Istaknuto
18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Po završetku svakog mjeseca primit ćemo se posla i skupit ćemo nedavno izašle albume koje smo slušali na jedno mjesto. U veljači su nam kroz player prolazili Šumovi protiv Valova, Paul The Walrus, Stephany Stefan, Crvi, Akademija, Die Zoone, S kim ja radim i Kojoti.

18.03.2019.

Vrijeme čitanja: 2 minute Pogledajte koja se tri naslova kriju u ovotjednoj preporuci tjedna i odaberite jedan koji želite da postane vaš!

Glazba

Izvještaj: Radio Student proslavio 18. rođendan uz Žen, Šumski, VVhile i Analenu

16.12.2014. Marta LučićVrijeme čitanja: 4 minute
Foto: facebook.com / Radio Student

Foto: facebook.com / Radio Student

Radio Student je postao punoljetan, a to nam još od listopada govori nevjerojatan broj koncerata za audiofile probranog nekomercijalnog ukusa, uključujući raznolike bendove počevši od već etabliranih domaćih, nekih svježe iščekivanih, ali i izvrsnih stranih izvođača. Radio poznat svima po nevjerojatnoj, istančanoj raznolikosti, i to ne samo glazbenog programa, ostao je vjeran i prepoznatljiv nakon skoro dva desetljeća postojanja. U tom štihu je i sam središnji i dugoočekivani koncert punoljetnosti u Močvari napravljen s presjekom bendova s kultnim statusom, ali i onih koji se istom opasno približavaju. Između i nakon koncerata su se za glazbu pobrinuli prepoznatljivi DJ-evi već uhodani svakodnevnim glazbenim odabirom na 100,5 MHz – Ivan Krželj, Peki Pele, Dj Gospa, Mile, Nodef i Bronco Boobalooga.

Foto: facebook.com /Radio Student

Foto: facebook.com /Radio Student

Bogati koncertni program popunjen nastupima čak četiri benda započeo je poprilično kasno, ali i dalje u najavljenih 22 sata. Koncert otvara audio-vizualni kolektiv Žen (službeni miljenik ne samo dobrog dijela zagrebačke publike, nego i samog radija), koji se koncertom u Močvari vraća Zagrebu nakon duže turneje. Djevojke su dočekale publiku u štihu Tanjinih uvijek inspirativnih VJ animacija, koje su se poglavito dobro iskazale na velikom platnu pozornice u Močvari.

Bend je zvučao sigurno, uvježbano, dok nas je bogatsvo post rock melankolije kombinirane s math rockom podsjetilo koliko je Žen izvrstan kolektiv, radilo se to o instrumentalnijim pjesmama ili o onim više okrenutim zanimljivim refleksivnim tekstovima. Iako mi je osobno nedostajala najdraža pjesma meni nepoznatog naziva (moja mačka, tvoj je pas), standardno izvrsna je, između ostalih bila, Slučaj br. 3583. Uz poneke novije stvari s nadolazećeg albuma koji nam vrijedno spremaju, mnoge već poznate pjesme iznenadile su u osviježenom koncertno-rođendanskom aranžmanu. Nakon što su cure simpatično zaključile nastup osobnom čestitkom punoljetnom slavljeniku (Sretan Rožendan!), u akciju kreće kultni Šumski.

Ekscentrični veterani zagrebačke underground scene osnovani su davne 1991. godine, i moram priznati da je ovo  bio prvi put da sam ih čula uživo, što ću, nadam se, uskoro moći ponoviti. Publika je s oduševljenjem, iako još malo uljuljana u Ženov noise, reagirala na plesnu i veselu atmosferu koju je ubrzo ‘nametnuo’ Šumski (trojac). Iako se radi o već uhodanim veteranima, žanrovskim igrama zabavljali su i mlađu i stariju publiku. Od trenutaka kada je glazba mamila na plemenski linđo, sve do ekstatičnog kolektivnog skakanja na hit s istoimenog albuma (često ‘on air’ na Studentu) Baba spava. Šumski je priredio pravi, ujedno neobični i složeni ‘show’.

Foto: facebook.com/ Radio Student

Foto: facebook.com/ Radio Student

Nakon kratke pauze, natrpane izvrsnosti programa, uslijedilo je ‘glazbeno čudo’ u obliku beogradskog dvojca VVhile. Od 2011. Stevan Ćirović na bubnjevima i vokalima te Andrija Spičanović na gitari i vokalima stvaraju kvalitetnu glazbu, sofisticirano urbano-europskog zvuka. Sami za sebe kažu da pružaju “pop zvuk zaliven punk rock energijom 80-ih, obojeni noise i shoegaze stavom.” Teško je opisati kompleksnost i potpunost bogatog zvuka obojenog elektronikom, šumovima pedala i nažalost slabo čujnih vokala. Definitivno se radi o bendu kojeg toplo preporučam, čak iako se ne osjećate dobro u žanrovskom određenju, jer pružaju nešto novo i svježe, nešto već prepoznato u krugovima afirmiranijih DIY bendova, ali i plodno tlo za karijeru ‘vani’.

Za ‘završni udarac’, kao neka vrsta boldane točke na slovu i, večer je zaključio bend Analena. Prkosno, žestoko i sa stavom koji je zasigurno prepoznatljiv i onima koji se, možda poput mene, ne pronalaze u ovakvoj glazbi. Anin scream vokal prepoznat je u probranoj masi uživljene publike koja je zajedno s bendom snažno pjevala stihove koje nisam mogla razabrati. Možda već zbog umora, jer je koncert započeo dosta kasno. Iako se radi o kvalitetnom bendu, nažalost je malo promijenio cijeli koncept tijeka setliste koncerata, inače izvrsno posložene. Na kraju krajeva, ipak su udarili pečat onoj svima poznatoj ‘glazba koja nije za svakoga’, međutim glazba za odabrane koji ju prihvate, koje pokreće već punih osamnaest godina.

Foto: facebook.com/ Radio Student

Foto: facebook.com/ Radio Student

Slavni studentski radio, kako svojim program, tako i rođendanskom proslavom izlazi iz okvira, pa tako nema razloga očajavanju jer se koncerti nastavljaju. U sklopu rođendanskog programa čekaju nas još izvrsni koncerti Seven That Spellsa u Tvornici (19. prosinca) i romantično-kantautorska kombinacija Laure Stevenson i The Marshmallow Notebooksa (21. prosinca) u sklopu Začarane Močvare.

(Visited 131 times, 1 visits today)

Komentari