Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Izvještaj: Moćne žene u Močvari – ŽEN i Rykarda Parasol

10.05.2014. Lucija Jakelić
Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

Močvara je u četvrtak poprimila ljubičasto – plavu, žestoku boju ugostivši nekoliko žena koje su agresivno začarale i očarale publiku. Upravo je agresiva prevladavala na cijelom koncertu, prvotno smještena u moje stisnute šake i cupkanje stopala zbog kašnjenja koncerta od četrdesetak minuta.

Pozitivna psihodelična agresija

No, već prvim zvucima repertoara zagrebačkog ženskog kreativnog audio-kolektiva ŽEN, raspršila se kao pozitivna agresija koja nam se prenijela sa pozornice. Iako na prvu maštajuće i nježne dolaskom na pozornicu, djevojke su učinile Močvaru vibrirajućim epicentrom. Poručile su nam da ne žele biti robovi, minimalistički odjevene u ruho eksperimentalnog popa i raskrhanih stihova. Snažne i sirove, glazbu stvaraju efektnim, jezivim delayom, snažnim bubnjevima i basom te različitim psihodeličnim efektima. Vokali se miješaju u višeglasja, a melodija je upotpunjena vizualnim kreacijama koje su se poput kaleidoskopa vrtjele u pozadini na velikom platnu. Stvorene od raznih šarenih geometrijskih likova i tijela, sličica, šara i Bubimirovski nemirnih monokromatskih vijuga. Dinamiku u pjesmama zadržavaju pomalo karamelizirajući je – počevši tvrdo, žestoko i snažno, a onda gusto i meko ubacivši bajkovito pričanje (Slučaj). Zvjezdano se igraju efektima i elektrizirajućim shredanjem na gitari. Znaju da im je bilo daleko, ali čule su da nešto viče, tonovima kao da se igraju lovice. Zatvorim oči na uvod pjesme 4352 i vidim ljeskanje sunčanih ljudi na vjetru, osjećam trnce uzrokovane zadahom ženskog pomalo Chris Martinovskog propuhanog vokala. Na početku takav, razvitkom pjesme osnažuje se nabijenim akordima i tonovima sličnima uvodu Monkeyjevske Old yellow bricks. Tijela su zavibrirala na onu s kojom su nam se najviše željele približiti (Želim te upoznati), a sve su rasplesale žestoke i epileptične Ton i broj i Nova, najnovija. Ugodno paranje bubnjića ove snažne, kraut – post žene održale su do kraja svoje glazbene poslastice.

Mistična, nastupom skromna, iskazom i glazbom zanimljiva Rykarda

U istom tonu nastavilo je i iznenađenje večeri – samoprozvana rock noir diva iz San Francisca – Rykarda Parasol. Izgleda kao moderna verzija Snjeguljice, pomalo Tim Burtonovska, odjevena u crnu haljinicu, kričave crvene najlonke i Gatsbyevskim vintage povezom za kosu. “Hey y’all”,  pozdravila je jednostavno, zahvalila bendu “Jen” na uvodu u njihovu svirku i vrlo malo progovorila do kraja koncerta. Nije ni trebala. Interakcija s publikom ostvarena je njenim dubokim, probadajućim Caveovskim vokalom. Fokusirana na jednu točku kad pjeva, tu i tamo pogledom šarajući publiku. Odiše glasovnim umorom, ali onim dobrim, del Reyovskim. Južnjački zavlači i vokalom stvara oblake dima i miris alkohola. Postaje ranjiva, ali ljuta i slogove svakog stiha para vriskom, stvarajući efekt snažnog deranja papira. Pedala bubnjeva kao da dočarava kucanje ranjenog srca.

Foto: Ziher.hr

Foto: Ziher.hr

 

Rykarda je na trenutke vještičja, vokalno i tekstualno podsjećajući na glazbene “veterane” Nicka Cavea, PJ Harvey, Nico and The Velvet Underground i Johnnyija Casha. Njena boja vokala sliči onoj Taylor Momsen, a stav – drzak, odriješit, ljut i neobično zavodljiv je kao onaj Courtney Love.

Mračna, iskrena, melankolična, oštra i cinična Rykarda je zadovoljila zagrebačku publiku. U jednom trenu netko joj vikne: “GO MENTAL!”, a ona se zavodljivo, pomalo psihopatski nasmije, počne svirati uvod na akustičnoj gitari i na mikrofon šapne “I already did darling.”

(Visited 109 times, 1 visits today)

Komentari