Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Izvještaj: Psihodelična večer uz opuštene The Magic Castles i Lolacoaster

14.09.2015. Jan Vukasović
Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 2 minute

Sinoć je zagrebački Klub bio pod opsadom američkih psihodeličara The Magic Castles uz potporu domaćih alt. rockera iz benda Lolacoaster. The Magic Castles pripadaju velikoj obitelji modernih psych rockera iz diskografske kuće u vlasništvu Antona Newcombea, osnivača velikih The Brian Jonestown Massacre, s kojima su izdali split EP izdan posebno za Record Store Day prošle godine.

Večer su otvorili domaći Lolacoaster svojim rockom inspiriranim noir filmovima, što se, barem po onome kako su zvučali, i nije moglo zaključiti ako to niste negdje pročitali. Momci i djevojka za sada iza sebe imaju jedan nastup kao Lolacoaster, no po viđenom se to ne da zaključiti, osim možda u trenucima nervoze kod pjevačice Julije Savić. Sam zvuk benda, na momente podosta žestok, vrti se oko solidnih, ali ne i pretjerano zanimljivih gitarskih dionica i vokala pjevačice koji je nekako ostao u pozadini. Usprkos činjenici da Julija ima dobre vokalne sposobnosti, uživo to i nije moglo doći do izražaja zbog gore navedenog problema, ali i činjenice da pomalo pati od svima poznatog sindroma balkanskog izgovora engleskog jezika. Veliku pohvalu zaslužuje ritam sekcija benda, posebice bubnjar Nikola Švenda koji je uspješno nadomještao neke pomalo dosadnjikave dionice odsvirane na gitari. Izvodili su svoje autorske pjesme uz obradu elektroprogresivnog rock benda Archive. Tek se na toj obradi vidjela eventualna Julijina vokalna raskoš, inače utopljena u moru distorzije i činela. Za kraj su izveli jednu pjesmu bez pjevačice i još malo pokazali svoje tehničke mogućnosti, što je bilo umjereno zabavno. Lolacoaster su sinoć očito imali nekih problema, ali s obzirom na činjenicu da su potpuno nov bend na našoj maloj sceni, to im se može i treba oprostiti uz nadu za eventualni daljnji napredak benda te skupljanje iskustva na još pokojem nastupu.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

The Magic Castles su prvom odsviranom stvari jasno pokazali gdje se nalaze korijeni njihovog zvuka, a to su kolege iz The Brian Jonestown Massacre. Sanjive i lepršave melodije stvorile su sasvim ugodnu atmosferu u mračnom prostoru kluba te se u prvim redovima pojavilo nekoliko raspoloženih plesača. Kombinacija dvije gitare i standardne ritam sekcije dodatno je pojačana suptilnim klavijaturama koje su odlično poslužile za popunjavanje nešto praznijeg zvuka na stvarima veselijeg i opuštenijeg karaktera. Umjerenost je definitivno jedna od značajki ovog benda, ništa se nije previše isticalo, nije bilo režećih solaža ili agresivnih bubnjeva, svaki instrument, uključujući i vokal, služio je popunjavanju cjelokupnog zvuka što je zaista lijepo vidjeti, posebice kada se radi o žanru psihodeličnog rocka u kojem se često zna dogoditi da gitara vodi cijeli bend beskonačnim soliranjem. Osim pjesama sa prijašnjih izdanja, odsvirali su i neke nove stvari, a frontmen je bio odlično raspoložen za vrijeme nastupa i rado komunicirao i šalio se s okupljenom publikom, koje, budimo realni, i nije bilo baš puno. Nakon numera nešto lakšeg karaktera, momci su se bacili u nešto glasnije i zanimljivije vode poigravajući se instrumentalima te se puno više uživili u ionako kvalitetno odrađeni nastup. Sve u svemu, bila je to još jedna vrlo ugodno provedena večer u Klubu na samom početku sezone, a The Magic Castles su opravdali svoj status kolega Antona Newcombea i velikog društva psihodeličara okupljenog oko njegove persone.


(Visited 226 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(1 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari