Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Izvještaj – Mac DeMarco: Zasluženi stagedive od pet minuta

09.07.2016. Glazbena redakcijaFoto: Paula Franjić

Prošle su tri godine od kad je Mac DeMarco posljednji put nastupio u Zagrebu, opet u organizaciji Žednog uha, no ovaj put je to bilo pred punim dvorištem pogona Jedinstvo u Močvari. Mac DeMarco kanadski je umjetnik koji iza sebe ima četiri albuma okvirnog indie/psihodeličnog žanra sa specifičnim ljetnim, plesnim prizvukom koji mami na gibanje čak i po pasjim vrućinama. Njegovi nastupi, koje možemo bez pretjerivanja nazivati performansima, energični su i ispunjeni nesvakidašnjom komunikacijom s publikom. Kad se zbroji umjetnikova ekstrovertiranost, veliki interes publike prije koncerta i savršen datum održavanja, bilo je gotovo nemoguće za očekivati da će ovaj koncert proći loše – jedino što je ovaj nastup moglo ugroziti bilo je vrijeme.

No vrijeme je ovom događaju išlo na ruku i vjerojatno izmamilo još ljudi koji su do zadnjeg trenutka čekali ne bi li kupili ulaznicu. Koncert na otvorenom bio je uzrok rigidne satnice i završetka programa u 23 sata, što i nije neka tragedija jer bi varijanta s dvoranom donijela samo nesnosnu vrućinu i zagušljivost. Na ovaj koncert publika je upravo zbog satnice došla i prije vremena jer je početak bio fiksiran te čekala uz solidnu playlistu nastup Maca DeMarca.

Foto: Ziher.hr

Foto: Lea Lesar

Početak koncerta dao je naznaku kako će interakcija publike i benda biti odlična. Mac je rekao da će svirati i pjesme sa starih albuma, ali i one nove i da će biti za svakog ponešto, nakon čega je uslijedila pjesma Salad days s istoimenog albuma koju je publika s oduševljenjem dočekala, kao i pjesmu The stars keep on calling my name. Kako je rekao da će za svakog biti ponešto, odsvirali su i uhodanu obradu Reelin’ in the Years poznatog sastava Steely Dan, a bilo je i Hells Bells grupe AC DC. Koncert je popratilo dosta događaja, kao što su poljubac Maca i gitarista, stagediving basista Rorya i Maca, čak je i publika Maca, uz povike „Mac go drums!“, nagovorila da svira bubnjeve na što su, uz zamjenu uloga u bendu, Mac i Joe svirali i pjevali We will rock you. Razglas je na trenutke pucketao, ali zanemarivo. Gotovo su sve pjesme malo ubrzali pa tako i Freaking out the neighbourhood i Hall of reflection za koju se zbog tog psihodeličnog zvuka osjetilo blago negodovanje publike, ali sve je bilo oprošteno kad je napravio dva kruga na rukama preko čitavog dvorišta Močvare. Na bisu su bili dogovori na pozornici da se svira Blue boy na Macovu inicijativu, ali zbog neuvježbanosti svih članova pjesmu su zamijenili obradom Enter sandman kojom su ,usporavajući je i unoseći sve više distorzije, završili svoj nastup. Članovi su se nakon nastupa otišli družiti s publikom i pokazali ponovno gdje je najjači dio njihova nastupa – u komunikaciji s fanovima.

Izvještaj napisao Luka Babić.

(Visited 354 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(12 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari