Istaknuto
20.02.2019.

Vrijeme čitanja: 1 minuta U rubrici Nova glazba ponovno smo izdvojili najzanimljivije aktualne singlove ovog tjedna, a vi odaberite svog favorita.

06.02.2019.

Vrijeme čitanja: 8 minute Napokon smo prestali krivo pisati datume na dokumentima, šarati te osmice i s prvim točno zapisanim u 2019., jednom za svagda smo se pozdravili s prethodnom - 2018. Bila je, podsjetit ćemo vas, u najmanju ruku histerična, shizofrena i - vrlo plodonosna.

Glazba

Izvještaj: Srijeda van svake pameti uz Shin, Kurve i Debelog Precjednika

16.04.2015. Helena KezerićVrijeme čitanja: 4 minute
Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Još jedna Good Vibrations srijeda najterala je suze na oči. Pankerija bendovi su se u zadnjih nekoliko izdanja pokazali kao dobitna kombinacija. Ništa drugačije nije bilo ni ovoga puta uz malo žešću postavu. Shin su odradili jako dobar nastup, Kurve su dodatno podgrijale atmosferu koju je Debeli Precjednik zapalio na kraju večeri. Još da se Kocu šta čulo na taj mikrofon, gdje bi nam svima bio kraj.

Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr

Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr

Nepisano je pravilo da se na objavljenu satnicu doda nekih pola sata, s takvim vremenom početka može se računati. Oko pola deset zasvirala je tema široj naciji poznatija kao uvodna špica HitDepo-a, kojom se zagrebački Shin pozvalo na stage. Ovaj female fronted hardcore punk bend polako, ali sigurno broji sve više i više fanova. Skromna petorka nije očekivala odaziv koji ih je zatekao jer smo već mnogo puta do sada na Good Vibrations programu mogli svjedočiti nekolicini ljudi na prvom izvođaču, dok masa cuga u obližnjem parkiću i čeka nastup glavnog benda. I ovoga puta je bilo tako, no ne u mjeri koje se trebamo sramiti.

Ugodno popunjen prostor brojio je vjerne fanove, prijatelje i ona lica koja redovito podržavaju scenu. Vidno uzbuđena i ugodno iznenađena odazivom, Tea je između pjesama ugodno ćaskala s publikom. Stvari s aktualnog albuma „Running Sick“ izveli su bez greške, a bisom su pokazali da im i obrade u vlastitom aranžmanu leže. Sve u svemu, Shin je odradio i više nego korektan nastup kojem nitko prisutan ne bi mogao pridružiti neku zamjerku. Imali su i sreće pa je još tada tonac bio trijezan, a zvuk je bio pristojan u odnosu na ostatak večeri. Nadam se da će se dobar glas o ovom bendu proširiti još više i brže. Veselim se svakoj novoj svirci.

Foto: Valentina Cetin / Ziher.hr

Foto: Valentina Cetin / Ziher.hrr

Ne bi Kurve bile Kurve da nisu natjerale najvjernije fanove da se nabiju na tu željeznu ogradu, iako još uvijek nije bilo nesnosne gužve na vidiku. Pjesmom Sviraj Pank su započeli, a na bisu s istom su pjesmom završili vatreni nastup. Time su i dali do znanja koja je njihova životna alfa i omega. Kurve su pokazale kako to kod njih zvuče jučer, danas i sutra jer smo slušali stvari s prvog EP-a, sa „Sjebanih“, ali i nove materijale. Sretni Dani, Olovo i Trgaj Stanice bacaju u trans, Vito hvata dah dok ga euforična gomila nosi na rukama. U jednom se trenutku bubnjar benda Pičke Vrište penje na stage i zauzima mikrofon.

Kurve imaju karizmu, imaju punk romantiku. Ipak ništa ne ide bez ljubavi. Ono što je oduševilo sveprisutne, koji su upoznati s likom i djelom Prve Zagrebačke Pletenice i njegove bolje polovice, jest jedna druga vrsta ljubavi, ona roditeljska. Bilo je predivno vidjeti roditelje gitariste Gradskog u publici. Kurve smo još jednom imali prilike slušati u naponu snage, njihov je modus operandi bio toliko žestok da im je priskrbio i pucanje žica na gitari. Otkad sam ih otkrila nadobudno hodočastim svakom zagrebačkom koncertu, a znao se zalomiti i koji Kumrovec. Svakim novim nastupom prirede mini glazbeni spektakl i to je ono što me cijelo vrijeme vuče, ono što hrani moje obožavanje Kurvi.

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Foto: Valentina Cetin/Ziher.hr

Debeli Precjednik se penje na binu, u publici već vlada štala, grabe se mjesta na ogradi pa tko živ tko mrtav. Tako je barem meni u jednom trenutku bilo kad me neka zaluđena obožavateljica doslovce primila rukama oko vrata i izazivala blago gušenje jer ju je gomila izgurala, a ja sam stala na slobodno mjesto. Chick fight se ipak nije dogodio, jedna od nas je bila te sreće da je pomahnitalu obožavateljicu ta ista gomila u naletu odnijela na drugu stranu dvorane. Sve je to punk, sve je to žar trenutka. Tako su letjele i majice, publika je u glas pjevala od prve do sedamnaeste pjesme. Kad Debeljaci sviraju pameti nema, pamet se gubi. Postoji samo znojna podivljala masa i pjesma koje postaju jedno.

Atmosfera je bila proporcionalna količini ispijenog alkohola, stoga većina možda i nije primijetila da je bas na momente bio preglasan i da se Kocu skoro cijelo vrijeme nije baš ništa čulo na taj ubogi mikrofon. Voljela bi vjerovati da je tonac popio čašicu previše jer ga je ponijela atmosfera, ali ako uzmemo u obzir visoki broj izdanja programa, do sada se već trebao uhodati i mrtav pijan. Nema smisla nabrajati pjesme koje su rušile granice izdržljivosti i najviše tresle ogradu, sve su jednako gromoglasno prihvaćene. Ipak Niste Za Nas, Zaboravi, Puška, Koljena i Farmersko su činile ubojiti zadnji blok, onaj završni udarac nakon kojeg se širenje ljubavi i pozitivne energije nastavlja za šankom do ranih jutarnjih sati ili dok zaštitari ne zamole za izlaz.

Nakon ovakve večeri ostaje činjenica da ćemo se ovog izdanja Good Vibrationsa vrlo rado sjećati, podlaktice pune modrica, pokoja mamurna glavobolja i novo željno iščekivanje sljedećeg nastupa dragih Osječana u Zagrebu. Kalendar pokazuje 6. lipnja u Greyu.

(Visited 545 times, 1 visits today)
Što misliš o ovome koncertu?

Podijeli svoje mišljenje putem ZiherMetra!

0%
1
2
3
4
5

(16 votes, average: 4.000 out of 5)

Komentari