Istaknuto
22.04.2018.

Iza imena Tyger Lamb stoji zagrebačka četvorka čiji je prvijenac "Born Into This" na putu. Album još nije vani, no mnoga vrata već su im otvorena. Upoznajte se s njima dok su još polu-anonimni i nepoznati, prije koncerta 3. svibnja u Vintage Industrial Baru.

13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

Glazba

Izvještaj – Randy Hansen: Totalno Hendrix

06.05.2015. Maja Duvnjak
Foto: Valentina Cetin

Gotovo pola stoljeća nakon smrti legendarnog gitarista Jimija Hendrixa, publika u zagrebačkom Vintage Industrial Baru počašćena je koncertom kojeg će dugo pamtiti. Te tople svibanjske večeri duh pokojne legende, inkarniran u liku i djelu Randyja Hansena, popeo se na stage s kojeg nije silazio više od dva i pol sata, osim da bi se bacio u publiku pri nevjerojatnoj izvedbi Foxy Lady. Randy Hensen doista je opravdao status najboljeg svjetskog Jimija 2 – poprilično mu je nalik (da je Jimi doživio te godine…), ima izrazito snažnu prisutnost na stageu, i vrhunski – doista vrhunski – svira gitaru.

“Isti Jimi,” čuli su se komentari, “jedino nije zapalio gitaru.” Kako i bi? Njegova “djevojka”, kao što je ispričao na stageu (na što je netko iz publike dobacio: is from Croatia?), već 74 godine svakodnevno dolazi na posao – i dodao, uz široki osmjeh – “That’s Croatia for you!” Šalu na stranu, Randy Hansen gitaru poznaje možda i bolje no vlastiti dlan. Izvedbe svih pjesama bile su obogaćene dugačkim solo instrumentalima, dijelove kojih je svirao zubima, bocom, rukavom, žonglirajući trzalicama i skačući po stageu, a pritom je cijelo vrijeme održavao vrhunsku kvalitetu svirke. Praćen svojim europskim bendom – basistom Ufom Walterom i bubnjarom Mannijem von Bohrom – karizmatični je izvođač publiku dugo držao u stanju kvalitetnog rock transa. Koncert je počeo i prije obećanih 10 sati i trajao sve do iza pola 1, nakon čega se Randy, odvalivši još dva bisa, nastavio družiti i fotografirati se s publikom.

Foto: Valentina Cetin

Foto: Valentina Cetin

Osim fizičke sličnosti, gitarističkih vještina i karizme, Hansen s Jimijem dijeli i vokalne atribute. Ima taj neki lijeni, duboki vokal s kojim savršeno skida sve Jimijeve stvari. Fer je reći kako u biografiji Randyja Hansena stoji da skidanje Jimija nije njegov jedini talent: energični, vješti gitarist radio je i autorsku glazbu za film Apocalypse Now, svirao s Kinksima te Stevie Ray Vaughanom… Ipak, na zagrebačkom koncertu ostao je vjeran liku i djelu čovjeka koji ga je, očito, na glazbenu karijeru inspirirao. A sviralo se stvarno svašta – od Jimijevih autorskih stvari tipa Purple Haze i The Wind Cries Mary, pa sve do njegovih izvedbi Hey Joe i All Along The Watchtower, koje se isto tako mogu smatrati njegovim autorskim djelima… Jer ne postoji bolja izvedba Hey Joe, štogod tko rekao.

U svakom slučaju, ne vjerujem kako je s tog koncerta itko otišao razočaran, pogotovo oni sretnici koji su uspjeli uhvatiti trzalice kojima je Randy šakom i kapom gađao publiku. Ako je i postojalo skepse kod zagriženijih Jimijevih fanova, koji su na početku koncerta stajali nakrivljenih glava i prekriženih ruku, tijekom koncerta moglo se vidjeti kako se skepsa topi, ruke se dižu, djevojke vrište i glave ljuljaju u ritmovima visoko naelektriziranog, fenomenalnog rocka. Bez obzira na to što se radi o tribute koncertu. Impresivno, Randy, impresivno. Dođi nam još koji put!

Foto: Valentina Cetin

Foto: Valentina Cetin


(Visited 164 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(4 votes, average: 4.500 out of 5)

Komentari