Istaknuto
07.01.2019.

Vrijeme čitanja: 4 minute Zašto je važno biti član jedne ili više sekcija KSET-a detaljnije možete pročitati u knjizi, a mi smo za vas pripremili 9 zanimljivosti koje se kriju na stranicama punim bisera i zanimljivosti te brojnim fotografijama koje nas tjeraju da poželimo da smo živjeli u vrijeme naših roditelja, ali i da sami stvaramo svoje uspomene u KSET-u.

03.01.2019.

Vrijeme čitanja: 7 minute Za početak 2019. godine prisjetit ćemo se domaćih albuma koji su po mišljenju glazbene redakcije obilježili godinu iza nas.

Glazba

Izvještaj – Side Project: Ostvarivanje potencijala u potpunosti

24.03.2018. Tin Đudajek
Foto: Martina Trbuščić / Ziher.hr
Vrijeme čitanja: 3 minute

Luka Vidović i Anja Papa, dvojac iza imena Side Project, u petak, 23. ožujka službeno su nam predstavili drugi studijski uradak “Lonely Boys” u Tvornici kulture. Iako smo na predstavljanje albuma morali pričekati nešto više nego što smo željeli (album je izašao prvog prosinca prošle godine), moram priznati da je vrijedilo čekati svake sekunde. Side Project su tako još jednom na samostalnom koncertom ispunili mali pogon Tvornice kulture.

Bilo je osvježavajuće nakon dosta vremena Side Project vidjeti u punom sastavu s bendom. Iako Vidović i Papa i samostalno mogu napraviti vrhunski koncert, kako smo ih i uobičavali gledati, vidjeti ih u osnaženom sastavu s gitarom, basom i bubnjem neka je sasvim druga priča. Nakon odličnog koncerta povodom objave debi albuma, i na ovom sam očekivao spektakl. Mogu reći da su moja očekivanja dosegnuta.

Nastavak priče o punom sastavu

Gledati Side Project u punom sastavu posebno je iskustvo. Side Project gledao sam i u duo varijanti i u akustičnom izdanju i, naposljetku, u formaciji s pratećim bendom i neminovno je da taj bend daje posebnu snagu glazbi koju duo stvara. Dokaz veličine i kvalitete glazbe odlični su koncerti koje su Luka i Anja održavali sami, no u varijanti s bendom su daleko najbolji.

Jučerašnji koncert je zato bio stepenica više. Odmak od uobičajenog. I s te strane bio je spektakularan. U ovoj varijanti glazba Side Projecta postaje ono što jest. Onakva kakva se može čuti na albumu. I kada se izvede live s odličnim bendom, ona doživljava svoj potpuni potencijal. Svrha ovoga koncerta je po meni bila upravo to. Oživljavanje glazbe. Ostvarivanje njene potpunosti.

Foto: Martina Trbuščić / Ziher.hr

O glazbi, pjesmama i koječemu

Pjesme od kojih se očekivalo najviše, od njih smo najviše i dobili. Tu se definitivno izdvajaju singl Drops i naslovna Lonely Boys koje su odsvirane na kraju koncerta. Veliku pohvalu dobila je i pjesma Jealousy čiji je klupski refren raspametio publiku. Stari hit Glitter spojio se s pjesmom koja je ostala visjeti između albuma, a koja je po meni najbolja pjesma Side Projecta. To je pjesma Guns koja je u svojoj jučerašnjoj varijanti zajedno sa spomenutom Jealousy činila vrhunac cijele večeri.

Ipak, potkrale su se i male nespretnosti. Dosta je nezgodno gledati kako pola benda puši i dosađuje se, dok druga polovica benda izvodi pjesmu. Jasno, i mala Tvornica je nespretna za ostvariti ovo drugačije, no vjerujem da se o tome unaprijed mora razmišljati. Na ovaj način, neke pjesme izgledale su neozbiljno i odgodile su vrhunac koncerta.

Iznimno mi je drago što na novom izdanju postoje pjesme koje pjeva isključivo Anja. Kako je i rekla u intervjuu, trebalo joj je vremena da se oslobodi. Jučerašnji koncert i onaj povodom izdavanja prvoga albuma dva su različita svijeta. Na prvom je još sramežljivo pjevuckala i jedva joj se moglo čuti glasa, dok je jučer vladala pozornicom i bila prava pratnja Luki. O Lukinom glasu ne treba puno pričati. Radi se o jednom učenom, kontroliranom i predivnom glasu koji je bilo očaravajuće slušati. Neću pretjerati kada kažem da je riječ o jednom od najboljih hrvatskih muških vokala današnjice.

Za kraj

Sve u svemu treba reći da smo sinoć dobili ono što smo tražili. Graveyard pop kakav samo Side Project zna napraviti. Kroz sat vremena koncerta dobili smo pregled cijelog posljednjeg albuma odsviranog sa strašću i na način koji je publiku ostavio vidno zadovoljnu i rasplesanu. Sa Side Projectom rastavili smo se petnaest minuta prije ponoći. Tomu nije razlog što je koncert dugo trajao, već zato što je počeo nerazumno kasno, tek u pola jedanaest. Na koncu sve su sitne nespretnosti pale u drugi plan, a u prvom se istaknula glazba. Glazba koje ćemo se teško zasititi.


(Visited 373 times, 3 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(25 votes, average: 4.480 out of 5)

Komentari