Istaknuto
05.12.2018.

I ove srijede stižu glazbeni noviteti. Glasujte za za najbolje singlove proteklog tjedna i pomaknite svog favorita na ljestvici.

03.12.2018.

Pažljivo pratite portal jer ćemo u člancima sakrivati najbogatije i najvrijednije nagrade do sada.

Glazba

Izvještaj – Sevdah Takht: Tvornica sevdaha Damira Imamovića

06.02.2015. Ziher.hr
Foto: ziher.hr

Foto: ziher.hr

U prepunom auditoriju Tvornice kulture sinoć, 5. veljače, bend Sevdah Takht Damira Imamovića održao je koncert. Bendu kojeg čini Damir Imamović iz Bosne i Hercegovine, Nenad Kovačić iz Hrvatske i Ivan Mihajlović iz Srbije ovo je drugi nastup u Zagrebu te ujedno i drugi u Tvornici kulture.

Iako je Zagreb ovio vjetar sa snijegom i temperatura ispod nule, Veliki pogon Tvornice ubrzo je postao dupkom pun. Velik broj zainteresiranih koji nisu imali unaprijed kupljenu kartu ostali su, nažalost, zakinuti za ovaj glazbeni događaj.

Koncert je započeo pjesmom Što te nema dragi da mi dođeš. Uz svaku sljedeću pjesmu uslijedila je pozadinska priča, uglavnom anegdota, kojom je Takht dao do znanja da sevdah uvijek ima neki izvor, ponekad i duboko ukorijenjen u povijesni kontekst. Tako se za sevdalinku Star se Ćurčić pomamio pretpostavlja da datira još iz 1875. godine kada se dedo Lutvaga oženio prelijepom djevojkom Almasom. Tko je god bio u Sarajevu morao je (ako ne i obići) sresti se s pojmom Svrzine kuće kao primjera stare sarajevske stambene arhitekture 17. stoljeća koja se nalazi upravo u Ćurčić mahali.

Kao himna slobodne ljubavi izvedena je pjesma Snijeg pade na behar na voće  te Meha majka luda oženila aludirajući na neokonzervatizam koji se veže nužno uz sevdah zadnjih desetak godina.  Puna dva sata Sevdah Takht “sevdisao” je zajedno s publikom dajući sevdahu neku novu dimenziju čemu je i uvelike pridonijela električna gitara Mihajlovića i tarbuke Kovačića koji su u solažama zaokružili cijeli nastup.

Kako je Imamović spomenuo prije izvođenja pjesme Djevojka je zelen bor savila, svatko tko se bavi sevdahom u jednom trenutku spozna odakle su sve te pjesme došle i zašto su takve kakve jesu. Njemu se to desilo na tromeđi Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Kada će na institucije doći red?!

(Visited 138 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(No Ratings Yet)

Komentari