Istaknuto
20.01.2017.

Osvrnemo li se na prethodnu izložbenu 2016. godinu, možemo biti prilično zadovoljni. U našoj metropoli imali smo priliku vidjeti izložbe najrazličitijeg karaktera i opsega koje su uključivale značajna umjetnička imena i vrlo dobro osmišljene kustoske koncepcije. Sudeći prema dosad objavljenom rasporedu najvećih zagrebačkih muzeja, očekuje nas vrlo uzbudljiva izlagačka sezona i u 2017. godini.

18.01.2017.

Sinoć je u Galeriji Prsten otvorena izložba slavnog njemačkog umjetnika Antona Högera pod nazivom ”Ravnoteža”. Höger je pripadnik bečke škole fantastičnog realizma koja je prepoznatljiva po nestvarnim, sanjarskim motivima u raskošnome stilu manirizma, razrađenoj tehnici starih talijanskih i nizozemskih majstora. Ovom prilikom umjetnik izlaže svojih četrdesetak radova nastalih od 2003. godine pa sve do danas.

Glazba

Izvještaj – Paradise Lost: Publika odlično prihvatila ovogodišnji „The Plague Within“

29.10.2015. Luka SinkovićFoto: Helena Kezerić / Ziher.hr

Oduvijek sam se divio bendovima koji se nisu ustručavali eksperimentirati, pa čak i mijenjati kompletan glazbeni izričaj iz albuma u album. U utorak smo svjedočili trećem gostovanju benda koji je to činio vrlo često – od samih početaka i kreacije death/doom žanra, pa kroz nekoliko albuma zbog kojih ih svojata kompletna goth metal scena te nekoliko izleta u synthpop i electronic rock, Paradise Lost vratio se staroj filozofiji i konačno nakon dužeg vremena napravio glazbeno teži album naslovljen „The Plague Within“.

Foto: Luka SInković / Ziher.hr

Foto: Luka SInković / Ziher.hr

Prije njih nastupio je Lucifer. Nažalost, na pozornici se nije materijalizirao nečastivi, već jedan vrlo prosječan bend pretjeranog imena, koje vjerojatno nosi još desetak metal bendova. Bend je nastao nakon što se raspao The Oath, matični bend pjevačice Johanne Sadonis, s kojom nastupaju Andrew Prestridge – bivši session bubnjar The Oatha, Gaz Jennings – gitarist legendarnog benda Cathedral i basist Dino Gollnick. Inače u izvještajima baš i ne predstavljam previše članove benda, međutim sam me se nastup toliko ne-dojmio da doslovno nemam što za napisati. Čak niti negativne stvari. Riječ je o brutalnom mediokritetu iz kojeg iskaču jedino vrlo dobra gitara, koja zna oduševiti pokojom idejom, ali i ženski vokal koji je konstantno prisutan i koji bi mogao biti dobar da je umjeren i da ne pretjeruje.

Već se za vrijeme trajanja koncerta predgrupe počela stvarati gužva. Ne pričamo ovdje o ogromnim masama ljudi, međutim naviknuti ste u Vintage Industrial Baru imati prostora – u utorak je bio pun. Također, drago mi je da se razbio neki kontinuitet održavanja ovakvih gigova u ogromnim halama. Zadnji put su, za vrijeme „Tragic Idol“ turneje, nastupili u Pogonu Jedinstvo. Vjerujem da ga ovaj koncert jede po prisnosti, a potom induktivno i po svemu drugome. Klupska atmosfera niskih stropova nešto je što vam ni savršena kvaliteta zvuka ne može priuštiti.

Foto: Helena Kezerić / Ziher.hr

Foto: Helena Kezerić / Ziher.hr

Paradise Lost je, kao što sam i spomenuo, došao predstaviti novi album. Znao sam da je album dobar, no reakcija publike na predstavljanje albuma nakon par uvodnih pjesama bila je nešto što nikad do sad nisam vidio. Nick Holmes, vokal benda, doslovno je prisutne poslao na pivo objasnivši da će uslijediti nekolicina novih stvari, pa da ne stoje ovdje ako im album ne odgovara. Masa je na to odgovorila vrlo pozitivno, što je Holmesa primoralo da ih upita sviđa li im se „The Plague Within“ – nikada nisam vidio bolju reakciju fanova na recentan rad benda.

Našlo se tu i prastarih hitova, primjerice Gothic s istoimenog albuma iz 91′ ili As I Die s albuma „Shades Of God“ (1992), za koju sam shvatio da je baš i ne vole, budući da ju je Holmes nazvao pop rock hitom, a tako je i izveo, bez growla, onako reda radi, jer mora biti na setlisti. Ista je stvar označila i kraj regularnog dijela koncerta, dok su na bisu izvedene još četiri, od kojih je posljednja vrlo melodična Say Just Words.

Foto: Helena Kezerić / Ziher.hr

Foto: Helena Kezerić / Ziher.hr

Ovakvim opuštenim nastupom, prepunim Holmesovog ironičnog humora koji je publiku zabavljao između pjesama, odličnim zvukom, ali i odličnom izvedbom benda kao cjeline, Paradise Lost potvrdio je uzvišeni status koji uživa u metal krugovima. Death/doom, goth ili synthpop ostati će samo nomenklature kojima se opisivao rad benda u pojedinom stadiju karijere, jer bend može odsvirati doslovno bilo što iz svog dvadesetsedmogodišnjeg opusa i napraviti smislen i koherentan koncert, bez osjećaja da je stil previše varirao. Palac gore jednim od istinskih legendi metala, ali i organizaciji koja je pokazala da je Vintage sasvim korektno mjesto za ugostiti bend ovakvog kalibra.

Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(2 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari