Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Izvještaj: Moćne žene u Močvari – ŽEN i Rykarda Parasol

10.05.2014. Lucija JakelićVrijeme čitanja: 3 minute
Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Močvara je u četvrtak poprimila ljubičasto – plavu, žestoku boju ugostivši nekoliko žena koje su agresivno začarale i očarale publiku. Upravo je agresiva prevladavala na cijelom koncertu, prvotno smještena u moje stisnute šake i cupkanje stopala zbog kašnjenja koncerta od četrdesetak minuta.

Pozitivna psihodelična agresija

No, već prvim zvucima repertoara zagrebačkog ženskog kreativnog audio-kolektiva ŽEN, raspršila se kao pozitivna agresija koja nam se prenijela sa pozornice. Iako na prvu maštajuće i nježne dolaskom na pozornicu, djevojke su učinile Močvaru vibrirajućim epicentrom. Poručile su nam da ne žele biti robovi, minimalistički odjevene u ruho eksperimentalnog popa i raskrhanih stihova. Snažne i sirove, glazbu stvaraju efektnim, jezivim delayom, snažnim bubnjevima i basom te različitim psihodeličnim efektima. Vokali se miješaju u višeglasja, a melodija je upotpunjena vizualnim kreacijama koje su se poput kaleidoskopa vrtjele u pozadini na velikom platnu. Stvorene od raznih šarenih geometrijskih likova i tijela, sličica, šara i Bubimirovski nemirnih monokromatskih vijuga. Dinamiku u pjesmama zadržavaju pomalo karamelizirajući je – počevši tvrdo, žestoko i snažno, a onda gusto i meko ubacivši bajkovito pričanje (Slučaj). Zvjezdano se igraju efektima i elektrizirajućim shredanjem na gitari. Znaju da im je bilo daleko, ali čule su da nešto viče, tonovima kao da se igraju lovice. Zatvorim oči na uvod pjesme 4352 i vidim ljeskanje sunčanih ljudi na vjetru, osjećam trnce uzrokovane zadahom ženskog pomalo Chris Martinovskog propuhanog vokala. Na početku takav, razvitkom pjesme osnažuje se nabijenim akordima i tonovima sličnima uvodu Monkeyjevske Old yellow bricks. Tijela su zavibrirala na onu s kojom su nam se najviše željele približiti (Želim te upoznati), a sve su rasplesale žestoke i epileptične Ton i broj i Nova, najnovija. Ugodno paranje bubnjića ove snažne, kraut – post žene održale su do kraja svoje glazbene poslastice.

Mistična, nastupom skromna, iskazom i glazbom zanimljiva Rykarda

U istom tonu nastavilo je i iznenađenje večeri – samoprozvana rock noir diva iz San Francisca – Rykarda Parasol. Izgleda kao moderna verzija Snjeguljice, pomalo Tim Burtonovska, odjevena u crnu haljinicu, kričave crvene najlonke i Gatsbyevskim vintage povezom za kosu. “Hey y’all”,  pozdravila je jednostavno, zahvalila bendu “Jen” na uvodu u njihovu svirku i vrlo malo progovorila do kraja koncerta. Nije ni trebala. Interakcija s publikom ostvarena je njenim dubokim, probadajućim Caveovskim vokalom. Fokusirana na jednu točku kad pjeva, tu i tamo pogledom šarajući publiku. Odiše glasovnim umorom, ali onim dobrim, del Reyovskim. Južnjački zavlači i vokalom stvara oblake dima i miris alkohola. Postaje ranjiva, ali ljuta i slogove svakog stiha para vriskom, stvarajući efekt snažnog deranja papira. Pedala bubnjeva kao da dočarava kucanje ranjenog srca.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

 

Rykarda je na trenutke vještičja, vokalno i tekstualno podsjećajući na glazbene “veterane” Nicka Cavea, PJ Harvey, Nico and The Velvet Underground i Johnnyija Casha. Njena boja vokala sliči onoj Taylor Momsen, a stav – drzak, odriješit, ljut i neobično zavodljiv je kao onaj Courtney Love.

Mračna, iskrena, melankolična, oštra i cinična Rykarda je zadovoljila zagrebačku publiku. U jednom trenu netko joj vikne: “GO MENTAL!”, a ona se zavodljivo, pomalo psihopatski nasmije, počne svirati uvod na akustičnoj gitari i na mikrofon šapne “I already did darling.”

(Visited 136 times, 1 visits today)

Komentari