Istaknuto
16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

06.09.2018.

Na jednom mjestu okupili smo najzanimljivije koncerte koji nas ove jeseni očekuju u Zagrebu i Rijeci. Pred nama je sjajna jesen koju će obilježiti Deafheaven, God Is An Astronaut, Editors, Jethro Tull, Mudhoney, ali i brojni domaći izvođači.

Vizart

Izvještaj – Okrugli stol: Borba za očuvanje kulturne baštine još traje

10.05.2014. Jelena Kovačev
Foto: Facebook

Foto: Facebook

U sklopu festivala tolerancije – JFF Zagreb održano je predavanje potaknuto hitom Roberta Edsela „The Monuments Men“ i istoimenog hollywoodskog filma koji se bave temom otuđenja umjetnina za vrijeme rata, pitanjima porijekla u raznim privatnim kolekcijama i muzejskim zbirkama, a pogotovo ljudima koju su nesebično riskirali svoj život i sudjelovali u spašavanju baštine.

Okrugli stol ugostio je hrvatske intelektualce koji su u tom području  imali što reći kao i o situaciji s umjetninama u Hrvatskoj. Odred za baštinu (u hrvatskom prijevodu) sastojao se od tristotinjak  zaljubljenika u umjetnost koji su krenuli u akciju spašavanja umjetnina tijekom Drugog svjetskog rata. Što je Odred napravio za Hrvatsku rekla je Antonija Mlikota, povjesničarka umjetnosti uzevši za primjer Zadar, u kojem je za vrijeme talijanske okupacije odnesena cijela pokretna imovina sv. Donata u Italiju i od tada nije vraćena. Zahvaljujući informacijama sakupljenim od strane Odreda za baštinu moglo bi se dovesti u pitanje polaganja prava Italije na umjetničko blago Zadra.

Seid Serdarević iz nakladničke kuće Fraktura naglasio je da su za knjigu Odred za baštinu (Monuments men) oni prvi kupili prava i odao informaciju da je sam autor prije bio vlasnik naftne kompanije koju je prodao i preselio se u Firencu kako bi posvetio više vremena umjetnosti.  Sudionici su se dotakli i povrata umjetnina u Domovinskom ratu, kao i današnje situacije u Hrvatskoj. Istaknuli su da su uvijek postojali ljudi koji su se borili za očuvanje ljepote usprkos svim opasnostima koje su tada postojale. Danas postoji drugi problem – kako smoći novca da se očuva ovo što imamo. Jedan kolekcionar iz publike napomenuo je da postoji veliki sraz kapitala i umjetnina,  da bi se institucije trebale više angažirati što se tiče očuvanja narodnoga blaga. Ovo predavanje otvorilo je mnogo pitanja i sama njegova svrha bila je osvijestiti važnost očuvanja umjetnina, ali  i naglasiti besmisao rata.

(Visited 69 times, 1 visits today)

Komentari