Istaknuto
24.04.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Svake srijede izdvajamo najzanimljivije domaće i regionalne singlove, a na vama je da odaberete svog favorita. Bacite uho i na našu preporuku stranih noviteta.

22.04.2019.

Vrijeme čitanja: 6 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U ožujku su nam kroz player prolazili Porto Morto, Pseća plaža, Killed a Fox, The Sepia Sisters, Bakterije, FNC Diverzant, Trophy Jump, From Another Mother i Svemir.

Glazba

Izvještaj – Porto Morto (Tvornica kulture): Vrhunac Porto Morta?

16.10.2017. Tin ĐudajekFoto: Ella Valentić / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Dugoočekivani veliki koncert Porto Morto u subotu, 14. listopada ispunio je veliki pogon Tvornice kulture. Pregrađen, no ipak veliki, i dupkom ispunjen. Ova činjenica i ovo naglo prebacivanje iz maloga u veliki prostor stoga ponajviše mogu posvjedočiti o broju fanova ovog zagrebačkog sastava i kvaliteti njihove glazbe, i to puno više od bilo čega što ću ja u sljedećim redovima napisati.

Iz prethodne rečenice dalo bi se zaključiti kako nisam pretjerano odušeljen koncertom i upravo to i jest slučaj. Porto Morto gledao sam već puno puta i to s istim repertoarom i moram reći da sam ih gledao u boljim izdanjima i na boljim koncertima. Promocija posljednjeg albuma u KSET-u bila im je čarobna, na Taboru su na užasno maloj improviziranoj pozornici na otvorenom zvučali odlično, dok su na ovogodišnjem INmusicu odradili svoj vjerojatno najbolji koncert koji se lako može svrstati među jedne od boljih na festivalu.

Neispunjena očekivanja

Sinoćnjem mi je koncertu nešto krucijalno nedostajalo. Nisam osjetio tu lakoću koja je inače bila početna premisa Porto Morta, a njihovi koncerti tehnički su veoma zahtjevnu glazbu upravo radi ove lakoće pretvarali u naizgled jednostavnu i prekrasno prohodnu. Ove lakoće sinoć je nedostajalo. Jako je moguće i veoma izgledno da su i mene pojela očekivanja, no zar sam i ja toliko lud ako od najvećeg koncerta benda u dosadašnjoj karijeri očekujem doista i najbolji koncert benda u karijeri?

Foto: Ella Valentić / Ziher.hr

Vrhunac Porto Morta

Koncert je kako se približavao kraju postajao tim bolji, a to ponajviše zato što su pjesme bez previše filozofiranja i nepotrebnih intermezza slijedile jedna drugu. Previše ovoga na početku uzrokovalo je pak da ti dijelovi ne zvuče željeno psihodelično, već naporno. Ovi su mi dijelovi i uništili par pjesama i jednu od mojih osobnih favorita, pjesmu Hrast. Sve ovo rezultiralo je za mene tek koncertom Porto Morta, a ne, THE koncertom Porto Morta.

Ipak, koncert je obilovao i lijepim momentima kao uostalom i svaki koncert Porto Morta. Bilo je tu zafrkancije, zezancije, bacanja CD-ova i fora. No je li ovo vrh Porto Morta? Zar oni ne mogu bolje, više?! Na koncert sam prvenstveno došao da mi dokažu da mogu, no ostao sam uvjeren u suprotno. Jedan koncert ne bi trebao reći o svemu i ja se iskreno nadam da je Porto Morto samo posrnuo te da će sljedeći koncerti ove veličine biti znatno profesionalniji i doslovno (a i metaforički) veći.

(Visited 428 times, 2 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(22 votes, average: 3.545 out of 5)

Komentari