Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Izvještaj – Indirekt (KSET): Tri slike, video zid i veličanstvena ludorija

03.05.2016. Elena JapundžićFoto: Toni Juričić/Indirekt

U ponedjeljak navečer 2. maja KSET-ovci su nam obećali da će „ubiti“ ponedjeljak u čast INDIREKT festivala koji će se i ove godine održati u Umagu 17. i 18. lipnja. I tako je i bilo.

Publika je puštena u prostor kluba još dok je trajala tonska proba, što je pridonijelo prijateljskoj atmosferi i zajedništvu. A cijela stvar je mirisala na ludoriju. I kišu. Ali kiša je bila očekivana. S desne strane stajale su tri slike Josipa Tirića iz serije Baptism of David (Davidovo krštenje) koje su prikazivale tri spodobe iskrivljenih lica u crvenim klerikalnim haljama. Nasuprot njima nalazio se video zid, mjesto za spotove Dina Santaleze koji su, usput budi rečeno, potpuna suprotnost bilo kakvim haljama. Moglo bi se reći da je prostor bio uravnotežen. I onda se na pozornici pojavila gospođica Picek i njezina sestrična Antonija.

Ivana Picek je iznenađenje. Jednostavno ne očekuješ u tmurni ponedjeljak slatki, a opet nimalo iritantni vokal u kombinaciji s elektronikom. Kao što ne očekuješ pjesmu u kojoj nabraja stvari koje voli, između ostalog ukulele, sladoled i čini mi se klokana, a definitivno pčele, da bi na kraju napomenula kako sve to ne znači ništa ako nema tebe. S jedne strane pjesme su joj nepretenciozno blesave, ali ti se prikradu i iznenade svojom jednostavnom i iskrenom pronicljivošću i tvore vrhunsku ludoriju nakon koje ti ne preostaje drugo nego naručiti sok. Jer Ivana Picek je proljetno sjedenje u vrtu u platnenim stolicama za plažu i ispijanje soka iz golemih čaša sa slamkom. Jednostavno je sretno. I simpatično, što definitivno ima veze i sa samom umjetnicom koja je trenutno u procesu završavanja albuma. Novi album će prema viđenom biti fantastičan za ljetne festivale ili piknike sa sokovima. Sokovi su definitivno neizostavni. Vjerujte.

Foto: Toni Juričić/Indirekt

Foto: Toni Juričić/Indirekt

Nakon što je svima bilo jasno da ovo nije običan ponedjeljak, na pozornicu su se nakon projekcije spotova Dina Santaleze popela petorica muškaraca. I onda je krenulo. Ludorija je bila zagarantirana. The Cyclist Conspiracy su se počeli glupirati i vrhunski svirati gitare praćeni bubnjevima, i sve bi bilo još u neku ruku uobičajeno i podsjećalo na sludge, ili malo žešći surf rock da se na scenu u jednom trenu nisu popele tri žene koje su počele pjevati kao Indijanci. Da, autohtono američko stanovništvo. Kada stave ruku na usta. Nešto kao jodlanje. Tri lijepo dotjerane žene u crnim haljinama su zavijale i repetitivno ponavljale riječi, rečenice, možda bolje rečeno zvukove. I bilo je zabavno. Šokantno i zabavno.

Iako je publika možda i očekivala svakoga od ovih izvođača, atmosfera je svejedno iznenadila ludorijom, a održavao ju je i DJ Nemanja svojim izborom psihodelije koji je tvorio atmosferu čovjeka koji se smiješka iza ugla. Onako na stranu, kao tvorac nestašluka.

I zato je KSET pobijedio ponedjeljak. I ne samo to. Pobijedio je i kišu, i vjetar i Zorana Vakulu. Sve neprijatelje hrvatskog proljeća.

Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 4.800 out of 5)

Komentari