Istaknuto
20.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi glasanjem odaberite svog favorita.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

Glazba

Izvještaj: otvoren 5. ZG JAM nastupom sjajnih jazz vokalistica

02.04.2014. Romana PavlišaVrijeme čitanja: 3 minute
jam

Foto: facebook.com

U Vip clubu u centru Zagreba sinoć se održalo otvorenje 5. ZG JAMA uz prigodan koncert i otvorenje izložbe fotografija koje prikazuju atmosferu od prethodnih godina. Impresivan je broj događaja predviđenih za travanj, čak više od 50 njih, a sve je započelo sinoćnjim koncertom hrvatskih sjajnih jazz vokalistica Maje Savić, Valerije Nikolovske, Lele Kaplowitz i Zdenke Kovačiček.

pjevacice

Foto: facebook.com/fotomontaža

Da, travanj je doista mjesec jazza u Zagrebu, a svaki utorak bit će posvećen upravo girl-poweru i prepušten vokalisticama koje će, baš kao i sinoć, publici prezentirati bogatstvo hrvatske, uglavnom ženske vokalne jazz izvedbe.

Jučerašnji koncert otvorila je Maja Savić, pjevačica koja je zaslužna za organizaciju i promociju velikog broja jazz koncerata i radionica koje se u Zagrebu održavaju tijekom cijele godine. Izvela je četiri skladbe, od kojih je široj publici vjerojatno najpoznatija Take five Paula Desmonda iz 1959. Nakon svoje izvedbe, mikrofon je prepustila Valeriji Nikolovskoj koja nimalo nije iznenadila standardno vrhunskom i energičnom izvedbom. Publika je najbolje reagirala na standard Yesterdays u kojem je Valerija improvizaciju dovela do vrhunca, glasom i rukama oponašajući trubu i izvodeći kratak, ali impresivan solo. Kako bi se vokalistica osjećala sigurno i istovremeno slobodno, potrebna je povezanost i komunikacija s glazbenicima koji ju prate, a to se sinoć veoma dobro moglo osjetiti zahvaljujući vrhunskim instrumentalistima koje često možemo vidjeti na lokalnim jam sessionima ili svirkama. Tako su se u solažama izmjenjivali Joe Pandur na gitari, Viktor Lipić na klaviru, Zvonimir Šestak na kontrabasu i Borko Rupena na bubnjevima. Valerija je moćnim vokalom i istovremeno nježnom i emotivnom, ali i snažnom i samouvjerenom izvedbom omogućila zagrebačkoj publici da uživa u svakoj noti. Nakon što je iznijela svoj vješto pripremljen repertoar, na pozornicu je pozvala Lelu Kaplowitz, pjevačicu poznatu prvenstveno po improvizacijama, jakom vokalu i velikom rasponu glasa. Lelu je jednostavno užitak gledati na pozornici gdje, osim različitim bojama tonova, upravo spontanim pokretima i uvijek širokim osmijehom dočarava svaki ton i ritmičku figuru. Tako je iznimno znanje i vještinu pokazala izmjenjujući se u solu s Borkom Rupenom, a njihova jeigra bila dovoljna za donošenje zaključka kako se isplati posjećivati jazz koncerte hrvatskih glazbenika. Nakon što je zasluženo bila nagrađena velikim pljeskom, Lela je na pozornicu pozvala divu koju su svi već nestrpljivo čekali – Zdenku Kovačiček te su u duetu izvele All right, okay, you win. Kako Zdenka u kazalištu Komedija utjelovljuje Ellu Fitzgerald u predstavi Ella i Marilyn, sinoćnji blok odlučila je posvetiti, prema njezinim riječima, najvećoj divi svjetske jazz scene i njenom vlastitom idolu. Zdenkine vokalne i improvizacijske sposobnosti ne treba posebno naglašavati s obzirom na to da je veteranka hrvatske, pomalo alternativne glazbene scene gdje uvijek  hrabro prihvaća najteže uloge i nevjerojatno uspješno se s njima nosi (sjetimo se samo Janis Joplin).

Kraj programa završio je riječima Maje Savić koja je najavila mali poklon kao iznenađenje svima koji su došli na otvaranje ZG JAMA i na još jednu Jazzarellu. Sve četiri pjevačice vratile su se na pozornicu i u vokalnom kvartetu izvele Centerpiece, swingerski standard koji je publiku u Vipu podigao na noge i u vedrom tonu zatvorio prvi koncert u jednom, na sreću, velikom nizu koji slijedi.

S obzirom na to da je jazz proces kojem nema kraja i posjeduje energiju koja svakodnevno spaja ljude, svojom slobodom i duhovnošću može postati soundtrack baš svačijeg života. Uvjerite se u to ovog mjeseca jer sljedeći koncerti su već večeras: Vjekoslav Crljen Trio u Mojo baru, Bop Syndicate u Saxu i Satelliti u KSETU.

(Visited 96 times, 2 visits today)

Komentari