Istaknuto
21.09.2018.

Uoči početka nove kazališne sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh, razgovarali smo s redateljem Bobom Jelčićem o jednoj od najboljih prošlosezonskih predstava, njegovom autorskom projektu "Govori glasnije!".

16.09.2018.

Novi ravnatelj zagrebačke Opere prvi je stranac na tom mjestu od samostalnosti Hrvatske. Otkrio nam je na što će staviti naglasak u svom četverogodišnjem mandatu, ali i za koji nogometni klub navija te što mu je skriveni talent.

Knjige

Izvještaj – Promocija “Pjevača u noći” na domaćem terenu: Olja Savičević Ivančević ponovno u Bookvici

22.01.2017. Dario DunatovFoto: facebook.com/quasimodoklub

Prepuni splitski klub Quasimodo i ovog je četvrtka pokazao da domaća publika žeđa za kvalitetnim književnim naslovima i suvremenim autorima domaće scene. Šest godina nakon velike uspješnice Adio kauboju, mediteranskog vesterna koji je zaživio i na kazališnim daskama, Olja Savičević Ivančević ovom je prilikom posjetila kultnu Bookvicu u sklopu promocije svom novog romana Pjevač u noći.

Ljubav bez ciničkog odmaka

Prije standardnog programa ovom prilikom, s malim zakašnjenjem, primila je nagradu publike Libar za vajk s pulskog Sajma knjiga. Nije tajna da se publika (ali i kritika) i Olja vole javno. To je bila plodna podloga i ove književne večeri.

U osvrtu na svoj novi roman Olja Savičević Ivančević istaknula je kako se radi o isključivo ljubavnom, nežanrovskom djelu u kojem se ljubav tretira bez podsmijeha i bez ciničkog odmaka, suprotno navici vidljivoj u javnom i umjetničkom diskursu. Na taj način suprotstavlja se banalizacija ljubavi u njenoj potrošnoj varijanti s onim klasičnim poetskim pristupom kojem Olja svakako pripada. Sjajna spisateljica i naizgled sramežljiva govornica podigla je ovu tezu na jedan viši nivo kazavši kako marginalizacija ljubavi u društvu, razgovorima i umjetnosti neminovno vodi do marginalizacije ljubavi u životu. Onda gdje cinizam ugazi ljubav ne raste.

Umjetnost na gradskoj periferiji

Više je puta istaknula kako kroz pisanje proze ne može pobjeći od pjesničkih korijena i kako su njene rečenice zapravo pjesme u prozi. Publika na Bookvici, ako do sada nije bila upoznata s njenim stilom, mogla je dobiti uvid u njega kroz nekoliko odlomaka koje je autorica podijelila s prisutnima. Zanimljiva su bila i autoričina promišljanja o premještanju umjetničkog srca Splita s centra grada na kvartove udaljene od njega, što je izravna posljedica nekontrolirane turistifikacije usmjerene profitu i privatnim interesima. Upravo na tim ulicama autorica je smjestila svoju ljubavnu priču koja u sebi sadrži brojne društvene, filozofske i umjetničke reference.

Možemo zaključiti kako usprkos suvremenom cinizmu i na periferiju presađenom srcu grada, umjetnosti i ljubav nalaze pore kroz koje izlaze na površinu, a jedna od njih je i ova vrijedna knjiga.

Gošća iznenađenja na Bookvici bila je spisateljica Tanja Mravak koja je u svom viđenju romana naglasak stavila upravo na upotrebu jezika ishvalivši autoričin poetični stil smatrajući ga autentičnim i neusporedivim s jezikom nekih drugih (domaćih) autora. Na Bookvici je prisustvovao i nakladnik Ivan Sršen koji je istakao kako roman funkcionira na više razina i predstavlja zbir snažnih poruka univerzalnog glasa.

(Visited 96 times, 1 visits today)

Komentari