Istaknuto
13.04.2018.

The Gentleman novo je ime na našoj glazbenoj sceni, no osoba koja se skriva iza tog imena već je duže vrijeme poznata publici. Iza pseudonima krije se Marko Lucijan Hraščanec, školovani i talentirani glazbenik koji svoj istoimeni album prvijenac promovira 13. travnja u kazalištu Mala scena. Povodom toga saznali smo koliko je dugo radio na projektu The Gentleman, zašto album promovira u kazalištu i još mnogo toga.

02.04.2018.

Možda bi "Govori glasnije!" mogao biti "mega angažirani hrvatski politički teatar", ali Bobo Jelčić svjestan je stvarne moći kazališta pa zato sve pretvara u dobru satiru i radije se bavi svakodnevicom maloga čovjeka i njegovim malim-velikim problemima.

Glazba

Izvještaj: Rens Argoa i Pars Petrosa iz KSETa krenuli na put prema svemiru

06.04.2015. Helena Kezerić
Foto: Petra Kaić / Fotosekcija KSET

Foto: Petra Kaić / Fotosekcija KSET

Kako to izgleda kada Rens Argoa i Pars Petrosa ukrste gitare imali smo prilike čuti i vidjeti u Ksetu prošli petak. Odlična svirka dva veoma zanimljiva benda natjerala je nažalost samo najtvrdoglavije i najupornije glazbene entuzijaste na put prema Unskoj. Intimna atmosfera i ogromna količina pozitivne energije obilježili su petak iza nas.

Foto: Petra Kaić / Fotosekcija KSET

Foto: Petra Kaić / Fotosekcija KSET

Strogo su se držali objavljene satnice. Zagrebački Rens Argoa razbio je blijedi žamor, a putovanje na valovima glazbe moglo je početi. Skromna i simpatična trojka izvodila je stvari sa svoja dva albuma, s većim naglaskom na novijim materijalima. Projekcija svemira i apstraktnih linija savršeno se uklopila sa svjetlima i doziranom količinom dima, što je pridonijelo tome da na trenutke pomislim kako je i sam bend magična projekcija koncerta iz svemira. O konkretnim primjesama određenog glazbenog žanra nema govora, svako determiniranje vodilo bi k ograničavanju. Ono što se moglo iščitati iz glazbe Rens Argoe jest da su na njih utjecali žanrovi math i stoner rocka, bilo je tu i post rock elemenata umotanih u psihodelične vizije putovanja malenog broda po nemirnim morima. Izazvano oduševljenje u polupopunjenom prostoru KSETa glasna publika nije mogla sakriti, a osobno ne bi imala ništa protiv da je set lista bila dulja.

Foto: Petra Kaić / Fotosekcija KSET

Foto: Petra Kaić / Fotosekcija KSET

Pauza od petnaest i kusur minuta trebala je biti dovoljna da se neodlučna gomila iz parkića preseli u unutrašnjost, no to se baš i nije dogodilo. Pars Petrosa se penje na stage i kratkotrajnim trzajima daje naslutiti da nas čeka nešto posebno. Svirka je započela chantanjima koja su vodila na sam rub uzbrkanih valova. Iz pjesme u pjesmu publika se pomalo prorjeđivala što me iskreno rastužilo jer smatram da su zaslužili više pažnje, no samom bendu to nije nimalo zasmetalo. Maksimalno uživljeni i sretni slikali su glazbene pejzaže pred našim očima, vodili su nas u svoj čaroban svijet. Ovaj psihodelični rock and roll, koliko je god sam po sebi predivan, teško je slušljiv u petak navečer. Njihove pjesme savršeno bi poslužile za popunjavanje etera Radio Studenta u četiri ujutro i to zaista mislim na najbolji mogući način.

Scena nam je bogata kvalitetnim izvođačima, o tome već i vrapci na grani pjevaju, a sam event je to potvrdio. KSET je prošlog petka udomaćio dva perspektivna benda. U mojim očima se mlada Rens Argoa u cjeloukupnom dojmu uzdigla iznad iskusnije Pars Petrose. Žanrovski je sve to tu negdje, poveznice su vidljive, pa prevladavaju tek nijanse.

(Visited 374 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(20 votes, average: 4.650 out of 5)

Komentari