Istaknuto
20.08.2017.

Dadaizam, kao umjetnički pokret, na svojim marginama skriva imena umjetnica koja zaslužuju da se svjetlo i pozornost skrene na njihov rad.

08.08.2017.

Pozadina mog romana, nazovimo ga tako, ili bolje – motiv zašto sam ga krenuo pisati jest hommage mojoj babi i dedi, zakletim antifašistima, ljudima koji su bili u logorima, austrijskim, mađarskim i ustaškim, ljudima koji su cijeli život krvavo radili za male nadnice, ljudima koji su odbili penziju jer su vidjeli da i komunisti kradu.

Glazba

Izvještaj – Mayales: “Simbol za sunce” i uživo zvuči magično

26.05.2017. Katarina Zrinka ŠarićFoto: Tomislav Šporiš / facebook.com/Mayales

“Simbol za Sunce”, album koji utjelovljuje zlatne dane psihodelije, zaživio je 25. svibnja u zagrebačkom Vintage Industrial  Baru, s izvrsnom tehničkom preciznošću, ali i vrlo uočljivom ujedinjenošću Mayalesa. “Došli smo se baciti u trans pred vas!”, dobacio je Petar Beluhan nakon prve pjesme koncerta, ali i albuma, Među tajnim tajnama. Nastavili su s pjesmama s novog albuma, potvrđujući cjelovitost i zaokruženost savršeno složene bajke “Simbola za Sunce”. Posebno su se isticale Malena i Bum bum s izvrsnim back vokalima i gitarom Luke Gečeka, proizvodeći skrivenu mistiku začarane šume Woodstocka.

Slijed “Simbola za Sunce” zaustavila je Nikolina Kovačević (F5, Dementronomes) s Ti dobro znaš komu pričam s prijašnjeg albuma “2”. Uzimajući pjesmu kao svoju, ne podilazeći Yayinoj koketnoj izvedbi, već opušteno i snažno predaje svu svoju jačinu, uklapajući se u stil i misao promocije albuma kao cjelini koja potpuno pripada svojim okvirima. Pružila nam je i divnu izvedbu Virtual Baby zajedno s Petrom Beluhanom, u kojoj se širilo zajedništvo i jednakost dva poptuno različita, ali i kompatibilna vokala, dok je Vlado Mirčeta suptilno slao svoju genijalnost i vještinu prema slušateljima, kao što je vjerno činio za vrijeme cijelog koncerta.

U drugom dijelu koncerta vratili su se pjesmama sa “Simbola za Sunce”, među kojima je publika najuzbuđenije dočekala hit Roadie, a bend je zajedno sa svojim producentima Jurom Ferinom i Pavlom Miholjevićem pokazao da mogu svoje malo savršenstvo iznijeti s jednakom tehničkom izuzetnošću. U naslovnoj pjesmi albuma bajkovitost se nastavila s nenametljivim vokalom Petra Beluhana, a odsutnost Nikolovske nadomjestio je, čak i nadmašio Mirčetov let po gitari. Bend nas je pozdravio jednim bisom, ponovnom izvedbom Roadie, u kojoj su zasluženo i vidljivo uživali. Iznenađuje je što se nije skupilo više publike, s obzirom na to da je ovo bila koncertna promocija veoma hvaljenog albuma i prvi koncert benda nakon nekoliko godina pauze.

Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(5 votes, average: 4.400 out of 5)

Komentari