zbog čega nije zažalio. Kao prednosti studiranja u Danskoj ističe kvalitetu predavanja, mogućnost razvijanja vlastitih interesa i financijsku potporu države. O mentalitetu Danaca svo troje gostiju govori ujednačeno – odlikuje ga skromnost, predanost radu i praktičnost u svemu, pa i u odijevanju. Danci su, nadodaje Čilić,  uglavnom obučeni u bijelu i crnu boju, pa je turista među njima lako raspoznati.

Nakon ove simpatične promocije, potrebno je jedino još posegnuti za knjigom i pronaći vlastitu verziju dobrog života.

(Visited 312 times, 1 visits today)

Komentari