Istaknuto
17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Nadam se da i u ovom izdanju za mjesec veljaču ima za svakog ponešto. Melodičnog black metala mi je previše za barem par mjeseci.

17.04.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta Nova glazba ima sedam domaćih singlova koji se natječu ovog tjedna za vaše glasove, a tu je i pet stranih preporuka za slušanje.

Glazba

Izvještaj: Leptirići u trbuhu, Žen u Vinylu

21.12.2015. Marta Lučić[Tvornica kulture] Foto: Matej Čelar
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sama najava, pa i virtualni odaziv događaja u sklopu Vinylovog programa #tkototamosvira dala je naslutiti da se radi o intimnijem koncertnom okruženju. Idealna prilika za sve one koji poput mene nisu imali priliku čuti nove stvari s izvrsnog “Jantara” koji je izišao još u kolovozu ove godine. U malom, pomalo neskladnom mjestu za koncerte, skupilo se dosta Žen-prijatelja koji su zdušno došli proslaviti iskrenost koja je posebna. Onu koja se sakrila u podrum Vinyla provirujući prema svemu ispranom i materijalističkom što je bliještilo iz okićene Bogovićeve, prodajući svaku (božićnu) emociju.

Koncert su otvorili progresivno s prvom stvari sa zadnjeg albuma. Ja ću biti bor se pokazala kao odličan odabir koji je zanio publiku i poveo je u pravom smjeru. Osim radosti oko prilike da se nove stvari čuju uživo, pohvalne su i prigodne ‘Jantar’ animacije  pod vodstvom Tanje Minarik koje su unijele dodatni dašak pravog koncertnog Žen doživljaja. Iako su sitna ispadanja iz takta pri početku malo poljuljali sigurnost, ubrzo se publika razuvjerila, skandirajući u ritmu, potpuno uživljena u nastup ovog divnog četvorca.

Na trenutke je vokal možda bio malo preglasan ili pak gitara pre tiha, ali sve se to jako skladno ujednačilo do kraja koncerta, energija je samo rasla i svi okupljeni povezali su se ovim izvrsnim koncertom. Meni osobno, jednim od najboljih Ženovih live izdanja. Potpuna pobjeda je, što izvedbeno što scenskom dominacijom i kontaktom s publikom, definitivno pripala bubnjarki Sari. U pauzicama između pjesama se pričalo o usporedbi Žena, Justina Biebera i Elvisa Presleya što je uz koju poruku nalik onoj ‘Samo ljubav’, pridonijelo zbližavanju. Publici je postalo skoro nemoguće ostati sjediti poneseni valovima snažnih post rock gitara, nabrijanih bubnjeva, razmazanih syntheva i Evinog sanjivog vokala. Teško je izdvojiti najbolju koncertnu stvar. Ipak pomalo subjektivno naklonjena novoj Slavi Raškaj, s punim pravom mogu istaknuti istu kao najemotivniju, uz provjereni trigger na Iskrenost je posebna. 

Foto: Marta Lučić/ Ziher.hr

Foto: Marta Lučić/ Ziher.hr

Iako je novi Žen snažniji i više u štihu zavodljivog post rocka, dalje je ostala ona nota iskrenosti koja uvijek iznova dira i budi čudesan razvoj unutarnje igre protona elektrona i neutrona. Ako niste do sada, svakako se posvetite “Jantaru” koji je zaslužio u ovo doba prednovogodišnjih regionalnih top lista zauzeti visoke pozicije. Koncert u Vinylu ostavio me bez riječi i ispunio snagom emocija. Toliko da nakon povratka s istog nisam bila spremna slušati ništa drugo, dok me vodila hladna maglovita noć uz pjevušenje stihova ‘Ostani i jedri samnom’.

(Visited 245 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(7 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari