Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Izvještaj – Punčke i ###: Distorzije na slavonski

19.04.2015. Zrinka Kunić
[Punčke] Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr

Tmurna subota iza nas bila je kao stvorena za ostati doma, izvući zimske vunene čarape iz dubine ormara u koji smo ih s gnušanjem bacili nakon par ljetnih i sunčanih dana te gledati film ili s pristojne razdaljine imati staring contest sa skriptama za taj kolokvij u utorak. Ipak, neki su odlučili pokazati srednjaka fujkastoj suboti i krenuti put Tvornice. Neki, ne svi. Pregrađeni Veliki pogon već je na početku dao naslutiti da će ostati poluprazan, redova nije bilo prije službenog otvaranja ulaza, cijela je atmosfera bila u tonu dana na izmaku.

### ili dR:dR:dR ili ‘ljestveljestveljestve’ ili tri brza trzaja po gitari ili ‘oni Sisčani’ ili bend koji se ne može heštegirati. Kako god se oni zvali, interpretacije su brojne, a nomina sunt odiosa, svojim su distorzijama stvorili vibracije u pivama čak i pristojno ispunjenog Velikog pogona i u pola sata svirke pokazali da je sisačka industrija možda u totalnom rasulu, ali da rafinerija rocka definitivno neće tako skoro otići u stečaj. Ono što oni sviraju moglo bi se nazvati melodični noise, na dvije gitare i bubnjevima stvaraju tu buku u njenoj pravoj punini (op.a. na kraju cijele večeri, kada smo krenuli prema kućama, nebo je bilo vedro. Ne isključujem mogućnost da su ### i Punčke svojim svirkama rastjerali oblake). Tek nakon nekoliko stvari njihova je bučna svirka bila obogaćena i zvukom bas gitare, dobivši dodatni elan da svojom žustrom svirkom protresu prostor koncertne dvorane. S obzirom na to, održali su i više nego energičan nastup, a uvjerena sam da ćemo još čuti za njih – možda kada budu nastupali negdje vani jer bojim se da u Hrvatska jednostavno nije adekvatno tržište za njih. A imaju i bliski primjer sugrađana iz The Bambi Molestersa koji su, također u fahu instrumentalne muzike, svoje tržište pronašli vani prije nego što ih je itko počeo dovoljno cijeniti u njihovom dvorištu.

[###] Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

[###] Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Nakon zagrijavanja uz ###, ljudstvo Tvornice već se standardno povuklo na puš-pauzu, ali Veliki pogon nije se punio pridošlicama koje nemaju naviku podržati i predgrupu već dolaze kao engleska kraljica na koncert, sa stavom “kaj ste svi došli tak rano, e”. Obistinilo se očito. Tek se neznatno popunio prostor kada su djevojke iz Vinkovaca/Novske stupile na pozornicu. Došle su s misijom da pokažu što je za njih rock. I uspjele su. Svaki put iznova Lucija pokazuje da je utjelovljenje rocka sa svim njegovim klišejima i stereotipima, Ruby uspjeva nakon par pjesama pomaknuti bubanj s mjesta, a Anja, iako naočigled mirna i staložena, proživljava tu bujicu u sebi i katalizira je kroz bas. A propos basa, on je sinoć mogao biti i glasniji, pa makar nam se ispremiješali unutarnji organi od vibracija. Jer to je rock’n’roll. S druge pak strane, velika pohvala za rasvjetu koja je savršeno osvjetljavala Lucijine grimase koje su sada već postale njen zaštitni znak. Sve je kod Punčki teatralno, a ima nešto strašno zabavno u tome, nešto neopisivo privlačno, jednostavno ne skidate pogled s pozornice da nešto ne propustite.

[Punčke] Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

[Punčke] Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Iako su kasnije veliki znalci u kontemplacijama s pivom i cigaretom u ruci konstatirali da su gitara i bas trebali biti jači, Punčke su uspjele i ovako ‘napola uštekane’ isisati svu energiju iz prostora i pretvoriti je u vibracije. Iako same ne vole da se na njih gleda kao na ženski bend, sinoć je ta sintagma imala pozitivan predznak jer takvu rokačinu, luđačke krikove i bivanje na svim dijelovima pozornice, što na nogama, što na koljenima, ponekad može samo žena. Rispekt sestre, kapa do poda. Nakon sat i nešto sitno svirke, na bisu su izvele svoj najveći hit, a uz Petru Pan (čije smo stihove sasvim prigodno sinoć preobličili u “piti sretan to je najbolje-e, piti sretan”), servirale su nam i najvažniji obrok u danu – Doručak. S doručkom su i završile, pozvale sve prisutne na slavonsku feštu u mali pogon (dosta dobar spin jer svi smo očekivali plate kulena i seke mu također).

Presjekle su svoju kratku, ali intenzivnu karijeru na pola pa smo sinoć uživali u numerama s njihovog prvog albuma “Sunčano s povremenom naoblakom” te EP-jeva “Robot koji hekla” i “Mehanizmi obrane” te prvom zagrebačkom live izvođenju Oceana, singla koji su izbacile prije osječkog Tuluma, a koji najavljuje drugi album koji bi svjetlo dana trebao ugledati ove godine. Iako na prvi pogled koncert bez povoda (novi album nije još izašao, a djevojke su u zadnje vrijeme doista mnogo nastupale po Hrvatskoj pa ih se publika možda malo i zasitila), žao mi je što njihov prvi samostalni koncert u Velikom pogonu nije dovukao više ljudi jer bend koji je u protekle dvije godine (a to nije puno vremena) nastupao po pozornicama najvećih regionalnih festivala i lomio žice prije velikana kao što su Queens of the Stone Age, svakako zaslužuju veći broj znatiželjnika.


Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

(Visited 438 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(7 votes, average: 3.714 out of 5)

Komentari